Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
15
 
! Отговори
До 128 преди 3 години
Грешиш, има хора със слаб имунитет ,но се справят с ковид , друг е въпросът ,че някои органи оставят уязвими за цял живот. Има хора които оздравяват , но не изграждат антитела и се заразяват отново. Този вирус мутира и учените все още не знаят кои органи уврежда при някои хора и защо умират и млади хора.
114
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Мангъров като споменавате - не мога да пропусна да напиша, че Мангъра беше гост в БНТ при Георги Любенов.Георги Любенов даде положителна проба за Ковид19.Сега Мангъра не иска да се карантинира. :D Цирка е пълен.Нямало да си прави тест, но е след 18 контактни от предаването. А .. сега - де!:D Какво значи няма - та няма? Може ли да е концерт пожелание като си контактен?Или сухата съчка крие нещо?Нали щеше да си скъса дипломата ако вируса не изчезне през юни?Този е л.уд с кар.течница:D
113
5
 
17
 
! Отговори
Сенко преди 3 години
Тука много философи и лекари са се събрали отново. Аз самият се разболях от Ковид преди седмица и нещо и още съм под карантина. Не е грип, както казват някои, по-лошо е. Макар че нямах много силно изразени симптоми, постоянната температура направо ме разби. 3 поредни дни бях с 38,2-38,7. Пих какво ли не, парацетамол, ибупрофен, нищо не помага. Губиш обоняние и мирис и въобще не знаеш какво ядеш. Не е приятно. На 35г. съм и мога да си представя как някой възрастен човек трябвя да се справя с това
112
1
 
4
 
! Отговори
За дъртия тъпак преди 3 години
Мутациите представляват промени в генетичната информация на организмите, носител на която са молекулите на нуклеиновите киселини ДНК и РНК.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е бре, де бре! 122 Хммм не съм чул болен от грип да се лекува с - ремдесевир + дексаметазон + фамотидин + не знам си колко си антибиотика . За експериментални лекарства няма да споменавам
110
3
 
9
 
! Отговори
Юда нещастен помияр преди 3 години
Никога не е късно и на стари години за 50 лева да плюеш на дипломата си и да станеш за резил!
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 131Ти от какво мислиш, че е била "пандемията" Испански Грип?
108
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116 Емиии знаеш как се предава СПИН , предполагам де Нямам такива познати , които да са в рисковите групи . Съборена имунна система от ваксини ???? Не го бях чувал това досега Кво ли не правят злите ваксини Ето и СПИН причинявали
107
5
 
8
 
! Отговори
ОПАСНОСТ! БИО АТАКА! преди 3 години
Бойко Борисов ходи 3 седмици с една и съща риза. Представям си как мирише на коч
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Испания живее брат ми от 23 години. Преди и там не вярвали. Първите месеци много от хората се съмнявали. Вече няма семейство без поразени роднини от коварния вирус.На един от колегите му бащата бил толкова зле, че едвам се върнал сред живите. Три месеца след "излекуването" тромбони запушват кръвоносните съдове на крайниците.. Сега е без пръсти на двата крака.. но все още се радва на живота.Човека е на 72г. и всеки ден казвал..живее ми се този пусти живот.. обичам внуците и искам да се радвам.
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120Щом е бил със слаб имунитет е можел да почине и от настинка. Аре стига глупости и манипулации.
104
0
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До до 101:И как са сега Айшетата и Манговците? Оздравяха ли вече?
103
1
 
4
 
! Отговори
Кови е новото черно преди 3 години
Стига с тоя СПИН бе! Тая болест не е модерна вече. Никой не иска да слуша за нея.Новото черно се казва КОВИ-19
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 119Такова нещо като вечни мъки не съществува. Няма Господ който си хвърля децата във вечния огън. Вечна е само глупоста която отрича личния избор - най- ценния подарък от Господ. Още по- лошо е когато ограничаваш личния избор на другите. Плащаш си още тук.
101
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Истината 2020Как да не вземат мерки против катастрофите? Увеличават данъците на автомобилите! Което означава по-малко автомобили и естествено и по-малко катастрофи!
100
8
 
8
 
! Отговори
Е бре, де бре! преди 3 години
Кво стана с другите болести ве? Хората не *** ли вече от други неща? Само КОВИ, ТА КОВИ!Стига вече с тва кови... да си го изолират в инфекциозна.Имаме по-важни дела от това да се маскираме против някакъв си грип там, дето даже се изкарва по-леко от сезонния....
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чета речник, а научна литература по генетика бе пантоф. Лягай дъртак, казах ти вече. Не ме ядосвай
98
5
 
18
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Да има , на съседите синът им почина от ковид 19, беше 34 годишен без други заболявания, но слаб имунитет . Хората не можаха да отидат на погребението ,бяха под карантина и дъщеря им оставяше покупките пред вратата. Трагедията потресе всички ни. Затова не бъдете дървени философи, а спазвате мерките!!!
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113 Сериозно ???Ако човек носи маска,е обречен на вечни мъки ???Това ли казваш ????
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деде, много голям философ си бил. Ти да не си от старите комунисти? Те бяха такива дървени философи.

Спонсорирани публикации