Доц. Околийски: Много българи вярват в субективни твърдения за коронавируса

Темата за затягането на мерките се политизира, смята той
28 сеп 2020 09:12, Нели Христова
239
Доц. Околийски: Много българи вярват в субективни твърдения за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Темата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Още по темата
"Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства", допълни Околийски.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

"БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро", заяви доц. Околийски.

Специалистът оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат практическа информация.

Според доц. Околийски всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз. Във вторник предстои разговор по темата с Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
5
 
! Отговори
Много хора считат преди 3 години
че свободата на словото е свобода да плюеш и клеветиш,да хвърляш лъжив собствен интерес.Всички викат за свободата на словото,а малко са тези,искащи да се казва "истината и само истината" и всеки да отговаря за думитеси.Всички са за демокрация,но всякакви малцинства пищят,че са им отнетиправа и искат те да са им осигурени,нищо че влизат в противоречие с праватана мнозинството.Живеем в свят на криви огледала,където печелиш ако крещишнай-силно,а не ако правото и истината са на твоя страна.
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Субективното мнение на Доц. Околийски
98
5
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Така е умират всеки ден хора включително и в България - от какво ли не. Добре, че тази година поне смъртността е по-ниска, ще сме на плюс.
97
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96Аре стига с тези глупости да сме ходели в инфекциозни отделения. Там има наистина болни хора, какво да търсим там? Така или иначе няма да видим болни от ковид!Какво стана с пневмонията? Или вече я пишем корона-морон/а?
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МяуИ то си е точно така, умират всеки ден хора, вкл в България.
95
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, които отричат вируса много лесно могат да проверят на място в болниците, дали е вярно или измама. Сигурен съм обаче, са обикновени страхливци и клавиатурни герои.
94
10
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Еми какво е излъгал Мутафчийски? Който говори лошо за него е или пр0стак или изобщо не знае какво говори и следва тълпата овце, които блеят срещу информацията за коронавируса и създават дезинформация. Неверници и бунтари ще има винаги, но не винаги истината е на страната на неверника!
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държава която да не прилага мерки срещу безконтролното разпространение.Няма!
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много българи нямат критично мислене. Слушат/четат и според усещане преценяват кой казва истината. В днешно време ако не можеш да си провериш информацията си изгубен! Пускането на фалшиви новини е бизнес, от който се печели много!
91
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панелните експерти, взимате се под ръчичка, викате медиите и отивате да пребивавате 20 дена в инфекциозното сред заразените и диказвате правотата си. После ви правим световни герои отдали се на човешките права. Ама не ви стиска. Аре заповядайте в инфекциозните отделения, нале сте велики експерти. Диванници панелни сте нищо повече.
90
4
 
13
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Ето ви две субективни мнения, неосноваващи се на научни доказателства:1. "Ще се мре, ама яката ще се мре. Е е така."2. "Искате да има камиони с труповете в чували и да ги стоварваме по детските площатдки и хокейните парзалки да се превърнат в морги ли?"Мога и още да ви цитирам ако някой иска.
89
4
 
9
 
! Отговори
Хората мислят! преди 3 години
Познавате ли някого, който да вярва на 100 % от това, което му се казват и с което искат да го" облъчат" и промият мозъка? Колкото по- ни натъртват колко страшно и опасно е, толкова хората повече мислят и разсъждават- защо като е толкова смъртоносен-смъртността в България е една и съща в сравнение с предишните години? Защо като е опасен-всяка вечер на прословутите протести никой не се заразява и никой не е с маска, а в училищата тормозят децата и ги психясват? И- хората мислят- за съжаление ...
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров се оказа прав. Страните които не прилагат мерки имат същия и дори по-малък брой случаи и жертви на ковид-19. Но Мангъров е специалист по вирусни и инфекциозни заболявания, с останалите в повечето случаи са лекари от други области които не са професионалисти в тази сфера и се изказват по политическа поръчка.
87
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно с форумни специалисти, после като ги хване инфекцията пускат статии как не вярвали в ковида, но сега като се разболяли било много лошо да си с ковид болен.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"но след като никой не е виждал или няма познат който е заболял,"Аз съм виждал.А по твоята логика - ти умрял от електрически удар виждал ли си? Ако не - бъркай смело в контакта!--А аз знам за удавени. А по твоята логика - дай всички да ходим с водолазни костюми и водолазни маски и да треперим от страх да не паднем във водата и да се удавим.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността и разпространението на ковид са сравними с обикновен грип. Определено се изкарва по леко от обикновените грипове - 95% го изкарват без симптоми а хората под 17 г. практически не са засегнати. Защо тогава досега срещу другите вируси не са прилагани такива мерки.
84
3
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ДО ТРОЛА 80внимавай само да не се обесиш докато обесняваш :D
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85Май не разбра иронията. Няма значение.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всяка държава има и.ди.оти. , но у нас числото вече е застрашително за нормалното човешко развитие на останалите индивиди. Вече достигат до 1,5 млн. и.ди.отите, като количество.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по малко хора вярвали на Ковид лъжата и затова все повече такива измират. Глупаците нямат свършване!