Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
187
Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.
Снимка: БГНЕС

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недейте писа по форумите ами отивайте да бачкате.Защото тия пенсии вие ще ги плащате.
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв изкономически колапс,особено пък у нас,поне засега.Когато 10 години Борисов се стискашезащо не давал,сега пък защо дава,на психодеснолевите не може да им се угоди.650лв.мин.заплата било предизборен ход,ами не, има го в прогарамата им,но затова пък предложението на БКП за 800лв.мин.заплата хич не е предизборен ход!Аз не смятам че ГЕРБ много са се отпуснали,въобще дори не са,достатъчно е да се види % вънчшен дълг на страните в ЕС,не може нисък дълг и високи доходи.Нема такъв филм.
32
17
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Пореден грандиозен успех на ГЕРБ и управлението на господин БОЙКО БОРИСОВ- най-усшешният министър председател в цялата ни история по АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ ! Комунистите сега газ пи.каят ! Чест, адмирации и благодарности , господин БОРИСОВ ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е незабавно да ги изметем,заедно с всичките им лъжливи обещания.Ако са искали да вдигнат пенсиите,щяха да го направят когато бяхме икономически по-стабилни и когато нямаше пандемия.Сега спасяват собствената си кожа,а не от загриженост за вас.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Зависи каква риба, не е много евтина за пенсионерите :)Иначе ориз и банани колкото си щеш, особено банани :)))
29
1
 
9
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
Това ли значи, да сме в клуба на богатите ?!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 26И като е доказано,че ГЕРБ и БСП са БКП какви последствия има?Ти май вярваш в дядо Мраз все още а?!
27
3
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
СРЕДНА ПЕНСИЯ 488.ЛВ.ЗАЩОТО ВДИГНАХА ЯКО МИНИМАЛНИТЕ И ТАВАНА. А ДРУГИТЕ ЩЕ ЧАКАТ ДА ДОЙДАТ ДРУГИТЕ. НЯМА ДА СЕ ОСИГУРЯВА ВЕЧЕ. ЧАО КОРОНА ЧАО СИ ПЕЯ АЗ ОТ ДЖИПКАТА.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните и интелигентни хора няма да се вържат на тия обещания,защото държавата вече е влязла в дългова крива и тези приказки на кило няма как да бъдат изпълнени.Във време на пандемия и икономически колапс да ти обещават подобно нещо е престъпление,което ще бъде наказано,рано или късно.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудим как не я направи пенсията 1000 евро или 2000.
24
3
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ако взимате такава пенсия в топлите бедни държави -Занбези Ангола Конго Заир и т.н. горе долу ще ви стигат парите- нямате Парно! нямате нужда от скъпи зимни обувки и дрехи -стигат ви две фанелки два чифта джапанки и шорти за 6 месеца! Евтина храна -ориз банани риба- евтин ток и живота е прекрасен защото ще сте бял сред -ч--рни и ще ви мислят за милионер! Пенсионерската емиграция е неизбежна)) Тяхната медицина е на нивото на нашата, така че нищо няма да ви липсва от БГ)) Може и Кмет да станете)
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под вдигане аз разбирам кой колкото взима сега да взима още толкова отгоре.Другото е мижи да те лажем!
22
0
 
12
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Да,робите се радват и на трохички.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете пенсионни застраховки както в белите държави, не 40 години да внасяш 200 лева осигуровки всеки месец и накрая да получиш 200 лева пенсия за 5 години или въобще да не получиш.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпниците от ГЕРБ вече фалираха държавата.Да му мислят следващите.
19
15
 
8
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Ще гласувам за този, който ми вдига пенсията!Днес това е Бойко Борисов!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигане на пенсиите с един подпис?Няма проблем.Това всеки го може.Но да повишиш постъпленията от осигуровки и на тая база да вдигнеш пенсиите?Виж това го не може.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтискват те цял живот и накрая ти мятат колкото за коричка хляб и половин кисело мляко на ден!Комунисти пребоядисани на демократи!Комунист само знае да краде!Той не дава а взима!!!!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя среден пенсионер? 5 човека с 200 лева пенсия и един с 1000? Средния взема 333 лв. така ли ги смятате?
15
3
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ВДИГАТ ПЕНСИИТЕ НА НА МНОГОЛЮДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, НО КОЛКОТО ДА НЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД А ОТ БОЛЕСТИ. ЗА ХЛЯБ ЩЕ ИМА АМА ЗА МЕСО И ЛЕКАРСТВА НЯМА. А СЕГА ЗАЩО НА НАЙ МНОГОЛЮДНИТЕВДИГАТ???!! ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ. КОЙТО СЕ ИЗЛЪЖЕ. ДРУГИТЕ ДА ГО ДУХАТ(СУПАТА). КОЙТО В МОМЕНТА ВЗИМА 368 ЛВ СРЕДНА ДОГОДИНА ЩЕ ВЗИМА 402 ЛВ ТЕЗИ КОИТО СЕГА ВЗИМАТ 375 ЛВ 398ЛВ ТЕЗИ СЪС ПО МАЛКОТО ПЕНСИЯ ИЗПРЕВАТВАТ ПО ГОЛЕМИТЕ. ПЪЛНО ПОР.. О.