Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...

Онколог: Можеше да се подготвим за тази втора вълна през лятото
Обновена: 19 ное 2020 09:25 | 19 ное 2020 09:15,
189
Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...
Снимка: БГНЕС

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
28
 
3
 
! Отговори
Минко 48г. ерген преди 3 години
Пуша, пия,ебба и бияя!И пращя от здраве, няма да търпя разни докторя-жендърчета да ми казват какво да правя,те да вземат да работят нещо и да лекуват болните, че изм ряха,а не само да лъскат пишоците по кабинетите
135
8
 
8
 
! Отговори
нерегистриран преди 3 години
До ???????Борисов е ВИНОВЕН за нищоправенето в 10 от тези 35 годшни, за непрекъснатото снишаване и чакане нещо да се реши от самосебеси, държавата е на самотек, като никой нищо не спазва , има армия, полиция, глоби, затвор. Във всяко общество и *** асоциални и безотговорни хора, но никой не е дръжен да умира заради тяхната и на управниците простотия, но така се получава когато на власт е слаба страхлива невежа мижитурка.
134
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че съсипаната система, условия на труд и заплащане отблъскват лекарите от България е вярно - няма спор! Но и отношението на българите към собствените им лекари никак не помага на ситуацията. Дори съм убеден, че има къде къде по-лош и дълготраен ефект. Защо да не идат да работят там, където ще бъдат оценени и ще чуят поне 1 благодаря за труда си? Където тези, които лекуват им влизат в положение? НЕ! Те ще стоят тук, където всеки е по-лекар от лекарите и по-свят от ангелите.
133
9
 
13
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
Ако беше по време на социализЪма сега щеше да има полеви болници! Щеше да има войска и много запасняци и младите нямаше да стоят по барчета и дискотеки! Всеки доктор и всяка сестра, включая редовна войска всяко превозно средство подлежеше на запас! А сега се чака само на линейките!Болниците нямаше да са претоварени! Заразените щяха да са изолирани в полевите болници, а за болните хора щеше да има места в болниците и нямаше да умират по стълбите! Във война сме! Но въпрос на демокрация ! Факт!!
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво заглавие ...ха-ха
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок, затваряме до Коледа всичко пак. И ако пак нищо не се направи, ако се окаже че просто чакаме да видим какво правят другите без да имаме стратегия, без да имаме подготвени болници играем същия цирк януари и чакаме.. някой да ни прати ваксина.. през май!
130
11
 
21
 
! Отговори
??????? преди 3 години
Борисов в момента ви е виновен, че трябва да балансира между една шепа кресливи психопати, дето искат да направят концлагери за болните, разкапаната здравна система (която си е така от 35 години) и някаква част нормални хора, които искат логични забрани, без да се затваря и фалира цялата държава. Борисов какво ви е виновен, че 80%-те процента на Иво Христов са в действие...
129
9
 
15
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Да се затваря всичко и то бързо, защото проЗтите не разбират от друго, а само от насилствени ограничения и полицейщина.
128
2
 
21
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
От чалгапоколението, кво да очакваш? Най много да избере Слави Трифонов..
127
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за това затворихме всичко пролетта, за да може да бъдат подготвени болниците, обучени лекарите. Децата бяха 5 месеца в изолация за да ви дадат шанс! А какво стана? Никаква подготовка за нищо, само нашихте един куп маски и това е. Оказва се, че хората са стояли затворени, а никой не се е подготвил в болниците. Беше ви казано да се готовите. За това хората ви нямат доверие, защото дадоха шанс, платиха своя дан мирно и с разбиране, но вие не направихте нищо. Как да повярваме сега?
126
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав си е човека, и всеки ако беше медик и на негово място щеше да се гневи. Но повечето хора в БГ са безотговорни и глуп.ави дори. Докато не се затегнат мерките, щем не щем, ще имаме по 100-200 та дори и 300 починали на ден. За всичко е виновен Борисов. Истината е че той решава, а се прави че е ЗМ.
125
8
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕСТЕСТВЕННО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА. ЩОМ ЕДИН ДОКТОР МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА ПО 50 000 - 70 000 ЛВ. НА МЕСЕЦ СЕГА ДОЙДЕ ВРЕМЕ РЕАЛНО ДА СИ ГИ ЗАРАБОТВА
124
4
 
4
 
! Отговори
Бацанюга преди 3 години
Бацанюга ще ни излекува с малката си вълшебна пръчица.С нея лекува и мис-*** от Барселона.
123
1
 
5
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Седнали двама и спорят:- Нема Вирус!- Има Вирус!- Нема, бе!- Има, бе!Минава един и ги пита :- За кво спорите, бе?- За Вируса, бе! Има ли го или го нема! Ти кво шъ кажеш?- А, за Вируса..., ами аз съ пас!
122
9
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Ами на барче ще ходят, вие вместо да пишете такива л**няни статии защо не попитахте този дето ви плаща за статиите от чекмеджето защо затвори март месец държавата при 40 заразени на ден, а сега реве , че ще направи всичко възможно да не затваря ? Публичен линч трябва за мутрата Борисов и за всички ф**кални медии, които го държат на власт и не задават неудобните въпроси! Идва Видов ден за всички вас национални предатели!
121
4
 
10
 
! Отговори
Ахахахаха преди 3 години
Не бе затоврете всички, направо завинаги, даже не вкъщи ами в лагери, върнете комунизма - е вижте златния комунистически Китай - корона няма да живей партията. Тази хибридна война, толкова съсипа и без това малко останал акъл на полухората, че сами ще се набутат в концлагери след 3 месеца доброволно... И не става въпрос, кой да ходи на барчета, става въпрос, за тоталния контрол на тълпата, който се налага в мирно време!!!
120
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска..."Какво барче бе, аз съм на работа и също изнемогвам на моменти, ама не идват медиците да ми помагат на мене.
119
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Крайно време е да се затвори всичко...Абсолютно всичко за две седмици. Мйната има на търговци, кафеджии, ресторантьори, фризьори, дрехи втора употреба.----------За тази цел се иска не Забрани, а социално Съзнание!!!Де го то, съзнанието, де??????
118
8
 
9
 
! Отговори
Буратино преди 3 години
Цяла Европа пламна, защото започна присъственото обучение в училищата и Университетите. Това е общото в кризата между всички държави. И КАКВО ЩЕ ИМ СТАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ В ЕВРОПА, АКО УЧАТ ОНЛАЙН ДО ВЕЛИКДЕН 2021, КОГАТО ЩЕ Е ВЕЧЕ РАЗПРОСТРАНЕНА ВАКСИНАТА?!?! АБСОЛЮТНО НИЩО!!! ПРОСТО ЩЕ БЪДАТ СПАСЕНИ ДЕСЕТКИ, ДОРИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ!Но за някои парите и изборите са много по-важни живота!
117
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се затвори всичко...Абсолютно всичко за две седмици.Излизане най- много през ден и то до магазина.Никой няма да умре гладен и жаден.Мйната има на търговци, кафеджии, ресторантьори, фризьори, дрехи втора употреба .Ако нямаш заделени средства за поне 2 седмици ... и *** за зеле не става от тебе.Цъкайте червено.

Спонсорирани публикации