Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?

Според Борис Вангелов БСП са показали, че са повече социалисти
21 окт 2020 23:00, Нели Христова
116
Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Брей, затова ли от тоя самолет са произведени и в експлоатация най-много в света?
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката не е собственост на ВМРО да казват каква е състуй искат да отклонят вниманието от оставките. Много хора не знаят, че Ф-16 е един от най-капризните самолети в света отдолу имат едни шлюзове през които дърпат възух една песъчинка да попадне в турбината и ремонта им струва 500 млн долара Затуй им викат прахосмукачки преди излитане минават със прахосмукачки по пистите.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината""Защо кирилицата е наложена 10 век??Мислете ,къде сме тогава !"Къде сме тогава, знаеш ли?
23
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Т нар кирилица е гръцко унциално писмо наложено през 10 век от Византия.Всичко останало е подробности.Преди се знаеха тези неща,но сега простотията е навлязла широко и сред т нар.наука.Ние сме част от Византийската общност след християнизацията и е нормално да пишем на гръцко писмо ,адаптирано за нас.Кръщението на Киев и нашия принос пак е следствие на ролята ни във Византийската общност,а свещениците са пратени от Константинопол.Защо кирилицата е наложена 10 и 11 век??Мислете ,къде сме тогава !
22
2
 
4
 
! Отговори
от 12 преди 3 години
До 10 до 12/22Какъв шах, мужик? Веднага спирай бояришника.Прочете ли какво ти написах? РУСИЯ Е ВОДИЛА АНТИ-БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ. Това е доказан с документи ФАКТ.
21
1
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Всичко оср.хте...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се опитва да гради връзка посредством Панславизма, с която връзка да ни тегли за врата към назадничавата си и западнала същност.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са патриоти, а ксенофоби вождa им е донoсник и предател, другия е скатавал казармата най-обикновенни ***. Един кубинец и един евреин патриоти да видищ.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българското си е българско. Народ славяни не съществува.
17
1
 
1
 
! Отговори
10 до 12 преди 3 години
До Анонимен 12Да ти имам мисловните способности!На кирилица пишат освен няколко десетки народи в Русия, и Киргизстан, и Монголия. Шах!
16
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
.....а също така и на страните, които я ползват, някои от тях от векове, дано да е и за векове!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22,Прав си до една трета.Мекедония си е чиста Нългария.В останалата част залиташ. И вср пск, ще ди птомемиш може би тъшйуеанията, ско тръгнеш от момента, че всъщност т. нар. ВОСР е бяс срещу славянството и православието. И най-много го отнесохаруснаците. Та и до днес. Което е несправедливо. Най-малкото. Това вкратце.
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Азбуката е българска, но се ползва от твърде дълго време и от някои славянски страни, а също така и от не славянски, пример Киргизия. Винаги трябва да се подчертава това, че е българска, но трябва да се помни, че се ползва от славянски страни, някои по големи и по могъщи(за съжаление), а най могъщата- Русия, е и най голямата в света по площ. Благодарение на нея има страни от бившия СССР, ползващи нашата азбука, без да са славянски. Така че, от само себе си се налага, че азбуката е наша и .....
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Путин нарочно маже за това чия/каква е азбуката за която става дума, в опит да омаловажи българската културна идентичност и влияние, за което свидетелстват и документите за руската политика спрямо българската култура на Балканския полуостров, която е била на ликвидирането и елиминирането й навсякъде където е можело.Паисий е писал История Славеноболгарская, когато единствената връзка със спомена за българска държавност е била кодирана в създаването на българската държава.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се преименува на "Ден на македоската азбука", щом е създадена от македонските братя Кирил и Методий?!!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Путин каза откъде е донесена азбукат,а а не от кой е написана нашите тапири и комплексари веднага скочиха да псуват Путин. Пaисий Хирендарски е писал История славянобългарская. Въобще много се репчат ама Путин е приятел с Ердоган сега, може да си седнат на дебелите шкембета много бързо както се репчат.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11По тая логика и латиницата е "славянска писменост", защото има "славяни", които пишат на латиница.Вкарването на думата славянство не е нищо друго освен опит за утвърждаването на руската имперска агресивна доктрина за обединяване на всички "славяни" под едно общо ръководство, и естествено, това ръководство Блатная очаква да е нейното.При това обединяване независимо дали въпросните "славяни го искат,за което свидетелстват зверски потушените въстания в Полша,Унгария и Чехословакия
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката е славянобългарска 24 май е дев на славянобългарите слава на нашите братя славянорусите. Който обижда сланобългарите е расист.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10"Путин какво каза2 Че писмеността идва от тези крайща на Балканите! А те са България! Македония е България! Или някой новоизпечен патриотин мисли друго? ДА ГО КАЖЕ!"Всъщност Русия е използвала своите учени и влиянието си над Югославия, за да разработва анти-българизъм в Македония, тъй че, другарю, тоя дето търсиш да ти го кажат е същия на който се кълнеш във вярност.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и славяни пишат с кирилицата, значи, че това е и славянска писменост. И стига с това надвикване колко сме велики, щото то се вижда . Примерно: Ден на бг-та аеиация". И с чии самолети лети?Трябва да мислим реално, а не да скачаме като диви петли.