Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!

БВП спада, безработицата расте, защо се увеличава минималната заплата?
141
Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на получаващите по-високи заплати с размера на получаваната пенсия.

Това каза пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бизнес организацията подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева.  

Още по темата
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда.

Не са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията, смята още Бранков.

"Нямаме решение още за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева, още от предишните години, още преди 2008 година", коментира Димитър Бранков.

С почти 2 милиарда растат разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ. От проекта за държавен бюджет за 2021 г. би следвало да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите, допълни той.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г., те ще достигнат около 10 на сто от БВП. Равнището от последните години години е 8.5-9%, отбеляза Бранков и нарече това "значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната".

С увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, каза още Бранков.

По думите му през последните години имахме забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата, така че част от тези увеличения са обосновани.

АИКБ прогнозира спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове, каза председателят на Асоциацията Васил Велев.

"Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад", коментира той.

По думите му бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката, смята той.

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

"Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия, тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото "ще отидем към гръцки сценарий".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който печели заплата от по 2-3,000 лева не е на сметка държавата да му взима високи осигуровки които един ден евентуално да получи като пенсия. Защо? Защото при демографската картина на България, по-вероятно е никога да не си получи парите обратно. Даже 3000 лева е твърде висок максимален осигурителен доход. Оставете парите при хората за да могат да си купят жилище и да могат да пестят.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиф = сив :)
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да няма минимална пенсия и няма как пенсията да е според приноса защото:Факт: Във всяка държава има определен процент хора, които са икономически безполезни и приносът им реално е нула. Факт 2: Никой не е готов да остави тези хора да умират от глад по улиците на Европа. Трябва да има една ниска минимална пенсия осигуряваща това да не умреш от глад. А който иска повече трябва сам да си го организира чрез пестене и инвестиции (имоти, акции, фондове и т.н.). Който не може мирества.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Прав си. Само че и сега има пресни пенсионери със стаж над 45 години, познавам такива хора, които получават 300 лв пенсия. Смятам, че не е нормално човек който е работил и се осигурявал на 400 лв при минимална 260 лв, да получава пенсия близка или направо като минималната. В малкия град хората в частния сектор масово са осигурени на минимална, после един ден ще вземат минимална пенсия. Срамно е. После говорят за ниска производителност, защото биснесът е сиф и все е на загуба.
38
7
 
5
 
! Отговори
джави преди 3 години
къде е мистър летец-аматьор да се изкаже по темата....
37
1
 
11
 
! Отговори
Математико преди 3 години
До ***-ЛИЗАТОР, така е, но и после всички взимат един и същ таван пенсии. Хайде всеки да получава колкото си е заработил и тогава няма да има проблем да ме осигуряват на максималната заплата. Защото и сега държавата ми смуче всяка година по 30 хиляди лева от данъци и осигуровки без да получавам нищо в замяна. Никой не ме е питал колко безсънни нощи съм учил, за да имам добър доход сега, докато други за си веяли задните части по чалготеките през това време и сега реват.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"грешна и неадекватна политика" води гроп откакто е на власт. Че бизнеса е предимно алчни чорбаджии то се знае, ама и те виждат на къде води безкокнтролното харчене (крадене) на заеми.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията накратко: пари нема, действайте. Няма да се качи МРЗ, защото сте виновни - докато не започнете да бачкате 24 часа в денонощието, 168 часа в седмицата и 365 дни в годината, съществува риск т.нар. "бизнес" (в лицето на слабограмотния ви татуиран работодател с прическа нула номер) да не може да си позволи най-новата S - класа. Какви обедни почивки, какви отпуски, какви болнични... Трябва да сте производителни бе, ей, къде се намирате?
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа не забравяме,че много работодатели не внасяха осигуровки на работниците, или горяха документи. Колко много хора са ощетени.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда."Производителността на труда се повишава от самият бизнес. Това се прави чрез инвестиция в техника, обучение на персонал и систематичен подход в организационните умения. Само дето тяхното оправдание е, щом нямате производителност като германците ще ви плащаме като на африканци. Не, няма да променим нищо в тази насока. Българските "бизнесмени" разбират от бизнес по-малко отколкото управляващите от управление.
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж да съм съгласен с този Велев. Кой получава минимална пенсия? Тези които не са работили, нямат трудов стаж, цели етноси и прочие. Пенсията следва да с вдига само на лицата внеси големи пари под формата на осигурителни вноски в пенсионната система, КАКТО и на лицата които се пенсионираха преди десет и повече години, но са работили по 35-40 години и просто ниските доходи тогава не са им дали възможност да се осигуряват на по-високи суми. Това трябва да е рецептата.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали вие,уважаеми Бизнесмени, не внасяте пълните осигуровки на служителите.Нали от вас зависи да няма сива икономика ! Лапате като за световно и държите хората на минимална заплата .Сега добре,че има прагове за някои професии ,но където може лъжете.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нямаме решение още за фазата на изплащане на 2-та пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 млн. лв, още от предишните години..."===Не очаквам това да предизвика каквито и да е въпроси у когото трябва. Поради ред причини, свърхзаетост и т.н
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи - полицаи, военни, депутати и всички на държавна хранилка не трябва да получават пенсия поради факта, че нямат принос към системата?!
28
0
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
За пореден път се доказва, че никой в парламента няма мозък, ама никакъв. Не е нормално след като никой от тези 240 няма мозък и няма никакъв принос за нищо да вземат нито големи заплати нито големи пенсии....отивайте си, даже не е лошо да се наложат и Крумовите закони...
27
0
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Питате за тива кво очакваш защото е викнал още 10 кандидата за работа и ще наеме този който даде ба ниска оферта на заплащане - сещаш ли се ? Нищо че този който иска най малко няма да му свърши никаква работа ама алчния робовладелец това не го мисли . Той си мисли че сме Китай и винаги ще има балъци които да идат да му бачкат за без пари . Всички в тази *** е пунта Мара. Мутрите с бухалките бяха назначени за бизнесмени за една нощ . Смятай къв ни е бизнеса
26
0
 
19
 
! Отговори
а през 90--те г. преди 3 години
Когато бизнесмените те гонеха от интервюто още щом попиташ за осигуровки добре ли им беше ? И това не беше една готина ,а 10--12 г половината бяхме без осигуровки другите на 4-ри часа е сега на колко години трябва да се пенсионират ? като те са жертви на българския черен бизнес и тогавашната политика на държавата , за сегашната държава това е много добре и обвиняват хората ,че тогава не са си плащали , да но това е кощунствено и извъртяно в тяхна помощ което въобще не е истината !
25
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
А на Бизнесът: Приходи според чесността - гладни ще умрете...
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това предложение за минимална пенсия стане факт, тези тотални неграмотници разсипват осигурителната система която във всички грамотни държави е най-консервативната. С това неграмотно действие днес те ще накарат хората които се осигуряват на до 1300 лева веднага да приминат на минимума защото елементарната аритметика показва, че дали се осигуряват на 650 или 1300 ще получат еднква пенсия. Страшно е когато ни управляват неграмотни хора.
23
1
 
14
 
! Отговори
хх преди 3 години
45 години стаж половината евтора категория пенсията ми скоро ще се изравни с минималната за страната и хората които не са ходили на работа да не говорим за хилядите фалшиви пенсионери които получяват с пъти по големи пенсии от мен оставам си с едно съсипано здраве