Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме

В "Пирогов" има около 100 медици с коронавирус
Обновена: 30 окт 2020 09:28 | 30 окт 2020 09:25, Александър Попов
338
Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме
Снимка: БГНЕС

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите, завви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

"10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Още по темата
Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена.

Директорът на "Пирогов" каза, че в момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов.

Той каза, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация.

"Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", допълни Балтов.

В "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но когато вземаха огромни заплащания с едно кликване на компютъра си мълчаха и двете страни, е имаше хора и тогава роптаха, но кой им обърна внимание че и сега кой обръща внимание на правилните неща, радиото може би...
258
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези самоназначили се светила на науката и прогреса хем ни лъжат,хем се сърдят ,че не им вярваме.
257
0
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ах, думата "ковидьоти" се филтрира, каква прелест. Вие сериозно ли си мислите, че на открито във въздуха се носят вируси, които могат да ви влязат в дупките на тялото и да ви заразят? Гледам разни ковидьоти се носят по улицата с маски плътно до очите. Предполагам вярвате, че равномерно разпределените във въздуха вируси няма да минат отстрани на маската, откъдето поемате въздух, а ще се блъскат да влязат през "парадния вход" ?
256
1
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
наблюдавах и Щаба и Мангъра и този Балтов ...и 3те говорят пълни глупости . 1те всяват непркеъснато паника , 2ят пък н е е никъв доктор , 3ят постоянно лъже ! те тва е . оправайте се драги сънародници ...
255
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото тази болест е много заразна. Не е много трудно да се разбере, ако имаш малко акъл.------- Колко заразна да е, след като не съм се спирал да вършея, вкл. по болници, вкл. с възрастен човек, който претърпя и операция и в реанимация лежа и куп други прегледи к терапии претърпя. Децата ми ходят на училище, ходят на тренировки, аз ходя на работа, жена ми ходи на работа. Не се дезинфекцирам като побъркан и не си мия рестото в магазина със спирт, както съм виждал *** да правят.
254
1
 
9
 
! Отговори
Батьо преди 3 години
"Когато работи и св. Атанас Мангъров"Абе светия не е, ама както наскоро стана ясно щом лекува внуците на премиера, явно е специалист в областта си. Или мислиш, че човек като ББ ще повери здравето на децата на случаен лекар? Помисли върху това!
253
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината за кризата"Заболи го гърло, веднага скача на 112: "Помощ! Умирам!""И аз така казвам - никакви истерии! Може ли да диша сам - никаква болница!Като не може да диша - пак, защото няма да има нужда.
252
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Койчо"Кога работи този човек, след като непрекъснато обикаля по телевизиите "Когато работи и св. Атанас Мангъров :D
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАРИНА БИЛЧЕВАНещо нервност виждам във Вашето мнение ...
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"или от опаковането с маски и дъждобрани няма полза. "Полза има и тя е, че заразените досега лекари не са няколко пъти повече.
249
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
До много простода заразна е ! но ако спазваш мерките които казаха китайците няма да се заразиш ! а хората у БГ не ги спазват . МАСОВО ! очевидно и медиците не ги спазват ! абе *** народ сме и то много ...
248
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Някакъв и.ди.от, като номер 5 сравнява травматологията с корона вируса.Колко трябва да си де.б.ил да правиш подобни сравнения.------Защо, колко голяма е разликата?Да наместваш счупени кокали и да шиеш разпрана кожа е по-лесно от меренето на температура ли?
247
2
 
4
 
! Отговори
Батьо преди 3 години
Ако си лекар - може да си стоиш в България, защото:1. Има възможности да правиш доста добри пари (не по-малко от западните ти колеги)2. Езиковата бариера е много сериозен проблем с един куп професионални и социални (!) последици.Ако си медицински специалист (мед.сестра) не виждам какво правиш още тук. Заминаваш, две години имаш наистина зор с езика и т.н., но ще се разписваш горе-долу срещу 3500EUR бруто. Не мисля, че България ще ти предложи по-добра алтернатива. Е, ако си богат наследник...
246
1
 
6
 
! Отговори
бг тъ@панар преди 3 години
държавата няма да се оправи скоро защото се управлява от НЕКОМПТЕНТНИ ИНДИВИДИ ! които нямат капацитет да си вържат връзките но за сметка на това алчни и нагли ...народа също не става за нищо в по -голямата си част !
245
7
 
5
 
! Отговори
много просто преди 3 години
Продължавам да питам и отговор няма. Защо доктори масово се "заразяват" след като се опаковат като пашкули?------Защото тази болест е много заразна. Не е много трудно да се разбере, ако имаш малко акъл.
244
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що изнемогвате, бе ? Къде са ни здравните вноски ? как така една прилична част от докторите са с къщ из Гърция? Какви са техните приходи 2 Кде е Здравната каса ? И още много КЪДЕ и ЗАЩО ....
243
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наясно ли сте, че заразните отделения са отделени в отделни сгради, за да не се заразяват останалите пациенти------ И какво, аз каква вина имам? Не съм си платил здравните вниски ли, какво? Аз трябва да съм този, който блъска по масата и заплашва, защото парите ми са употребени без полза, а не този кьопек. Аз което зависи от мене, съм го направил.
242
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха. Докторите се заразявали щото не се били пазили!Ако вярваш, че е опасно, се пазиш! Те или не вярват, че е опасно, или от опаковането с маски и дъждобрани няма полза.
241
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
добре,разбрааме че "изнемогват",но не стана ясно КАКВО ВСЪЩНОСТ ИСКА ОТ НАС господина?!
240
3
 
8
 
! Отговори
НЕКАДЪРНИК преди 3 години
Щом не може да опази медицинския персонал

Спонсорирани публикации