Стилът на говорене на политиците: Дебили, тулупи, мисирки, ходи пеша...

Темата коментират експертите Милена Хлебарова и Александър Христов
29 сеп 2020 11:03, Ния Христова
157
 
Смяна на чипа, лош материал, дебили, тулупи, мисирки... Това са само част от обръщенията, които политиците си позволяваха да използват по отношение на определен кръг от обществото или целия народ. Последният случай е, когато председателят на парламента Цвета Караянчева призова протестиращите да не се движат по магистралите или с метрото, ако не им харесва управлението. Това било положението.
 
"Не е това положението. Съветниците на г-жа Караянчева не са в единотипие с нашата народопсихология. В България не върви този стил на поведение - агресия, обида, некоректност, незачитане. Днес се изисква друг стил на поведение спрямо народа ни", коментира експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че не може да бъде простено, ако тонът бъде наставнически и грозен, както и че такова нещо никога не е било харесвано у нас.
 
"Информацията превърна хората в по-висок клас реципиенти. Не е възможно да бъдеш наричан с груби думи", заяви Хлебарова.
 
"Това е нейният стил на говорене, който се вижда от доста време насам. За съжаление, на много места в света, а  и в България, политическото говорене се профанизира и агресира", смята PR експертът Александър Христов.
 
Той е на мнение, че сме прекрачили границата в момента, в който политиците са ни накарали да се чувстваме длъжни, че правят нещо за нас. 
 
"Ние за това им плащаме. Езикът се пречупва и става недопустим. Директното говорене е различно от обидите и назидателното говорене - това е границата", посочи PR експертът.
 
Александър Христов отбеляза още, че през март и април назидателният тон е бил харесван, най-вече заради пандемията от коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кьовеши се е спретнала на пълни обороти, та тук протестите ще се озъбят още по-наточено.
50
3
 
10
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Никой не назначава по умни подчинени от себе си! *** *** назначава!
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците са от едната страна, а от другата са хората. Последните не са еднотипна маса, а са различни. За образованите и интелигентни хора, подобен стил на обръщение към тях е недопустим. Само те са миниатюрно малцинство в страната, което дава безкрайни възможности на политиците да плещят характерните си брътвежи.
48
6
 
11
 
! Отговори
51 преди 3 години
Много елементарно мислене. Костов и Царя бяха поне 100 пъти по-добри управници от Крадеца Тиквун. Времената бяха различни. Сега сме в ЕС и получаваме подаяния, а и 2 милиона българи работят в Западна Европа и пращат пари. Това е разликата. Всичко се случва, въпреки Тиквун, а не заради него. Ще го разбереш, когато дойде сметката и трябва ТИ да я плащаш.
47
5
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До 38Без празни приказки, пиленце! Къде точно съм ти натрапила умозаключенията си? Никъде! Учи се от по-старите - те знаят повече от теб за живота - това не е умозаключение, а елементарна истина, която трябва да се каже на някой, който явно не я знае...Като не искаш някой да ти казва какво да правиш, трябва сам да се досетиш - това е живота, бебчо!
46
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Само думата Ку..ви, не искат да употребят публично, зщаото с еотнася за всички тях, по подразбиране (по дефолт). "Ку..вата", това е състоянието на тяхната първична природа и пулсът на техната душевност:)))
45
5
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Както съм го написал по-долу човек сам избира от какво да се обижда и от какво не...Думите са думи... Ако Вас са Ви обиждали отпред или отзад не слагайте всички останали в тази графа...Ако имате нещо по-полезно да кажете с удоволствие ще го прочета....Виждате ли се какво правите Вие се обиждате един друг дори във форумите, а после сте се засегнали от това какво казали някакви политици. Ако не бяха политици щеше ли да Ви направи впечатление.... вероятно не. Какъвто народа такива управляващите!
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази експертка живее в някакъв паралелен свят. Или просто си живее затворена вкъщи без социални контакти и с представите си как трябва бъдат нещата... Иначе би било хубаво да е така както си въобразява, ама не е.
43
6
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До 22На какви нападки по-конкретно е отговарял Президента, моля? Никой никога не го е нападал! Явно има обаче много гузна съвест защото загуби ума и дума от елементарна операция на прокуратурата, която нямаше нищо общо с него. Съвест, значи...Кой знае един ден какво щре излезе за него! Колкото до мутрите от ъндерграунда - БСП е този, който натика не само тях, а целият ни народ там с тяхната политика! Или умирай или кради, лъжи...Всички достойни хора напуснаха страната заради тези н.егодници!
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жан Виденов беше много сдържан и културен в изказа си.Скромен и мил човек със зубърска прическа.Но взе ,че фалира България.Царят-също.Дипломат,цар,културен и възпитан.Стилът му беше безупречен.Хоп,минаха 800 те дена и българите останахме само с надеждите,а те със заменките ! Луканов,Костов,Беров....все костюмари и дипломати....Е,какво да гледам? Изказ или живота си ???Вие си гледайте изказа ,щом ви е толкова важен !!
41
6
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Бабо Диана,мога само да те съжалявам.Вервай си на простия еднокнижник,ама не ни натрапвай умозаключенията си.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е вечен нито във властта, нито на земята, но оставка или изобщо смяна ще има, като се свърши започнатото. Който не р доволен - да си опита късмета на терминал 2! А дотам е само няколко минути с метрото.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е при ориенталските диктатури. Сатрапите се мислят за нещо повече от останалите хора и си позволяват да ги обиждат.
38
6
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Факт е, че по-пр-о-ст пемиер не сме имали !!!Факт е, че не сме имали и управник-мафиот !!!И това до управлението на ББ, т.е от около 10 г. сме народ , управляван от *** мафиот, т.е. м-у-т-р-а, т.нар. т-и-кв-а !!!Е, и нещо хубаво за тиквенското упрваление - бб не цепи басма никому - който от неговите слуги го хванат в крачка - веднага го кара да подава оставка, дори и цвъкито не се отърва ...Е, ясно ми е защо го правии че го прави чак когато е късно, но дано и следващите да си пдават оста
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нивото е много ниско в България. Чалгаризираха обществото. Колкото и клиширано да звучи, всеки народ си заслужава управниците. Това е най-доброто, което може да предложи този народец. Умните и можещите са маргинализирани и натирвани в посока терминал 2. На почит са прoстите. Затова под строй гласуват за хора, които в нормалните страни ще са бодигарди, чистaчи или ще търкат нарoвете в затвора.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има смяна на модела, системата и властта у нас е необходима смяна на мат'риала !
35
3
 
13
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
искате да кажете стила на пр0стаците, които са ви яхнали и ви пият кръвчицата финансово и си живеят като императори, въпреки че сте по-умни от тях?!
34
5
 
13
 
! Отговори
Вие си го направихте преди 3 години
Всички изброени простотии, са казани от Тиквата или имитаторите (***) му в ГЕЙП. Тази "партия" трябва да бъде забранена, а актива и разследван и при злоупотреби съден.Или това трябва да направите, или "да ходите пеша" !
33
4
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Абсолютно си прав !!!!!
32
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До 13Ти гледай колко достойнство ти е останало на теб, защото явно виждаш до носа си! - къде е достойнството на един човек, който се оставя да го лъжат, манипулират и да го наричат "матриял", а той да се радва и размахва хвърчилото си, значи? Кой и какво не позволява на протестърите да пораснат? - БСП, която прави всички да се чувстваме прости, защото някога сме й вярвали и защото допускаме други днес да й вярват...Възрастните трябва да се уважават-елементарно, значи! БСП няма да ти го каже