Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
5
 
68
 
! Отговори
Тити преди 3 години
Нека да не ни дават акъл от Европа!Опити за интеграция има и е имало!Въпросът тук е те дали искат да се интегрират? Да, знаят само, че имат права, НО НЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ!Не бих се върнала в спомените си от преди 1989 г., но искам да ПРИПОМНЯ, че тогава в онези соц. времена, те работеха, спазваха всички законови разпоредби и никои не им е определял само права, те имаха и задължения. Децата на ромите бяха задължени да посещават училище, а сега какво?
233
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изселване и ще платим глоба. Няма ядки.
232
5
 
41
 
! Отговори
Марта преди 3 години
Този проблем може да бъде решен като се предоставят каравани,в които може да се живее.Ромите в България отдавна са употребявани само по избори.Насаждано им е ,че имат само права,но не и задължения.При закононарушение от ромската общност веднага се намесва Български хелзинкски комитет.Какво стана с парите за интеграция на ромското население у нас.Управляващата каста не се интересува нито от роми,нито от българи ,нито от турци.
231
1
 
50
 
! Отговори
Вземете сиги преди 3 години
Докога тезибасни,че уж тези..Р-ми,или както и да ги наричат,били с уж нарушени права.Че те са с пъти по-големи права от обикноврния българин-и каъо безнаказани с висящи дела и др.Кой подарява на българина жилище-той си плаща по пазарни цени и ипотеки,а тези се жалят,че държавата трябва да им го подарява
230
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може в някой от апартаментите на Цветанов, ама и той няма да си ги даде.
229
2
 
86
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Какво знае Европа за ромите? Вярва само на техни лъжи. 90% от общински и държавни жилища са предоставени на роми под наем за жълти стотинки, които те не поддържат и пазят, а в много случаи ги опоскват и изоставят. Самонастаняват се в чужди имоти и познайте какво остава след тях. За тях законите и правилата не важат и Европа ги подтиква към това, но само, когато не са на тяхна територия.
228
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са им толкова мили да си ги вземат и да си ги гледат. Никой не иска ***.
227
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапа европейски съюз
226
5
 
21
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Да, моля Ви, спасете рпмите, за да живеем ние! (и за такива като Бабикян, може и малко арменци)!
225
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм расист, работя с ***, но не стават за нищо, а и неграмотни .
224
1
 
31
 
! Отговори
Ааааааа преди 3 години
Няма ли да има Окончателно решение за тьх
223
4
 
83
 
! Отговори
Состин преди 3 години
Ама то ако може така, ние що бачкаме и плащаме като луди цял живот за жилище??? Що не казвата че можело да си се самонастаняваме незаконно където ни кеф и фа си правим каквото ни кеф??? А или това важи само за римляните??? М че то тогава ние сме дискеиминирби бре. Искам и аз да мога да си правя каквото и където си пожелая, да не ми пука от закона и някой да ми плаща за цялата тая екстра.
222
7
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Да живее сичкото роооми и туктаме българи
221
1
 
65
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Да се предостави достъп до модерно жилище:---- е как така другарю комисар вие в Европа не сте ли учили че жилищата падат от небесата а се купуват с много труд. аз не знам на някой урко да му е отказано да си купи жилище
220
1
 
57
 
! Отговори
Ели преди 3 години
До нас има нов супер як затворен комплекс с басейнче, зеленина и алеи вътре. Още не са се нанесли всички. Да взема да се самонастаня в някое свободно мезонетче. Ако ме изгонят пък ще кажа, че ми нарушават правото на уютен семеен живот!
219
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също смятам да се самоопределя за ромб на преброяването, ако е живот и здраве. Децата и жената ще си бъдат българи, а аз ще се самонастаня в Морската градина за да строя нов дом от фазер и европалети. Ако ме пъдят ще викам медиите да има цирк.
218
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Каракачанов какво ще прави булдозера сега, като не може да прави избори с ромите !!!?
217
10
 
10
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До Христо ХристовМи излизай бе,кой те е спрял!?Кеф ти Русия,кеф ти Сев.Корея,кеф ти Куба!Ако щеш и Китай!Избор голям,къв ти е проблема!?
216
0
 
28
 
! Отговори
Обръщам плочата преди 3 години
Ша взема да се романизирам, т.е. да стана един ромб - щели да им дават безплатни жилища. Искам да съм от вземащата страна, никога от даващата. Някои го наричат специфичен начин на живот и народна традиция, която трябва да се уважава и подкрепя!Ще си избера и характерно име, че като се сетя за моето ке засърбяват ръцете за работа, пъмто не бива!
215
2
 
42
 
! Отговори
Неподкрепящ никого преди 3 години
Аз само да попитам във Франция и Австрия (виена) как ги интегрираха малцинствата... Оставят ги да се заселват върху частни имоти вероятно и в парковете. А те си стрелят на поразия и ги избиват... Абе *** гледайте си вашите интегрирани ... Граждани и когато ги оправите, да не ви колят, ни давайте акъл. Лицемери... Той маш Боко добре ви врътка с 200 малко ви е ! С 400 трябва, *** сте!