Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...

Онколог: Можеше да се подготвим за тази втора вълна през лятото
Обновена: 19 ное 2020 09:25 | 19 ное 2020 09:15,
189
Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...
Снимка: БГНЕС

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
1
 
! Отговори
Карамба преди 3 години
Отваряйте. Температурите падат.Няма да мирише на мрша по улиците от разлагането на месо.
95
9
 
8
 
! Отговори
911 преди 3 години
Много *** народ, озлобен, завистлив, типичен ГЕРБ електорат.
94
10
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Коронавирусът е опасен само в болните ви, промити от платените телевизии мозъци !Поеепе ще измрат от страх и оаника, отколкото от вируса.Напълниха болниците с психясали от страх хора.Над 70% от тях изобщо не са за болница, ама като кихнат два оъти и тичат да си правят тест.Той естествено е положителен.После търсят връзки и дори плащат, за да ги приемат в болница.
93
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем взимат допълнителни пари, хем искат да не са заети.Е, още не сме построили комунизма.
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, я отворете всичко у държавата до 3 Януари 2021 год.!Барове, дискотеки, кафета, магазини, хотели, офиси...., никакви маски, никакви еднократни ръкавици и дезинфектати!!!Пълно сваляне на всякакви ограничения... до 3 Януари 2021 год!А, след това шъ проведем "Преброяване на дивите зайци" (имаше такъв бг филм)!Ами така, де!Тъкмо ще се разбере веднъж завинаги - има ли Вирус, няма ли...!?Е, погребалните агенции може да се окажат пренатоварени, но експеримента си струва!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е толкова сбъркано в нашата мила родина. Безнадеждно сбъркано. Жалко!
90
4
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
*** е най-тъппото племе на света. И ще си пати.
89
4
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Съгласен съм, но по 1000 лв на месец ЗА ПЕРСОНАЛА на тези с бентлитата, до края на пандемията, иначе това е опит за убийство!Все пак важните са те, а не онези с чекмеджетата!
88
3
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Безотговорните хора са най-опасни :(
87
13
 
10
 
! Отговори
Трай бе преди 3 години
А какво да правят хората, които не са "медицински специалисти" и "лекари"? Да умират от глад, гърчейки се в домовете си, за да ви е на вас "медиците" по спокойно и да можете да си взимате хилядите левове заплати, бонуси, че даже е нЕкви 1000 за "първа линия"!? П.п. кавичките не са случайни!
86
12
 
8
 
! Отговори
Баал кан преди 3 години
Затваряй. И от глоби до затвор. Без майтап . Не искам да умра или даже да омра чак.Няма да фалират кръчмите и фабриките Имат пачки в чекмеджетата. И Бентлита в гаражите.
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изнемогват, ама допълнителното заплащане е добре дошло,нали. Не съм чул някой да е върнал хилядарките.
84
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загрижените за "пандемията" не обикалят заведенията, докторе! Правят си кафе сами, в изолация.
83
14
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
ААА, изнемогват значи. А на мен в барчето не ми дават като на тяк хиледарка над заплатата. Кой за квото си е абонирал!
82
2
 
7
 
! Отговори
Споко бе... преди 3 години
До Анонимен 70Здравни исугуровки - "платени".Сумата е колкото две пици в софийска пицария. Данъци-платени.Нула на нула, понеже все няма печалба. И какво си дал на здравната система повече от сервитьорката, която работи при теб без договор и осигуровки?
81
14
 
15
 
! Отговори
За тези преди 3 години
За тези които не вярват и не носат маски пуснете ги в ковид отделение за 30 минути, не повече. Нека да работат там за 30 минути като доброволци, даже и да не работат само да гледат. Това което става в тези отделения е тежко даже и за лекари и сестри с много стаж. Хората умират бързо и много. Бъдете отговорни и поне малко уважавайте лекарите и сестрите, защото те са жертви на нашата без отговорност.
80
4
 
13
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
До АнонименАми като не вярваш, че има ела без маска за 24 часа в отделнието за Ковид-19, постой 5 дни после вкъщи и после отиди при родителите си и бабите/дядовците си, изкарайте един следобеден заедно и на изпороводяк ги целуни и им кажи, че това е всичкото измама и да не се притесняват...пък ако се разболеят от това дето не съществува, няма да звъниш по Бърза помощ и да искаш лекари, ще отричаш до край и ще чакаш да им мине (то всъщност няма какво да им минава, щото то болест няма)....***
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Ами продължавайте да пишете сулю и пулю,,, с този вирус.. Само и само да си вземате хилките,,, така ще е.. Човекът отишъл в болницата има диабет, сърдечни проблеми, онкоболни... И сигурно им казват ако не те пишем, че си КОВИД 19 няма да ви приемем... Ей на ви от там също идват бройките...
78
0
 
2
 
! Отговори
до Пешо 67 преди 3 години
Пешо, много са те научили тези даскали, бре!Поне запетаи и главни букви не си ли чувал?
77
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
До анонимен 61: Не е нужно да обикаляш барчетата, за да знаеш. Аз напромер само за да отида до работата си минавам около двайсетина заведения. И се вижда. Отделно колеги си говорят къде и как ще се събират да пият.