Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
12
 
25
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Затваряйте ресторантите и забрана на сватби ,кръщавания и увеселителни заведения за 3 седмици.Забрана на протестите.Да се помисли отново за дистанционно обучение на учениците и студентите.Става страшно. Болните ще умират без медицинска помощ.
154
11
 
22
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Се стигне отново до затваряне на детски заведения и умилища, предлагам децата да се гледат от този лещар и всимки министри. Отпуските свършиха. С какви пари ще се издържат хопата? За това никой не желае да мисли. Не навсякъде родителите могат да работят онлайн. Пример строителството и др.
153
17
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Колко ти платиха от ГЕРБ ?
152
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много професори и доценти в тая държава, да се чудиш защо сме на този хал ахаххахахаНе са много. Но много са гордите балкански вождове, които презират професорите, а в същото време пестят за да имат за тоалетна хартия.
151
22
 
22
 
! Отговори
765 преди 3 години
За да се спре тази зараза трябват строги, много строги мерки. Но българският народ е безотговорен и недисциплиниран и това няма да де случи. Всеки от всичко разбира. Трябва да си сменим чипа.
150
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 000 какви? Доказани от март до сега, болни на домашно лечение, болни в болница, болни в интензивно. Аз му вярвам на числата ей сега сме на 25000 после на 30000. Въпроса е колко ще са активно болните ,ще има оздравели починали и т.н. какво ги повтаря тези 30000 .
149
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От другата статя вече сме над 750 на ден. Отиде му слабилността на Боко, докато флиртува с ресторантьори, собственици на нощни клубове, и други важни избиратели.
148
4
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Много професори и доценти в тая държава, да се чудиш защо сме на този хал ахаххахаха
147
13
 
22
 
! Отговори
хайли-лайкли преди 3 години
Човекът е ....математик! Борави с числа..и математични алгоритми. Данните,които съобщава са на базата на модели...които му "изплюва машината". В тези модели има много хипотетични компоненти,,,неизвестни величини, с висока степен на вероятност....и пр. "бози",,които имат наукообразен вид...нещо като".....на базата на увеличената топлина в гейзерите в Йелоустоун се предвижда неговото избухване....".Ама кога...ама дали...ама скоро ли...това моделът не казва. Същото е и с прогнозите му за смъртноста
146
11
 
21
 
! Отговори
митя преди 3 години
чакай чакайексперт по какво е този професор?защо по дяволите в този измислен вестник не се научите като изтипвате тежката дума на някой-да давате и кратко резюме за него????толкова сте фалшиви.по-фалшиви от новините си.повръща ми се от вас поме като мажете-идете вземете по някой-друг урок в адрияна будевска, за да сте по-достоверни.
145
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна пародия - тази некомпетентна карикатура няма нищо общо нито с медицина, нито с математически модели.
144
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай Колев ВитановЗаемана длъжност: ПрофесорНаправление: Механика на флуидитеДоктор на математическите науки, ВАК, 2007.Toя какво общо с медицина има, че да ни дава наклон на мерките?
143
4
 
16
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
Готови сме да - умрем , но икономиката трябва да работи
142
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая------- За какви 30 000 случая да се готви здравната система, тоя чува ли се какво приказва? 30 000 са прекаралите вируса от началото досега. Числото на общо преболедувалите нищо не означава. Болните в момента са 50 човека.
141
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече влезнахме в сценария стигнахме 780 за последното денонощие, но Такева и Вълчев продължават да тикат децата в ТРЗ ите и задушни класни стаи без никакви мерки и по градският транспорт два пъти на ден в пикови часове.София - 259После нямало връзка увеличението със започването на учебната година присъствено.Можеха за големите ученици да отганизират дистанционно обучение и щеше да има място за малките, които не могат да учат онлайн да бъдат разделени по 10-12 деца в стая.
140
12
 
12
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Тоя професор изпуска най-важното уточнение: 500 от колко тестванти? Щото ако е 500 от 1000000 тествани то общо взето няма проблем, ама ако е от 1000 то проблемът е голям.Май професорът не знае какво точно става и си дрънка колкото да не заспи.
139
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тъпоглаво, вироглаво, недисципинирано и необразовано население няма какво да се очаква. Царят хубаво каза - чипа, чипа...
138
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам лекарите и сестрите в натоварените болници как издържат . После как няма да се разболяват и те . Изтощение и в един момент им писва сигурно от предпазни средства - обличай , събличай , мий се по 10000 пъти на ден Далеч сме от стандартите на Китай . Като беше кризата при имаше клипове как си имат отделен човек , който е ангажиран с обличането на лекари , сестри
137
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемии не се ограничават с подобни мижави и безконтролни мерки, като в България.
136
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Борд785 са официално откритите заразени , а реално вероятно над 3 000. Тази бройка в момента може да скочи в пъти за броени дни.

Спонсорирани публикации