Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
10
 
! Отговори
хаха 62 преди 3 години
Като гледам комунистите в НС и президента как се кланят на маските :D чак на мумията са заприличали.Като говорите само си проветрявате устата.Носете си маските-заради хората...Имайте уважение на другите хора... Има хора с много заболявания.Болестите не са написани на челото им.Има хора с хронични заболявания. Има деца с диабет и още 300 болести..Пазете другите хора!Не бъдете егоисти!Нищо няма да ви навреди да помислите и за другите хора!Не знаете до вас човека какви заболявания има.Бъди човек!
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, и това нещо е ПРОФЕСОР ?!
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледах го малко тоя "капацитет"... очичките му така лукаво шарят и с такава презрително-самодоволна усмивка съобщава апокалиптичните си "прогнози"... че на човек му иде да му шляпне един зад врата, та да изтрие тази нагла физиономия
52
1
 
2
 
! Отговори
Over преди 3 години
Bye!
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за другите. Ако са със слаб ген, да умират.Кошерно-колективните тъпотии - в Китай.
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, умират само некачествените и мутантите.Който не е такъв, няма от какво да се плаши
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маска е комунист и се кланя на мумията на Ленин.
48
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските може и да не предпазват на 100% или на 90%, но маските са символ на съпричастност към проблема. Когато носите маска Вие пазите другите хора. Маската се носи в знак на уважение към хората.... защото ние не можем да знаем дали не сме безсимптомни. Това е относно маските сред хората. Това са маски с нисък клас защита. Те предпазват евентуално ако някой кихне или се закашля.. или при високо и емоционално говорене и смях. Но егоистите и индивидуалистите няма как да го осъзнаят.Не вярват.
47
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са пълна идиотштина.
46
0
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
"Откачалка", себе си ли визираш .А?!Наистина ,писанието ти е признак на ментален проблем. Потърси помощ!
45
0
 
1
 
! Отговори
до Melon преди 3 години
Вероятно всички изключения водят по порочни практики.Позволено е само на шофьорите, които са в кабинка или имат протектор стъкло като параван-изолираните от пътници шофьори.В Пловдив такива автобуси почти няма. Повечето автобуси са малки и седалките са на 15 см зад шофьора.Няма нито една работеща система за билети.Билетите се купуват директно от шофьора.Той връща ресто и контакта с пътниците е очи в очи.Пътувам и знам как е.Задна врата не се отваря в автобус без кондуктор.Мириши на по.рове.
44
2
 
6
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Само бой по ушеваците, ще разреши проблема..Бийте и клъцайте малоумняците, който и където му попадне..Това са враговете народни!
43
3
 
9
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Ех, как ще му го нахакат на ***. Още съвсем малко и ще *** и роптае защо пак са го затворили. Ама тва е, като се прави на тарикат.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откачалка, която се опиянява от себе си, като има събеседници, които да го вземат насериозно.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя тия *** дърти паникьори.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А преди 200-300 години когато не е имало лекари и професори както днес защо е имало само няколко болести за разлика от сега когато болестите са десетки хиляди, и тогава много по-малко хора са се разболявали отколкото сега?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лузерите си заминават. На това му викат съдба.
38
1
 
0
 
! Отговори
Melon преди 3 години
Не знам какво коментирате шофьорите. На тях официално им е позволено без маска.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърто, и да ми тряскаш минуси няма да се отървеш от сънародниците си без маски.
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорски войни - отново нови професори, професорите отвръщат на удара, завръщането на професорите, професорска заплаха и т.н. по кината от октомври! Само за доценти любители на жанра.