Македонски учебник: Бугарите по произход са турци, татари, монголи

Проф. Кирил Топалов: С негативни думи растат децата в Македония от 75 години
23 окт 2020 20:40, Красимир Ангелов
583

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“.  Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?" Това каза за предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, член на Смесената българо - македонска историческа комисия.

"Освен това, непрекъснато се говори за „фашистичката българска окупация“. Казвали сме на нашите колеги. Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат. Те изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана след децата. Нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят по нареждане от там и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко българско", коментира работата на македонските си колеги  проф. Кирил Топалов.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 24 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
6
 
! Отговори
xdr преди 3 години
крадеца вика дръжте крадеца.
308
2
 
11
 
! Отговори
Братя преди 3 години
Хората ви казват че Сръбите са промили мозъците на макетата, вие плюете макетата, а не причината - сръбите!!
307
2
 
18
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Заради тия ренегати,така наречени македонци! Загубихме Беломорска тракия!! Да си ходят при сърбите и без това до някое десетилетие,ще ги претопят албанците.
306
2
 
21
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Конфуций е казал,На добрия с добро,на лошият със заслуженото!!Да се запитаме,Макетата добри ли са с нас?!Мисля,че ни най малко?!Плюят ли ни от 100 години насам,продължават ли да настояват на простотиите си?Да продължават.Тогава,какви повече *** да им правим?Какъв брат ти е този,който те оплюва и е по зъл към теб и от баш душманите ти?!Ако ме питат мене,никакво влизане в ЕС,защото от първият ден ще почнат с нумерата на Йо и на рада дълбоката!!Ще си вкараме голям таралеж в гащите!!
305
0
 
17
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Един болен човек,какъвто са македонците,който се е докарал до дадена ситуация и няма връщане назад,трябва да му се обясни,че или се приемат крути мерки за спасяването му или се оставя на изживяване и да си мре с неговите си измислици и шъшкании!!Няма какво да се гуцаме с тях на час по лъжичка,а директно с факти и то писменни,ако трябва и в Страсбург,в т.наречения съд за правата на човекът,ще се покажат фактите и съдът да се произнесе кой крив кой прав!!Как ще ме наричат татарин, като не съм?!
304
7
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Българите сме си българи и сме имали държави още пр. Хр. Наследници сме на най-старата цивилизация в света. Другото са глуппости и полит пропаганда. А македонските "нация", "език", и т.н. ги създадоха Кремъл и техните агенти-национални предатели в България. Сърбия, Гърция и Русия винаги са се обединявали срещу България от завист и злоба. Никакви "братушки" и "приятели" не са ни тези.
303
4
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Относно това кои сме и какви сме: неслучайно велики учени като А. Тойнби ни сочат за една от най-значимите човешки цивилизации в историята - подчертавам - не ЧАСТ от нечия друга цивилизация, а САМОСТОЯТЕЛНА цивилизация.Какви точно "номади" сме, щом навсякъде, където сме се установявали сме създавали държави и сме строели трайни градове от камък? Преди над 1000 години в Преслав (и не само там) е имало водопровод и канализация... преди 500 години в Лувъра е нямало дори тоалетни !!!
302
2
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Трябва директно и в прав текст да заявим на тая мрсна държавица, че няма да я пуснем дори да помирише ЕС, ако с официална държавна декларация не се откаже от антибългарската си политика, от всичките си лъжи и от опитите да ни краде историята - и най-вече от насилието над самоопределящите се като Българи нейни граждани. Никаква милост и никакви компромиси !!! Крайно време е да им наложим и икономически санкции. Ако не клекнат, нека шиптърите да ги завземат и изколят.
301
2
 
10
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Ако сме такива, според тях, значи, че и те са такива, защото макетата са си българи!
300
1
 
