Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме

В "Пирогов" има около 100 медици с коронавирус
Обновена: 30 окт 2020 09:28 | 30 окт 2020 09:25, Александър Попов
338
Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме
Снимка: БГНЕС

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите, завви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

"10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Още по темата
Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена.

Директорът на "Пирогов" каза, че в момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов.

Той каза, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация.

"Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", допълни Балтов.

В "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами имахте 7 месеца да се подготвите, вместо магистрали и чекмеджета да бяхте си вдигнали капацитета
298
1
 
3
 
! Отговори
K6 преди 3 години
Ами спрете с проклетите тестове, лекувайте само болни хора толкова е просто.
297
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всяко едно заето Ковид легло по 1300 лв. клинична пътека. Нека им е зле.
296
2
 
5
 
! Отговори
До 316 преди 3 години
Медиците са ежеминутно в ковид среда.И опаковани, болните нямат край,а тежките случаи силно заразни.Интубацията носи риск.Проблем е и преобличането,как сменят заразените дрехи.Какво обвинявате медиците,по 8-9 часа с маски,шлемове,очила ,никой не се поставя на тяхно място.Навън обаче Мангъра дезорганизира обществото на макс,сега му е жътвата,да приканва към безотговорнос,не го еня за колегите му,финансовия ресурс,заразяването между хората,плещи тъпизмите,като че ли не е лекар,а селска махлянка
295
5
 
5
 
! Отговори
Гробовното Трио преди 3 години
С парите на ЧерепаИ подкрепата на Фигуранта чуУби стотици Обсче разплата иде!
294
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко запали България. Епидемията е ужасяваща, хората са в ужасно бедствие, те просто падат и умират, а бойко седи в бункера и брои пачки (
293
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
лапай *** ***, кажи колко ти е заплатата?Колкото на 20 доктора..
292
2
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Нинова знае какви ефективни мерки да се приложат при вируса , ама не ще да каже да провали ГЕРБ.
291
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 318Нещо май е много нисък този процент на предпазване, не останаха здрави доктори.
290
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала".---Хм, лошо Куртев, лошо...
289
1
 
8
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
Просто е - Прости сме
288
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвам, че много лекари се "заразяват". Възможните причини са две.1. Маски и другите предпазни мерки са безполезни.2. Лекарите не спазват мерките. В тоя случай изниква въпросът защо не ги спазват? Ако наистина вярват, че има смъртоносна болест, ще ги спазват. Човек се пази от опасности.
287
4
 
7
 
! Отговори
ТУЛУП С 200 преди 3 години
И ВИРУС:ДОРИ И АЗ СЕ ЗАРАЗИХ ДА ОПРАВЯ СТАТИСТИКАТА - БОЛНИ МИ ТРЯБВАТ
286
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 години
А като знаете, че изнемогвате защо си гоните кадрите по лични подбуди с циркове и панаири, когато си потърсят правата? Справка - Бойка Атанасова?
285
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тия лъжливи болни и бройки дето лъжете народа за пари вие всички в затвора там щтеви оправятдолни лъжци и измамници и много добре помнете че никой неви вярва вече оставка и неви иска никакви ваксини сложете си вие у ***
284
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пределът на лъжите също наближава.Да видиме накъде ще избие всичко!
283
4
 
4
 
! Отговори
Литекс-София преди 3 години
Ами, кажете го по-високо, по-ясно, по-категорично, г-н Професоре. Приложете примери, дайте снимки, картинки, опишете и ситуацията извън София там да видим какво чудо е. Когато говориш монотонно, мрънкаш и няма никаква разлика в начина ти на говорене, гласа, тона и изражението ти - кой да разбере от ***, че нещо е важно, спешно или, че наистина има проблем. Бай *** трябва да бъде сплашен, че идва неговия ред и няма кой да го lekuwa. Иначе не вярва, че това се отнася за него/нея.
282
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига дте ревали и аз изнемогвам по десетчаса заради на баце пътното строителство неможеш се изпика лигльо
281
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората разбраха че тоя не спря да се оплаква, разбраха също че по голямата част от заразените медици се заразиха докато се шматкат насам натам като мухи без глави а не в болниците т. е. по време на работа. А бързите тестове нали не бяха надеждно а Балтов? От известно време слушаме само ,, трябва да се направи това, трябва онова'' Ами направете каквото трябва а не само да се разхождат от една телевизия в друга.
280
1
 
3
 
! Отговори
като гледам преди 3 години
Колко от личните лекари са стааааари и прааааа стари и изобщо не се учудвам ,че лекуват с аспирин по слушалката ,та на тях главната задача е ТЕ да оцелеят ,а мръднат в ляво и довиждане....като гледам на юойта личнат едвали знае лт деветдесетте до сега какво се е появило по аптеките,ама това е положението И до сега преди да се добереш до нея си беше изпитание сега вече е мисия невъзможна....а и безсмислена....