Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
187
Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.
Снимка: БГНЕС

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До смотанякНамират се ве мен, кацнали са на дърветата :))) Българина е изобретателен, особено ако прецака някой или поне така си мисли с 200 :)))
113
0
 
23
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
България може да изхрани всички на нейната територия, НО много се краде.
112
12
 
5
 
! Отговори
реалист преди 3 години
За да е справедливо всички пенсионери под общ знаменател с еднаква пенсия ама бил си депутат внасял си повече ама и си печелил като не искаш да си ощетен стани мияч цял живот да изкарваш малко та да си на кяр като остарееш
111
16
 
4
 
! Отговори
смотаняк преди 3 години
Откъде ще се намерят пари за пенсии?У нас 1 работещ издържа 1 пенсионер.Невъзможно е.И аз вече не искам да давам осигуровки,защото ако дейде време за пенсия,за мен няма да има кой да внася.
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадоДобре Тонка, само не забравяй че е бил бодигард на Живков, нали ги мразеше много....хахахаха :)))
109
1
 
0
 
! Отговори
vmz преди 3 години
До Анонименнещо общо с темата? Или да се.ем пък нека мипише.
108
18
 
8
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Лъжат само комунистите Всичко е 100% истина Боко е велик да жив и здрав още дълги години.Никога повече червената мафия на власт в майка България Амин!!
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадоУважение няма към нас, по скоро се гъбаркат :) Но му признавам че е гъвкав, след толкова обиди по негов адрес си кара жипката и си кара с 200 :))) Когато видиш мнозинство от унгарци, чехи, словаци и т.н да вършат черната работа на западняците, тогава може да кажеш че изпитват уважение към нас :)
106
1
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Питате се, къде са липсващите пари за достойни европейски пенсии ?!Елате в Община Несебър, погледнете бетонните джунгли на брега ... и пийте по една студена вода.
105
9
 
15
 
! Отговори
ЕДИН ВЪПРОС преди 3 години
ТИКВАТА е кандидат ПЕНСИОНЕР. Много ме вълнува ОН каква пенсия ще вземе, че ритането на топка и ходенето по жени не се счита за трудов стаж. А "работата" в СИК ще му се зачете ли за трудов стаж при рискови услови - поне 1 категория, че по-висока няма
104
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички Държави, които НЕ са имали Съветски комунизъм са богати, а другите като нашата мила татковина се гърчи все още от овчарското наследство на Тодор Живков. Само да напомня, че при Луканов и Жан Виденов пенсиите бяха 5 долара НА МЕСЕЦ, а заплатите 10 долара. Това е истината.
103
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радо, най-ме изкефи лъжата ти за пълната държавна хазна.Знам, че ти плащат да пишеш тези глупости, но като е пълна хазната, защо Сачева каза оня ден, че държавата нямала пари, а?
102
16
 
12
 
! Отговори
Радо преди 3 години
По големи крадци от комунистите никога е нямало Докараха на до национални катастрофи ,фалити хиперинфлация празни магазини спрени ЕС фондове разбити пътища и разграбени фабрики.Бойко донесе за 5/6 години на България уважение в Европа, пълна държавна хазна ,увеличен повече от 50% бвп стандарт, заплати ,и пенсии нови аутобани и пътища милиарди усвоени от ЕС ББа рейтинг ,американска супер самолети че и валутата евро Която е в обръщение в гиганти като Германия и Франция. да е жив и здрав 100 год
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100Шведски общ работник рита в главата камериерка в Слънчев Бряг, социални осигуровки има ли пича или и аз да отида да ритам някоя шведка в Стокхолм :)))
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви пенсии бе?Тия пари ако човек си ги внася в баннка ще вземе повече накрая, не като грабителския доброзорен втори стълб.Имам в предвид хора, които имат акъл, работят и изкарват пари, а не разните там ***.
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100, пропускаш тези, които са гласували за Фандъкова и нищо не са внасяли, обаче са направили по 20 деца, защото за всяко дете им плащат.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново най-мързеливите грабнаха най-голям процент!
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсиите според осигуровките - ако си внасял на минимална РЗ -ниска пенсия, ако си внасял на максимален осигурителен доход (3000лв) - колкото се полага по формулата за изчисление, без таван на пенсията. Така че едноличните търговци ( и други) които се осигуряваха на минимума сега да не плачат че са им ниски пенсиите. Така сега и младите да знаят ккакво ги чака при укриване на доход.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89В това се ос*а Бокича, администрацията се увеличи, тоест електората се увеличи за сметка на частния бизнес, явно още не се е отърсил от комунистическото си минало :)) Само да спомена, че повечето западняци искат социализъм, тоест някой да ги храни, разбира се този социализъм няма много общо с нашия :)))
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавна оставка на дебелата мутра от СИК!