Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
187
Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.
Снимка: БГНЕС

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато през 2013 година Орешарски искаше да вземе заем от 1 милиард лева,Борисов каза,че щял да счупи държавата.А сега той взема милиарди всяка година,но нямало да се счупи държавата.Външният ни дълг вече е 32 милиарда,но това не трогва бащицата.Хвърля пари наляво и надясно като за последно,а след него и потоп.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нe 500лв. а 500 евро трябва да е в момента.Чакайте вие комунисти пенсии да ви дадат!Хахахахахааа!Нищо не сме сменили през 1990г. същите са на власт какви пенсии к'ви 5 лв?!!!!!УРАВНОВИЛОВКА ДРУГАРИ,УРАВНОВИЛОВКАААА....
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждате ли лъжата в това обещание?Средната пенсия щяла да се вдигне с 18 %,но иначе я увеличават с 5 %,заедно с всички пенсии,без минималната и максималната???Що за идиотия?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hahahahah
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли,че при едно и също население в Сърбия пенсионерите са с 1000000 по-малко отколкото в България!Тука по времето на цоца и години след това куцо,кьораво и сакато се е пенсионирало в първа категория,другите ги пенсионират по на 50-55 години с мизерни пенсии и помня че всички пенсинери без болните си работеха.Как иначе МЛАДИ ХОРА ПО НА 5 ГОДИНИпенсионери,ама нямаше безработни УЖ!!Цяла АРМИЯ от чиновници и разни ...дръжци по безброй канцеларии нищо не работеха,само крак врък крак и к..ляк!
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййййй,тия са готови и реки от злато да ви предложат,само и само да гласувате за тях.Само че,след изборите те няма да са управляващи,а парите ще трябва да ги дава друг.А пари няма.Щото вожда е изтеглил само от началото на тази година 6 милиарда лева,които ще ги изфука до края на годината и после другите ще трябва да теглят нови заеми за да покрият обещанията на краля-слънце.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей най-после средна пенсия от 250 евро,прескочихме психологическата границанали сега тоя термин е модерен.Едно нещо за което ОФ-ваците не могат да кажатне си изпълнихте обещанията,така е и с учителските заплати,не знам с медицинските как е но там се краде като за световно,сега и полицайците грачат,лъжците в туризма малко си изсветлиха сивия бизнес,магистрали и локални пътища се ремонтират доста.Общо взето добре,но Фандъка си е гола вода!Уж дясна ръка на Борисов а София трагедия,едно метро!
7
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА! четвърти мандат за Кабинета Борисов!
6
9
 
14
 
! Отговори
Какъв е смисъла преди 3 години
Работиш 40 години за давземеш пенсия на 65 и умираш на 71!В Перник убиват Софиянци!
5
25
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи, света се тресе от Ковид и Икономическа криза, а в България дори се увеличават пенсиите и заплатите ... Молете се ББ да остане на Власт, че като дойде "Импексова и СиЕ" пак ще Ви погребат в някой трап, като този в Белене и Цанков камък, ще има фалирани банки, а тези от обкръжениео на фигуранта като се съберат на Шипка може да решат да Ви отцепят и от ЕС ... Ще станете държава на Черепа и ген.Решетников ... !!!
4
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те внуците ще ги връщат тези заеми, така че харчете и не се притеснявайте. "Добро" наследство оставяте.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То българина работи до смърт, умира в седмицата преди да се пенсионира.
2
11
 
11
 
! Отговори
Сокче преди 3 години
Парите нямат значение, или как правителството си отгледа кървава секта в Перник срещу много пари!
1
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, след като изтрепем пенсионерите сега, другата година може да вдигнем пенсията. Но пък ще си умрат щастливи в очакване на обещаното увеличение.