Цинизъм е да се противопоставят трансплантирани на болни с COVID

Трасплантирани протестират пред Министерството на здравеопазването
13 ное 2020 13:42, Ния Христова
3
Цинизъм е да се противопоставят трансплантирани на болни с COVID
Снимка: БГНЕС

Трансплантирани пациенти от цялата страна днес излизат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те са несъгласни с начина, по който се реорганизират лечебни звена за наблюдение на трансплантирани в COVID зони, без да е ясно къде и как ще продължи проследяването на трансплантираните.

"Четвърти ден слушам как ръководството на Александровска болница, как държавният здравен инспектор доц. д-р Кунчев противопоставят трансплантираните пациенти на Covid болните, което е отвратителен цинизъм. Нито един от нас не е против това да го направят Covid отделение. Против сме, че не знаехме къде отиваме ние. В момента са ни дали две стаи с 8 легла. 650 трансплантирани на 8 легла, а къде ще ни преглежда диспансерът и редът и начинът, по който това ще става, не е ясен", коментира пред БНР Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек. Той идва чак от Хасково за протеста. 
 
Пеев смята, че големият конфликт се е получил не заради премахването на клиниката по нефрология в Александровска болница, а заради начина, по който това се е случило.
 
"Те не даваха отговор къде ще бъде диспансерът – мястото, където се съхраняват нашите медицински досиета и където ежедневно ние ходим на прегледи, периодично", подчерта Георги Пеев. Той дори е заснел и разпространил в социалните мрежи запис как здравни досиета на трансплантирани се изнасят от клиниката в чували и кашони.
Още по темата
 
"Тук вътре ми е животът. Вие ми събирате живота в едни кашони и чували", заяви Пеев по време на случилото се преди два дни. Той разказа, че когато отишъл в клиниката, чувалите и кашоните с досиетата дори били оставени без надзор. "Ние не знаехме къде отиват тези чували. Не знаем до този момент."
 
По-късно документацията е била подредена в кабинет в Александровска болница, поясниха вчера на брифинг в лечебното заведение, на който са показани снимки с папки.
 
"На този брифинг бяха казани няколко големи неистини, да не кажа лъжи. Първата такава лъжа е, че пациентите ще бъдат лекувани по абсолютно същия начин от хора, които досега не са лекували бъбречно трансплантирани пациенти. Това всяко едно медицинско лице знае, че няма как да се случи", смята Георги Пеев. 
 
"В Александровска болница през тази година не е направена нито една бъбречна трансплантация от жив донор", подчерта Пеев. А междувременно в трансплантационен център, намиращ се в Солун, са направени 49 трансплантации, "тоест горе-долу същият брой като в 2019-а, когато нямаше Covid", изтъкна пациентът.
 
"Това не е детска игра, не е детски инат", посочи още трансплантираният пациент по повод думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за неприетата оставка на началника на Клиниката по нефрология проф. Емил Паскалев от директора на Александровска болница проф. Борис Богов. Георги Пеев предполага, че става дума за "зле организиран пуч срещу проф. Паскалев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,, ежедневно правени прегледи, периодично,,??Човекът е доста притесненРазбираемо е.Явно диспансерните лекари са се почувствали притеснени.Редно е да си поставят изискванията,т.к. ще трябва да продължат да работят и то без ковидболни.В същото време трансплантираните ще трябва да престанат да пътуват само за протоколи, заради риска.Прегледите се правят от обучени специалисти, които правят ехографии и т.н Още хора да обучат Ами ако тия лекари се гътнат.Вирусът не подбира.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bebetata oste li gi rajdate v bolnici ili pak na nivata, v mahlata?ili vie ne proizvejdate veche takiva bg produkti?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
borisov kolko broiki aspirincheta izlizat ot 10 000 kila devnenska soda?