Защо българинът купува вода вместо сирене?

Анализ на Димитър Зоров пред Bloomberg TV Bulgaria
16 окт 2020 16:10, Анисия Иванова
53
Защо българинът купува вода вместо сирене?
Снимка: БГНЕС

Непосилно е за българския потребител да се ориентира кое сирене притежава оптималното количество водно съдържание по БДС. Да, цената е до някаква степен индикатор за качество, но в случая веществата, които се добавят в млечните продукти, запазвайки консистенцията им, са трудно доловими.

Затова на витрината има млечни продукти със 78% водно съдържание, които са на цената на прекрасно сирене, което съдържа само 54%. Така клиентът си купува вода, вместо сирене. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Финансово - икономическите интереси не трябва да играят водеща роля за определяне на имиджа на един продукт, който България произвежда от векове. Този продукт не бива да бъде повод за печелбарство на някои хора", заяви Зоров, цитирайки изказване на акд. Балтаджиева.

"Малко останаха на брой производителите, които се позовават и спазват всички хранителни стандарти по производството на млечни продукти, тъй като себестойността на сирене с високо водно съдържание прескача тази на качествените продукти ...  Още повече, кризата с Covid доведе до стремглаво снижаване на оборотите, включително и през септември, при това без финансово подпомагане на сектора. Всички тези фактори принудиха някои производители да поемат именно по грешния път, тъй като високото водно съдържание се оказа единственият инструмент за оцеляване", обясни поризводителят пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че е изключително трудно за един производител на млечен продукт да работи по стандарите, да оцелява на пазара с конкурентни цени при неконкуретни показатели и да не излезе на загуба.

"Нашето предприятие не фалира, понеже имаме позиции в земеделието и животновъдството ... от единия сектор преливаме средства във втория и от втория в третия, но това в никаква степен не е правилният пазарен инструмент, тъй като това не може да продължава вечно", сподели гостът.

По отношение на финансовите стимули, насочени към подпомагане на хранителната промишленост и сектора на преработвателите на земеделски суровини, гостът заяви, че подобни помощи не са отпуснати, въпреки одобрения механизъм от ЕК.

"Евросредствата възлизат на 125 хил. евро помощи за ферма и до 800 хил. евро за предприятие, преработващо първична селскостопанска продукция. Нашият сектор не може да кандидатства за 60/40, тъй като се финансираме по европейския механизъм. И въпреки всичките устни и писмени апели, които отправихме към Минстерски съвет и Министерството на земеделието, храните и горите, призивите се оказаха глас в пустиня.", каза още той.

Още по темата за млекопреработвателния бранш и какви отражения има пандемията върху българското животновъдство може да видите във видеото.


53
Още от Общество
КНСБ иска фонд за финансиране на общини, ударени от COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Кйорсуфра преди 1 седмица
Водещата ние е сас защото качество каквата и сиренето.
48
0
 
4
 
! Отговори
www преди 1 седмица
В София има македонска верига хранителни магазини КАМ маркет! Добре, че наскоро пуснаха истински сирена и кашкавали от Македония, изобщо който иска истинско сирене и кашкавал - трябва да ги купи или от малка мандра в България, или да са македонски или сръбски - тям все още храната е качествена!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
bg medii sa korumpirana offshorna mafia.
46
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 седмица
ЩОТО В ПЛОВДИВ ПРОИЗВЕЖДАТ СИРЕНЕ -ФЕТА-ПО ДОКУМЕНТИ СЕ ВОДИ ГРЪЦКО-ДА АМА НАНААААЙ-ПРЕДИ МЕСЕЦ ГО СНИМАХ КАК ГО ТОВАРЯТ А НА ЕТИКЕТА ПИШЕ АТИНА И АДРЕС.-А ЗА БЪЛГАРИТЕ ПАЛМОВО МАСЛО ОТ 8.60 ЛВ.
-НО ТЕ НЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-ДЪРЖАВАТА ИМ РАЗРЕШАВА ДА СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАТ ТУК И ТОВАРИТЕЛНИЦАТА Е ЗАКОННА-ЗА НАС ***.А.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То да беше само водата. От 30 години не съм ял истинско сирене. Младите изобщо не знаят какво е сирене и кашкавал.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото няма потчти никакъв контрол на храните които ядем. Затова и мрем от всякакви болести.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз не харесвам сиренето Зоров.Винаги има различен вкус понякога е сухо като тебешир друг път е прекалено мокро,няколко пъти имаше странен вкус и дъхтеше леко на химикал..
42
1
 
6
 
! Отговори
Копчо преди 1 седмица
Щото овчарите са малко, а маймуните много.
41
5
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
Има и високо качествени вносни сирена.За всекиго според възможностите.
40
2
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До Анонимен 25 Недей така. Зоров произвежда екологични чисти млечни продукти високо на Балкана , от мляко от района на АЕЦ Козлодуй.
39
7
 
2
 
! Отговори
Gushter преди 1 седмица
Купувам квото си искам. Мои са си парите ми
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото няма държава. Ако имаше, сиренето щеше да е сирене и хората щяха да имат пари да го купуват, а други хора да го произвеждат истинско
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вината не е в "българина", той купува жнжва за което му стигат парите. А къде така наречената ба ба хъ - псевдоинституцийка на държавна бюджетна издръжка, хм? Безделници, всичките сте за бой.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щото има сирена които са добри ама пуста клошария и скръндзорлък.Евтино евтино,по-евтино на най-евтиното по-евтино има ли?И производителите работят съгласно търсенето..
35
9
 
1
 
! Отговори
Демокрация е преди 1 седмица
Като не ви харесва българското сирене - яжте вносно на двойна цена.
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото органите позволяват на производителите да слагат какви ли не добавки.И се получава продикт който само името му е сирене.Така е и със много други родукти в България,да не кажа почти всички.И после се чудят защо децата от малки боледуват.
33
3
 
5
 
! Отговори
Защото избира ББ преди 1 седмица
Десет години
32
1
 
7
 
! Отговори
пак съм тук... преди 1 седмица
А, мъ вий не знайте ли, че Бг е "Лаборатория" , а населението ни е опитен Матрял на Световната Хранителнъ Промишленост, ве!

Щом ний ядем таз "храна" и още "мърдаме", значи скоро и останалото население на Планетата ни шъ си хапва с квото нъ хранят!
31
0
 
26
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Е как бре! Вие знаете ли, че от 2009г до сега България по земеделски програми и други свържази пак със земеделие е получила от евро съюза над 27 млрд евро! Като това не включва едни фондове за развитие където има още едни 7 млрд евро! Епа де са тия пари бре!? Сигурно земеделците ахмед доган делян пеевски и бойко борисов са ги усвоили и сега ядем 99кг гуйна и 1 кг кайма!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
банани валяло но сирене кашкавал и колбаси
всичко е измислено
това са предимствана на демокрацията
ще ядете каквоно ви дадът - демократично и не на сила