Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
187
Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.
Снимка: БГНЕС

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Крадливи като наш`те комунисти,в Китай веднага ги очистват ... !
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КОЙ ГИ ПЛАЩА??Добре,да предположим че имаш собствена партида и там си трупал за целия си трудов живот средства за старини,е колко са тия държави и, ако икономиката не върви за колко време ще стигнат тия пари. За какви комунисти пък точно на мен ще ми говорите!Най=малкото децата и внуците изработват социалните помощи на хора с ниски пенсии,поне така е в Европа.Кой изработва бъдещите социални пенсии на милионите бежанци,неработещи,не са ли децата и внуците и на добре осигурените пенсионери?
52
3
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Сребърния фонд го открадна Симеон Дянков ,а комуниста Боко го изхарчи.!,5 милиарда от здравната каса също бяха пренасочени към бюджета и незнайно за какво изхарчени.Затова не пиши глупости от скука или от неведение.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 45Точно държавните и общинските служители и всички на държавна работа не внасят НИЩО!Частника внася реални пари и то на 75% !Държавата додава 35%,а удържа много повече на държавните служители,не им ги дава за да си ги внесат по ЕГН както е редно.Чак тогава ще ти светне в балалайката кой пълни бюджета и кой е най-големият длъжник-ДЪРЖАВАТА!!!!''УМНИК'' ТАКЪВ!!!!!!!!!!!!!!!!
50
1
 
7
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
Да го е срам средния Бг пенсионер, да каже размера на пенсията си, на социалтурист от ЕС дошъл през Лятото !
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
400 000 души държавна администрация!Голяма част от тях с високи заплати,на които им ги вдигнаха вече с нови 30%.Същите клатипу..ци не плащат и осигуровки,а им ги плаща държавата,т.е.всички ние.Накрая те ще се пенсионират с най-високата пенсия,а вие пак ще гризнете дръвцето.
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 45Кой ти втълпи тази глупост,че във всички държави пенсиите се плащат от внуците и децата?!Само комунист може да твърди такова нещо!!!!!!!!Комунистите откраднаха сребъният фонд!Какви ги дрънкаш ти?!!!!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах парите за пенсии от чекмеджето на вожда ли са или от новите милиарди,които взе?
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си пенсиониран Полковник.Взимаш си пенсията взимаш две плеймейтки и заминаваш на Малдивите.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция връщат от днес пари на пенсионерите след решение на Върховния съд, който постанови, че е противоконституционно орязването на пенсиите по време на икономическата криза, предаде БНР.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средните пенсии ще се вдигнат с 18% ? АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!! Вдигат ги с 5%.
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всички държави пенсиите ГИ ПЛАЩАТ ВНУЦИТЕ И ДЕЦАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.Като искате по-високи пенсии СЕ ОСИГУРЯВАЙТЕ НА ИСТИНСКИТЕ СИ ЗАПЛАТИ за да имате сурат да крещите ДАЙТЕ СИ НИ ИСТИНСКИТЕ ПЕНСИИ!Щом крадете държавата и тя ще ви прецаква.Единствените осигуряващи се на реални заплати са държавни,общински и ИТ служители,всичко останало лъже и маже па после била му ниска пенсията.Няма как да е висока,крадците ощетяват и честните!Но икономиката е в ръцете на борещите се със задкулисието=БКП!
42
2
 
8
 
! Отговори
Марги преди 3 години
Какво се хвалите, с просто аритметично действие, и пак за едни свинско, за други зеле и за всички свинско със зеле. Ама, аз когато внасях лични вноски в размер на 200 лв. тогава нямаше това осредняване.
41
10
 
7
 
! Отговори
Елена преди 3 години
ГОЛЯМО БРАВО и поздравления ! Поредно изпълнено обещание, господин Борисов и ГЕРБ нямат алтернатива !
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 39Администрацията ако се намали ще се взимат двойни пенсии.Ама ще има много безработни от тях,защото ръцете са им в д-то,некадърни са и няма да гласуват за ГЕРБ вече тогава.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият бюджет е ипотекиране на бъдещето.И най-пострадали ще бъдат пенсионерите.Нищо,че някои от тях сега предварително се радват.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лъжата ЕС=НЕ БЕ ДРУГАРЮ,това означава че искаме в Евразия с 3 долара пенсия!!Няма друга държава направила такъв скок от 3 долара на 300 долара минимална пенсия,при цялото укриване на приходи,обороти,печалби,осигуровки на минимални ставки,ще се окаже че България е доста заможна държава!Ако се намали наполовина сивата икономика и без да увеличаваме рязко дълга ще имаме поне с 50% по-високи заплати ОФИЦИАЛНО!Защото аз смятам че истинските заплати са доста по-различни от документираните.
37
1
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Процента на средната класа трябва да скача !Другите хвалби са бла-бла-бла ... и ще ги изплащаме дъъълго !
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не,тия пенсии ще ги плащат децата ни,защото имаме прости и некадърни управници.
35
9
 
10
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 години
Тези новини са радост за ухото на всеки пенсионер !Естествено че за всички нас е добре, че пенсиите вървят нагоре.Да все още са малки, но посоката е правилна.Колкото и на някои хора, пишещи глупости тук да не им харесва.Да казваш на бялото - черно, това си е наглост, безочие и манипулация.а на който не му трябват, "обидно му било" или някаква друга шумкарска мантра - има благотворителни организации. Да ги дарят там !