Какви са страховете на българите относно приемането на еврото?

В основата е липса на достатъчно информация по темата
15 окт 2020 22:30, Нели Христова
46

70% от българите се страхуват от приемането на еврото. Това показва проучване, което ще бъде представено утре в УНСС. 30% от запитаните признават, че за тях еврото е много по-надеждна валута от лева, долара или швейцарския франк.

Какво е в основата на притесненията ни като страна, която вече е в чакалнята на Еврозоната?

"Влизането ни в Еврозоната е следващата логична стъпка. В първата част на дискусията утре ще представим какъв е начинът една страна да влезе подготвена в Еврозоната. Във втората част с експерти и икономисти ще дадем обзор какво е състоянието на Еврозоната и какви са рисковете", каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването "Денят ON AIR".

Тя добави, че изводът от проведеното изследване е, че витаят страхове и митове, но много от гражданите признават, че липсва достатъчно информация по темата.

"Голяма част от страховете са неоправдани, ако погледнем данните от другите държави, които са приели еврото. Основното притеснение е за повишаване на цените и инфлация. Говорейки с колеги, те споделиха, че обществените нагласи са били подобни в Нидерландия", подчерта евродепутатът.

Тя отбеляза, че в Словения в първите месеци след приемането на еврото цените са били представяни в местната валута и в евро, за да видят хората, че цените остават еднакви.

"Рискът от спекула винаги съществува. Ние сме с фиксиран курс спрямо еврото, част сме от Еврозоната, но нямаме право на глас на масата, на която се взимат решенията. Бидейки част от Еврозоната, може да се ползваме от допълнителни помощи и да сме фактор, нашата икономика да влияе на европейските икономики. Ще отпаднат голяма част от банковите и транзакционните такси", посочи Цветелина Пенкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да се водят дискусии, за да се онагледят какви са притесненията и защо те са неоснователни.

"Резолюцията се отнася за оценка на настоящето управление, а не за икономическото състояние и стабилността на страната. Има разместване на пластовете по отношение на политическата подкрепа от страна на българското общество. Има специален параграф в резолюцията, който очертава, че се подкрепят правата на българските граждани", допълни евродепутатът.

Според нея политическата риторика у нас е достигнала нива и граници, които не бива да се прекрачват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно. Получаваш 1000 лв. заплата, хляба е 1,50 лв.събуждаш се на 500 евра заплата, а хляба е 1 евро. нещо такова ще стане. ако не и 1,50 евра.
14
4
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Най-доброто качеството на парите е тяхното количество !!! Запомнете го !!!
13
5
 
30
 
! Отговори
Един тулуп преди 3 години
Не знам защо г-да г.ерберчетата се опитват да ни излъжат.Вече не са 80-те години и да ни обясняват как пиеш една кола и се напиващ!?Имам приятели които живеят от години в Германия, Гърция и Латвия.И трите държави са преживяли сътресения при приемането на еврото. На Германия им трябваше8месеца да се съвземат, на Гърция две години,Латвия още ближе рани.Не знам как е в другите държави от ЕС,но за държава като нас без икономика ми се струва,че ще ядем дървото!
12
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ако светът се интересуваше от ес, отдавна щеше да е лъснала истината, че е фалирал. Добре, че никой не бръсне ес за cлива.От десетина години ецб печата (незаконно според немския конституционен съд) десетки милиарди месечно, за да ги раздава на приятели и корумпирани режими.
11
5
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Я да видим: Лишаването от финансова независимост и предаването на цялата власт в ръцете на немските банкери.Ся чакам някой евроатлантически безродник, надминал баща си - московския безродник, да обясни как лишаването от независимост е ценност и патриотизъм.
10
3
 
15
 
! Отговори
Frank преди 3 години
Измисленото евро било по-надеждно от долара и швейцарския франк?! Българинът явно е доста заблуден. Той гледа, че сега е най-скъпо еврото и така предценява кое е надеждно. Истината е, че и долара, и особено швейцарския франк, ги е имало много реди еврото и ще ги има много след!
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешната България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа, пише полската медия Przegląd ("Ревю").Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. Ето пощенска картичка от миналото лято в България.Моделът за възстановяване на пазарната система, въведен в България след 1989 г., доведе до безпрецедентен цивилизационен колапс в страната и обществото, продължил над 1,3 хиляди години история на българската държавност.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей ***, китайците не ги мислете. Те се замогнаха и един китаец вече взима по-голяма заплата от един руснак. Следващата фабрика на Европа ще е Русия, там ще преместим капиталите да ни робуват и да ни произвеждат перални и сушуари, а ние ще продължим да се занимаваме с умствен труд.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове,китайците ще произвеждат всичко което се прави в Европа но тройно и петорно по-евтино.Как планирате да го конкурирате това?Тепърва идва големия Ой.
6
16
 
10
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, страхове. Хората си знаят, два лева е едно евро и така ще преминем в Еврозоната. *** обаче газ пикат, наакват се от яд.
5
17
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Страховете от приемането на еврото се подклаждат и раздухват отпетата колона на Москва, която иска България да се провали с членството си в общността.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** сме и от искъро по-дълбоко нема.
3
8
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Как кво бее, надника намалява на половина
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Консерватори сме и си искаме лева точка по въпроса.
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кво евро бе, еврозоната е почти фалирала... още няколко месеца и ще почнат да капят, като круши Испания, Португалия, Франция