Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...

Онколог: Можеше да се подготвим за тази втора вълна през лятото
Обновена: 19 ное 2020 09:25 | 19 ное 2020 09:15,
189
Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...
Снимка: БГНЕС

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с Арена Рмеец, Бойко нали щеше да я прави на болница? Щом не са настанили болни там, значи няма страшно.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ***-ота или умря от КОВИД или се напи... Не отговаря вече шмайзера...
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите останаха малко заради диванета като няколкото подвизаващи се тук.И не само.После ще "изисквате" отношение от оная си работа, ама тя и сега не ви обръща внимание.
173
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради и-ди-отите, вярващи на Мангъров, Радев и Корнелия, сега и те и техните близки, както и всички останали ще сме на пангара.Като "прутествахте", мислихте ли, че и ще боледувате? Или се радвахте на 2-минутната си слава, която никой не видя? Или на 20-те лева за мотане по площада?Наистина ли сте толкова про-сти?
172
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия платени *** на герб и те несе наядохя да лъжат за пари бог да ви накаже дето винаги лъжете за пари но живота нее само за пари
171
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе, приеми всички желаещи.Дори да са леки случаи. Много знаеш кой от тях ще се влоши.При нужда от легла, държавата ще го уреди.Не връщайте хора, докато физически има легла.
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарят не познава ли манталитета на ко-му-нягите.Те са членове на партия, създадена за терористични акции и подривна дейност в името на добруването на шепа олигарси - Номенклатура.Партия,управлявала през половината време в условията на култ към личността.Ще пречат, много ясно.
169
0
 
8
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
Погледни се.ГЕРБ ли ще ти храни семейство, ако се споменеш, Слави ли, или Нинова Пандемията е за целия свят.Лекарят се нервира напразно.Всеки човек може да се пази.Всички условия има.Явно всеки народ си заслужава съдбата
168
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото не беше пропиляно.Журналята си ,, измисляха,, протести.Брояха някакви яйца, домати.Гориха маски под одобрение на ,, независими,, медии с цел да умрат повече хора.Побъркан доцент беше произведен по спешност в глашатай на антимерките.Сега - мяу.Лицемерие.Лекарите са дотук.Който иска да живее, да се пази.Който иска- да се заразява.Легла във ВМА има само за депутати от БСП
167
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива като въпросния не са лекари,а по манталитет надзиратели за концлагер.Специално този,за да изпитва гняв,явно има останали силици.Против маските съм,еле на закрито,но нося парцала,съобразявам се.В кръчма влизам един път месечно да изям една супа, трудно е през него.Кралят слънце разреши липсата на маскен бал там.Защо си е насочил злобата към изтерзаните граждани ,които ходят с намордник или Б е неудобен за стрелба.И добре,че лятото поне имаше глътка въздух без злобно лаене на лаладжии .
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце поздрави април месец нацията с" Корона чао"от жипката.Вътре припяваха още 2-3по-малки кратунки.Обявихме се за най-доброто справяне с короната в света.Държавните лидери плачеха и Го молеха по телефона да им каже рецептата....Така,че какви маски френд,какви 5лв?А, пропуск-внесохме цял самолет фурми и Годжи ги обяви за предпазни средства.Яж фурми значи.
165
2
 
18
 
! Отговори
А преди 3 години
Браво му на лекаря! Единствен който каза цялата истина за всичко и всички в ситуацията с ковид. *** народ! Затова и управляващи такива какъвто е народа, оплаквайте се от себе си сега а не от Борисов или Радев или който и да е.
164
7
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Правила се спазват само и единствено, ако някой налага със сила спазването им. В случая държавата не си върши работата по налагането на спазването на мерките.
163
8
 
2
 
! Отговори
пфу преди 3 години
Затова си ерген, щото си *** и кух, за съжаление екземплярите като теб често се възпроизвеждат...
162
4
 
8
 
! Отговори
Гербски Депутат преди 3 години
Пак пиша тук и пак през прокси за да не си създавам проблеми със съпартийците (удобно е тук защото не иска регистрация)Преди време казах тук ,че Горанов е аут когато никой не вярваше и за конфликта му с Томислав.В момента ситуацията в ГЕРБ е много напрегната. Започна реденето на листите и всеки иска горните места. Има консенсунс че подкрепата за ГЕРБ е намаляла но никой не знае с колко.Паниката е голяма много караници започнаха.За следващите избори аз лично съм пас. Много злоба в колегите.
161
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унищожиха здравната система и сега обвиняват пациентите.Предлагам отсега на такък на всички които ядат сладко, да им се поставя стоматологична глоба.Да кажат от ГЕРБ какво точно количество пациенти им трябват на месец за да могат да точат евро-фондовете най-ефективно, а останалите да се разстрелват направо.
160
1
 
12
 
! Отговори
мда преди 3 години
Вярно и горчиво наистина
159
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще ги изпреварил. Болниците са пълни и няма място за новите случаи, тези, които са в болница им трябва поне една седмица , за да се осифирясат. Т.е. една седмица запълване и доста повече хора умрели. Днес министъра хич не ми хареса как се изакза, едно отчаяние звучеше, явно вижда че идва здравен апокалипсис. Разболяха се и много други лекари и няма кой да лекува и другите болести. Скоро и линейки дали ще има. Викайте китайските доктори бе, легла все ще се намерят.
158
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЕДИЦИТЕ ИЗНЕМОГВАТ А МЕТЕЖНИЦИТЕ ПО СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ СЕЯТ ЗАРАЗА БЕЗ МАСКИ- ПОЛИЦИЯТА И ПОЖАРНАТА ДА ИЗКАРАТ ВОДНИТЕ ОРЪДИЯ.
157
14
 
14
 
! Отговори
"Доктор" Б преди 3 години
Скоро истината за този глобален заговор срещу човечеството ще излезе наяве! Вирусът е програмиран, или "тунингован", както се изрази шефът на Пирогов, така, че да изгаря "сухите съчки" (по Мангъров), тоест най-непроизводителната част на населението, която е "бреме" за всеки бюджет. Първо се цели да бъдат унищожени майките и бащите ни, след това иде редът на хората в предпенсионна възраст. Бъдещите роби, т.е. децата, милостиво са пощадени. Останалата популация ще се контролира с "ваксини"!

Спонсорирани публикации