От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!

Предстои целият Управителен съвет на Сдружението на общинските болници да подаде оставка
8 ное 2020 14:15, Елка Василева
87
От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!
Снимка: архив, БГНЕС

„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“.

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“, каза д-р Тотев.

Още по темата

Той не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно COVID лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза лекарят.

Д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение.

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно COVID отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, обясни лекарят.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“, обясни д-р Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Дариткова,Лъчо Мозъка,Нигяр Джафер,ХасанАдемов и ако има фелдшери сред депутатите,заедно с *** и Лили Иванова,бегом да спасявате общинските болници!!!
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пансионите, за отслужване на пенсионен стаж на "здравни работници", наричани гръмко "болници" щели да се разпадат! Най-накрая се видя, че за нищо не стават. Това е отдавна. Горките хора, които вярват, че в БГ-то има здравеопазване! Горко на всеки, който има хронично заболяване и се надява на лечение!
47
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я като стана напечено как се разреваха, живи да ги ожалиш. В нормална обстановка, като имаш проблем най-често те отсвирват, или пък наизуст ти изписват нещо неподходящо (най-често антибиотик), държат се с теб високомерно, овикват те и те гледат все едно си ходеща касичка. При проблеми или не дай си Боже летален изход - те никога не са виновни!Бяла мафия сте огромната част от вас! А ако е имало проблеми, защо досега не сте сигнализирали?
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БНР - ГЛАСЪТ НА ПРОВОКАТОРИТЕ НА ПАНИКА
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се лекуват във сградата на СДС Костов и Корнела русофобката - СДС новопокръстена към БСПпенделите ако върне Техноимпекса да се лекуват там. ГЕРП строят стадиони, спортни зали, магистрали... комунистите от СДС крадат и приватизират и рушат за тях почивен ден няма, нито вирусa ги спира да крадат.
44
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пишете глупости,ГЕРБ направи спортни зали за европейко по колоездене,гимнастика,гребане,волейбол,самбо и т.н.Спорта е по важен няма нужда от болници,влакове и линейки.София има всичко това и метрото е там шадравани с вода супер.ЦК на ГЕРБ не са корумпирани държат си парите КЕШ е пистолети под възглавницата.
43
5
 
12
 
! Отговори
Жътва е преди 3 години
Сега. Отпускат се огромни пари за лечение на нелечимо заболяване. Ако шефовете на общинските болници не са чугунени глави дето не виждат по далеч от очите, ще се сетят, най добре да пишат всичко на вируса и да напълнят изтънялите каси ще имат и за заплати и за ремонти. Да видят лабораториите какви пари направиха. В злато се къпят!
42
6
 
15
 
! Отговори
HelpKarma преди 3 години
Такъв злобен народ ,такова недоразумение на държава и да изчезне от лицето на земята ще е благословия
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокторКъде па ще ги загубиш 320 000 па ти бе ... Францияа са 10 пъти поевче от няс, за 9 месеца са с 40 000 жертви, повечето от които щаха да умрът от пневмония, грип или някоя от 400-те вида настинка.
40
3
 
20
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
Цялото ни общество ли трябва да става заложник на провалената здравна политика? Заради проблеми, влачени от десетилетия, днес трябва да се заключим по мази и килери и да слагаме *** на мутрата всеки път ако речем да си покажем носа навън? Така ли? Наистина щях да ги съжаля ако не знаех за докторчета каращи джипове последен модел и почиващи всяко лято на Тайланд, Малдивите и т.н.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюДобре, Щерьоу!
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето един цитат от комунизма:няма да оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
37
8
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ами разпаднете се - та да видите, че и без Вас пак живота ще намери начин да продължи и хора пак ще оздравяват. Лекарите не са богове, я-я, но често генератори на поробваща социална система...
36
4
 
7
 
! Отговори
Бабикян преди 3 години
Ами през лятото ни се подигравахте...
35
7
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Ама продължавайте да си гласувате за Хунтатата ГЕРБ-Суджук и главатарят им от ХЕРАКОВО !!!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има болници за Верващи и за Неверващи.Всеки да декларира дали е верващ или неверващ.Неверващите да се пращат на Мангъров в болницата.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в белоградчик и велики преслав може да няма аптека,където да си купиш аспирин,но за сметка на това софия изобилства с клиники за пластична хирургия,където чалгаджийките дават луди пари,за да приличат на караконджули и да плашат децата...даже ако видите само на какво за заприличали от скука лекарките и медицинските сестри в тези болници...нещо средно между никита джонсън и майкъл джексън
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да се разпадат, няма да има милост за тях. Сринаха всичко: икономика, култура, образование. Поставиха ни на прага на съществуването: непълно работно време, принудителни отпуски, половин заплати. Лишиха ни дори от здравни грижи: без планови операции, без нормално работещи кардиологии, телефонна доболнична помощ. Манипулираха ни, лъгаха ни, гледаха ни от високо като непросветена маса, като недоучила ***.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи българинът не вярвал. Не му изнася да вярва, а предпочита да слуша конспираторите.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а нещете ли да дokaраме от швейцарсскко некфи упрАвляващи ? Те по читави