Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, ако не го бяхте преживели, много повече хора щяха да имат щастието да четат тази новина.
55
2
 
11
 
! Отговори
Бареков преди 3 години
Както казах вирусът е много коварен, атакува предимно елита на нацията, както и на важните избиратели от махалите
54
3
 
13
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До Я па ти..Аз ще гласувам за НОЩ и шефа им за пандиза.
53
6
 
19
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
"За да се води такава ежеминутна пропаганда, колко е страшен тоя вирус то значи той е пълен ашак"Добро утро!
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загладил е косъма, не ми изглежда като изстрадал.
51
3
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Баровец 50 А и не искаш ли мангизи ?А *** на такъв ***.ник като теб, няма кой да дава.Гласувай за Корнелия. Тя ще ти даде.
50
5
 
7
 
! Отговори
ууу преди 3 години
Щом си жив от НЕЩО, за което още няма лекарства, защо трябва да ти гледаме физиономията? Колко печелиш "професоре"?
49
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
на два пъти в продължение на два месеца развивах следните симптоми:-Бързо вдигах температура до 38.5 градуса,общо неразположение,слабост и влечение към леглото /но НЕ в "оня смисъл"!!/Веднага взех Упсарин,след 5 часа още една таблетка и след 10 часа бях "като нов"-все едно нищо не е било.Възможно е това да се дължи и на моята "Защитна стена",или на "Антивирусната ми биопрограма",но ако не дай Боже ви споходят такива симптоми,пробвайте с Упсарин."НЕ дай Боже никому!"..
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя сега ще иска допълнително народни пари зада се бори със страшния вирус.
47
9
 
6
 
! Отговори
Баровец преди 3 години
Тоя ми мяза на един едър мошеник, който иска само мангизи да ***.
46
1
 
0
 
! Отговори
Ръгайте студенти преди 3 години
в боба.
45
3
 
5
 
! Отговори
Ад0лфо преди 3 години
трябват Концлагери и систематична дезинфекция с Циклон Б - стара изпитана немска рецепта!
44
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, я дървените философи си отивайте на жълтите павете и си хвърляйте яйцата и си горете маските. Не сте ни потребни тия митингаджиите.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и колко да е жесток бе пич...искате да наложите новия световен ред издънки на фашистите...но съжалявам , няма да сме ви робове...
42
5
 
8
 
! Отговори
Професоре преди 3 години
Професоре, какво ново казахте, че да ни е от полза?
41
1
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Е това е въпрос на интелект сред хлатета, от самото семейство. А ти че си *** човек, няма какво да се коментира. А си един гаден и долен човек. И защо трябва да те слушам тебе, а не професора. Може би си прочел повече книги от него...
40
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Какво му е жестокото щом не си умрял?Петна по белия дроб имаш ли?Мозъчната функция запазена ли ти е?Нощни напикавания?Дъ бил...
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се води такава ежеминутна пропаганда, колко е страшен тоя вирус то значи той е пълен ашак
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези не толкова доброжелателни хора се готвят да управляват, проф. Начев. Плешо Чалгоров ще те уволни на втория ден с обвинение, че му даваш съвети. Той е компетентен по всички въпроси. Но всяка нация си заслужава съдбата по политиците
37
5
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Много съмнително как тази корона истерия и "пандемия" им дойде дюшеш на всички крадливи и корумпирани политически елите не само у нас ,но и по света!Перфектния пропаганден кьорфишек за отклоняване на вниманието,не сте ли забелязали!Напомнями на навечерито на 9/11 когато новина нимер едно беше изчезналия трилион от Пентагона ,и никой не можеше да обясни къде са отишли тия парии после бум 11-ти септември и новината изчезна тотално,всички забравиха за това!А не са малко пари !