15
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Продължаваме да се занимаваме с тия?! Оставяме старата любов и продължаваме напред. Какво си губим времето да се опитваме да променим мнението на 2 милиона души. Има още 8 милиарда по света. Ако покажем на половината от тях, че сме качествен народ, това е победа! Хайде, пазете се и не му влизайте в края.
299
8
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Проф. Топалов преди 10 Ноември твърдеше, че сме словяне /идва от слово/. Ветропоказател. Освен това кирилицата е гръцка азбука, която българите са дали на словяните. Четете Черноризец Храбър.
298
3
 
9
 
! Отговори
неизвестен преди 3 години
Те пък от къде са се пръкнали е дин бог знае.Оставете ги, да бъдат асимилирани от сърбите шовинисти , да се забрави името им и народа им , така няма да имате проблеми с тях.
297
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До e-ИМА СЪС КАКВО-ИСТОРИЯТА НИ Е ВЯРНА -НЕ Е ЛЪЖЕМЕ КАТО ТИЕ-ТИЕ ОЩЕ МАЛКО И ЛУНАТА ЩЕ ПРИСВОЯТ-А И С ТИЕ ПАМЕТНИЦИ СА КАТО МУЗЕЙ НА ЦЯЛА ЕВРОПА.
296
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От РУСИЯ ИДВАТ ВСИЧКИ НЕВОЛИ НА НАШИЯ НАРОД! ЗА тези дето ще ме плюят и припомнят за освобождението, искам да попитам СЛЕД 500 ГОДИНИ ЛИ СЕ УСЕТИХА, ЧЕ СМЕ РОБИ? ОТГОВОРЪТ Е: СЛЕД МНОГО БЕЗУСПЕШНИ ОПИТИ ДА ПОЛУЧАТ ИЗЛАЗ ЗА МОРСКИ ПЪТИЩА РЕШАВАТ ДА ОТВОРЯТ ИЗЛАЗ ПРЕЗ НАШИТЕ ЗЕМИ и народа да участва с християнски подбуди! БЪЛАРИЯ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ТУРЦИЯ С ТЕРИТОРИЯТА НА ЕКЗАРХИЯТА/ КЪДЕТО ВЛИЗА И Македония/,част от ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ...ЗА ТОВА СА РАБОТИЛИ ЕВЛОГИ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ
295
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
А!-А У ВАЩЕ УЧЕБНИЦИ КАКВО ПИШЕ ЗА ВАШАТА ИСТОРИЯ?-ДОБРЕ ЧЕ ВИ ОТЦЕПИХА И ВИ СЛОЖИХА ОГРАДА ДА НЕ МИНУВАТЕ.
294
8
 
6
 
! Отговори
e преди 3 години
ТО ПЪК ДА ИМА С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕМ,ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ.....:))))
293
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-МАКЕТАА НЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА-ГРЪЦИТЕ ИМ СТАПИХА НА ВРАТО И ИМ СМЕНИХА ИМЕТО-ПРОДАДОА СЕ.-А АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ГОРДЕЯ С ТОВА.
292
3
 
16
 
! Отговори
Македонски българин преди 3 години
Никакво отстъпление от истината не трябва да има! Макетата от комисията само отлагат времето за да на края като ги приемат в ЕС всичко откажат което е договорено. Членовете на комисията са под страшен натиск и ги заплашват че ако се съгласят на нещо ще ги разпънат. Защитете българите в Македония!
291
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците от вчера имат държава и от тогава им е историятавсичко друго е кражбатвърда политика и санкции това е
290
4
 
7
 
! Отговори
e преди 3 години
Е ВЗИМАТ БГ ПАСПОРТИ,ЗАЩОТО ИМ СЕ ПРОДАВАТ.....АЛЪШ-ВЕРИШ ПРАВЯТ НАШИТЕ ПИШМАН ПАТРЕОТИ.....НЕ,ЧЕ МНОГО ИСКАТ ДА СА БЪЛГАРИ,А ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БГ ГРАЖДАНСТВОТО И БГ ПАСПОРТА.....