Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Маската не е като слипа - само го обръщаш и е като нов. Да знаете.
74
5
 
11
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
Знаете ли.. от психологическа гледна точка - хората, които роптаят срещу мерките като цяло са хора бунтари. Те роптаят срещу всичко.Това са така устроени хора..Те живеят на инат.Така като на пук. Все си мислят, че някой ги прецаква или лъже.. Вечно са наопъки. И дори не го осъзнават. Това е по-силно от тях.Нямат воля.Тези хора не могат да контролират волята си и единствено чрез противопоставяне си хранят егото.Така живеят и в семейството си.На черното бяло ще кажат.Податливи са на конспирации.
73
0
 
3
 
! Отговори
Тъпчо преди 3 години
Аспиратор е у кухнята на ***. Това в болниците е респираторни. Чети първо малко да не си толкова плиткоумен
72
3
 
4
 
! Отговори
Чичо Вакум преди 3 години
Баси пича? А може ли да предсказва числата от тотото?
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84Къде е този остров, да избягам от вас, ковидзомбита
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно. Мутант е индивид с променено ДНК. Големината няма значение, а само генетичната инфармация. Короната напада митохондриите, затова митохондриалната ДНК има значение
69
4
 
5
 
! Отговори
Фарс преди 3 години
Този ще е някъв нострадамус
68
4
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Не мога да разбера този пиян ли е или надрусан? Но каквото и да е явно много е на кеф.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинските българи са над 1.80м за мъжете. Другото са метиси.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не иска да носи маска, да ходи на някакъв пустинен остров и там да ходи без маска.
65
8
 
3
 
! Отговори
Маскирани и Прочее преди 3 години
Днес маската ми пада на земята, седя на тротовара 1 час, пред-обед като отидох да си я взема, я настъпах, но няма проблеми, защото тя вече си беше настъпвана от други. Тогава се сетих, че все още не съм пускал къртицата за деня и се завтичах към ВЦ-то. Когато разбрах, че няма гъзпапир ми прилоша. Чудих се 30 минути какво да правя и тогава ми присветна! Еврика! Още едно полезно действие на маската! Излязох от кризата с този умен ход, а после отидох на работа, където си носих маската цел ден. Пази
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 42ОК. Ако се разболея от коронавирус няма да ходя в болница. Но искам да ми се издаде документ който ме освобождава от носенето на маски, шлемове, противогази, скафандри ...
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе, стигнеш ли до аспиратор умираш в бегето.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето ги е страх не носят маски. Те се крият под леглото и от там ***, че вирус няма и всичко е измама.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
свързани сме ... със здравната система и като свършат леглата в Ковид отделенията... няма вие да решавате на кой да се дава ред за аспиратор
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хаплогрупата R1b e много застрашена. Който не вярва да провери в нета coronavirus R1b.Короната е генетично кодиран вирус много вероятно.
59
5
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Добре-нека не са задължителни.. но който не носи маска да си плаща лечението САМ!Който не спазва мерките - като се разболее да не търси помощ!Да не чака след това да го лекуват лекарите! Шото и лекарите вече изкапаха.Починаха доктори и няма кой да ги замести.То хубаво .. да давате акъл.. но не живеете на самотен остров.Живеете в общество и сте свързани в това общестево освен с хората и съ здравната система.Заради немарливото поведение на безотговорните - няма да страдат всички заедно.
58
3
 
6
 
! Отговори
Г преди 3 години
До 61Абсолютно си прав. Обаче не знам защо си губиш времето да им го наливаш в главите - няма сила на света която може да ги убеди.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хаха 62Не искам, сериозно.Нямам нищо против другите хора, но спасението е поединично. Никога не влизам в колективни лудости.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутанти са хора с различен генотип, например с остатъци от неандърталски ДНК. Ние българите сме стар ген и сме здрави в общ смисъл