Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при нас както обикновено става , с малко закъснение започнаха да нарастват случаите , и както обикновено става - си помислихме ,че ще ни се размине , ама не би Никакви мерки , никакъв контрол , нищо не се прави - какво да очакваме И накрая да не се окаже - както сме на практика без мерки , изведнъж да се наложи да се въведат доста строгички ограничения Ама спокойно - страхлив Бибочко нищо няма да направи , че може някой да ревне
134
1
 
1
 
! Отговори
Старт_1 преди 3 години
14.10.2006г./14.10.2020г.
133
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е да не влизат много хора в болниците Започнат ли да се задръстват , ще трябват нови мерки Едва ли ще се създаде организация болните да се приемат в места , където болниците са по-слабо натоварени Легла има , лекари и персонал няма . Така че , колкото и да се правят ,че проблем няма - всъщност има доста голям проблем
132
1
 
25
 
! Отговори
Борд преди 3 години
Еми не вървят на добре нещата, 785 заразени за ден е новия рекорд :( Трябва малко повече да почнем да се пазим, за да не пламне съвсем
131
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти излъга Бибочко досега би попитал някой?Кой ги брои вече За коронавируса - "при 3 дни над 100 болни взимаме допълнителни мерки ""После при над 1500 души седмично - взимаме допълнителни мерки "Какво да се очаква от човек , който единия ден спира публиката на стадионите , на другия ден има декларации от фенове на ЦСКА-София - " може да мръднем и към площада , без това там протестират " , и хайде юруш по стадионите - заповедта е отменена
130
5
 
10
 
! Отговори
Ива Николова ПИК преди 3 години
Вярни ли са информациите, че вируса се пренася при изпускане на газ през аналното отверстите?
129
4
 
15
 
! Отговори
Дришльо преди 3 години
"Правилото за носене на маска в градския транспорт не се спазват." - каза чилякаАз бих го попитал "А правилото за носене на маска в ТВ студио защо не се спазва?"Извинете ме, но ТВ студиото недосегаемо ли е за КОВИ-то?
128
4
 
7
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Дисертациите са му "Теории на хаоса" и "Турболентни процеси", съответно ги създава много професионално. Браво бе, господин спец.
127
7
 
9
 
! Отговори
ПРОГНОЗА преди 3 години
Много ги разбира нещата. Утре ще ида да ми направи и една прогноза за тотото, да си пусна фишче и да изкарам милиардите.
126
11
 
8
 
! Отговори
Пхахахахах ЛЪЖЕ! преди 3 години
Вижте го тоя анонимника / безизвестника, дето бил уж някакъв разбирач, как се подхилква под мустак, докато лъже за вируса.Вижте го добре. И утре ако го видите някъде го заплюйте.
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта н китяй и да избият населението на света за да има повече жизнено прострабство за тях.Китайски лебенсраум.Не случайно вв Чайна няма вече починали или заразени.Те имат вяксина и лекарства и само ви се смеят.
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре досега никой не е победил естественият подбор.Колкото и да се напъва модерната наука и медицина и те нямаа да успеят.
123
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай готвят нов вирус.
122
2
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 3 години
Малев, 143 е прав имаш сериозен ментален проблем, потърси помощ. А за Оксфорд , ами прочети в Google и тогава пиши простотии.
121
8
 
4
 
! Отговори
Мангъра съм преди 3 години
Няма да си правя никакъв тест! Вие добре ли сте? Както казах, всеки ден ние лекарите, аз също, лапаме маркуча, не ме е страх. Знам, че бяхме много гости в телевизията, но това се случва всеки ден. Около нас има над 200 вируса. Мислите ли, че всичките ги разпознаваме ние докторите? Не, разбира се.Имам една лабораторийка - правим крем за д.упета.Ще се намажа с крема и ме пишете бегАл от теста!Не ми пука. Всеки ден идват по над 50 деца на преглед при мен в кабинета.Трябва да лекувам децата...
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 143Оксфорд? Кои са спонсорите на тези изследвания? Шорош, Гейтс?
119
6
 
3
 
! Отговори
Юда нещастен помияр преди 3 години
Нека тоя *** ми обясни как ще спре вирус избягал от биологична лаборатория с 4-то ниво на сигурност където работят със скафандри с маски и мерки?
118
5
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 3 години
Тоя дето уврежда мозъка, което е доказано в Оксфорд . А ти си направо тест за КОВИД 19 , явно те е спипал , въпросът ти е явен признак на ментален проблем.
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 138Улав ли си или само се правиш на такъв?Има нещо кофти в тестовете, не разбрахте ли?Защо ти ръгат някакви гадости в мозъка? Нали дори който кихал и кашлял хвърлял вирОса?Нещо издиша този балон с постановките. Има прекалено много нелогични неща.
116
5
 
15
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
*** мрази да му говорят умни хора, а акъл да вземе - абсурд! Той има за даване, какво ти взимане! Обаче е пак с цървулите...

Спонсорирани публикации