Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние не правим разлика между българските -всички сме равни пред закона, когато го нарушаваме. Както е модерно да се казва днес, даже от посланик Мустафа - "не трябва да има недосегаеми от закона", нито сред олигарсите, нито сред poмoвeте.Нали Темида затова е с превръзка на очите, за да отсъжда еднакво, без значение кой е насреща!
213
0
 
26
 
! Отговори
we преди 3 години
Никъде не пише на личните им карти ,че са роми, Как да ги познаем, че да не ги закачаме? И аз мога да построя колиба в докторската градина и да кажа, че съм ром.
212
1
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
На Страсбург след нашествието на Рома клановете ще издържат една година.
211
0
 
39
 
! Отговори
защо преди 3 години
Мила ми Дуня,Къде беше, когато френската полиция изгони всички роми от Париж?
210
0
 
34
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
10 000 рома ще заселим при реката , още 10 000 ще ги пръснем по градските паркове и около гарата на ТЖВ-то.Първоначални бизнеси за завладяване - просия, ***..итуция, джебчийство.Да ги видим наглите надути франсета, как ще ги оставят да си живеят и няма да ги изселват.Гнусни лицемери.
209
0
 
24
 
! Отговори
Еми преди 3 години
Да кажат някоя глупост, да си оправдаят заплатите. Иначе много добре знаят за какво става въпрос и в техните държави и колче не можеш да забиеш ей така, ама що тука да не може. Отделно и Ленчето и Раданка се драха какви зверове са българите и как не искат да си вземат по една ромка с 15 ромчета за вкъщи, а само са работещи бедни, които ги издържат.
208
0
 
24
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Така, да се оставят да живеет в незаконните си бараки и да отглеждат децата си като в 13 век. При евентуален пожар или земетресение да има хиляди мъртъвци...Е те, това е "оставете ги", щото сега НИКОЙ НЕ се изселва, ако няма осигурено място за живеене и това са най-често прилични общински жилища! Роми! Сами помислете, КОЙ точно Ви мисли доброто!
207
4
 
27
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Комунизма много добре се беше справил с етническите въпроси. Българи, турци, роми- всички живееха мирно и кротко. Е.. понякога се налагаше да има лабут, ама те биеха и нашите и техните, така че не може да има сърдити. Който не слуша - имаше тупалка. Като взеха да дават права и свободи и тогава се прецака цялата система. Човека е като другите животни - много често има нужда от стопанин, иначе става дивак.
206
1
 
38
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Тия се оср..а..ха. Имаме си закони и ТОЧКА.Като не харесват на цига..ни..те, да се изнасят към Съвета на Европа. Вярваме, че там ще приложат собствените си решения, и ще ги оставят да застрояват градски градини, да си простират прането между дърветата и да отстрелват лебеди и гъски, а езерцата да превръщат в перални. Все пак - хората си имат нужди. Това, че тотално са ос..ра...ли пейзажа са подробности.ПС. Готови сме да им платим еднопосочните билети.
205
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази босненска правозащитничка да обясни как са интегрирани ромите в родината и Босна и Херцеговина, а след това да дава ум какво да прави България в собствената си държава!
204
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи правото ни на собственост, гарантирано от конституцията трябва да бъде погазено, щото някой на м*та си се изказал по няква тема, де изобщо не е компетентен. Да ги прибира там у тех, резултата го видехме във Виена.
203
0
 
37
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Хаха.. Европейците ги колят, а те нас ни учат как да сме по-толерантни. Нека ги колят ! Това заслужават тия извратеняци. ***, трансджендъри, папагалчета, пеперудки. Сега ще ви оправят. Като започнат да ги колят като прасета по улиците тогава ще се осъзнаят за правата - най-големите права и закони за божиите! Те си помислиха, че те са по-велики и могат те да мислят правила.
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като оставим настрани циг.ан.ите, Арабите, не.гр.ите и китайците трябва да бягат към Турция с РАЗПРАНИ гъззове както бягаше Осман Ага през 1865 г..Да изгоним всички Ердогановски ШПИОНИ от Българския парламент, както ги изгони Тодор Живков през 1989 г и както ги изгонихме при Освобождението на България- 1878 г.Араби, не.г.ри и китайци да умират, или да си търсят ПРАВАТА в Турция, Африка и Китай.Като уб.ият не.г.ър- май.му.на в тъмното, като оня- СИСИНЬО, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България
201
0
 
44
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Интересно ако аз се самонастаня в къщата на Дуня Митович, дали изселването ми ще "наруши правото ми на личен и семеен живот." Аман от лицемерие, прикрито като политкоректност.
200
2
 
19
 
! Отговори
Къде го видяха! преди 3 години
Тази информация от Елена Йончева и Радан Къневли я получиха!?Тия не са добре "принудително изселване на роми", боже опази?
199
1
 
29
 
! Отговори
Tra la la преди 3 години
До кога хора, до кога....До кога някакви хора, ще ни казват какво трябва да направим за да осигурим най-луксозните условия за братя роми. То не беше детски надбавки, то не бяха помощи за неработили никога жени,,, Сега и това. Аз искам да и кажа на тази "дюля", когато направи всичко за такива хора в държавата си, да се обади да и пратим още. И когато местние хора станат убити или недоволни, пак да се обади да и пратим още.
198
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде на къде парите на работещите нормални хора ще отиват за помощи и жилища на вечно безработни неграмотни индивиди? Аз искам моите пари да отиват за моите внуци - за тяхно здравно осигуряване, за тяхното образование и училищна/студентска стипендия. Колко млади пенсионери почиват в БГ, къде отидоха техните пенсии - за тия неграмотници ли? Дюля-та да си ги взима или да напише един СМИСЛЕН и РАБОТЕЩ проект за тази маса от нищоможещи! Нека да си заслужат помощите по някакъв начин.
197
3
 
17
 
! Отговори
Многу важни преди 3 години
Станахме ромовете. Ше плащате да станете ромове...
196
1
 
38
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Ромите да ходят във Виена да има дават жилища и да им плащат сметките за ток, парно и вода.
195
1
 
11
 
! Отговори
Хесо Бандито преди 3 години
Тия нагласиха Афропата и нас ше ни издокарат. Ше се молим на Путин да ни засели в тайгата, а може и в Сибир. Че каквито ги заселват и ги дробят...