Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...

Онколог: Можеше да се подготвим за тази втора вълна през лятото
Обновена: 19 ное 2020 09:25 | 19 ное 2020 09:15,
189
Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...
Снимка: БГНЕС

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
16
 
! Отговори
dd преди 3 години
Еми Мутафчийски каза, че ще се започне с измирането....ама тогава само къде не го изкараха жив Дявол.....но то това си е национална черта.
155
4
 
12
 
! Отговори
болен преди 3 години
И какво? Дали ще умреш без да си получил медицинска помощ или умираш като я "получаваш "на стълбите в болницата е без значение.
154
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета част от коментарите, наистина се съмнявам трябва ли тези *** да бъдат лекувани.
153
20
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства.------Не всички са идьоти като тебе, докторе...
152
0
 
0
 
! Отговори
Колето преди 3 години
е вие кво искате на гробто с китки нема да стане
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖороПърви Разбирача
150
18
 
10
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Да, пробвах да пия в бара с маска, но не стана! За това си пия без маска! А, и маската спира вирусите, колкото гащите спират пръднята, или поне маските, които се продават в България!
149
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като ви гледам колко сте прости, вЕрно при комунизма беше по-добре за вас като не ви казаха, че Чернобил е гръмнал, щяхте да се осрете от страх повечето, па тогава нямаше и тоалетна хартия...
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ами даПич, ако беше социализма по радиото щяха да звучат маршове и както в Беларус и Сев.Корея за Ковид 19 нямаше да се говори. Няма болни, няма проблем. Плачи още.
147
0
 
2
 
! Отговори
ММ100 преди 3 години
До АнонименЩо ти от форума и клавиатурата по-добре ли се справяш мишко страхлива?
146
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ходи ли да преброиш? Хора с по 5 инфаркта, рак, спин и черепно-мозъчни травми умират, прави им се ПСР тест и се пишат жертви за родину за ковиду... Ходи преброй и пак ела ни кажи колко са... От 4 ПСР теста хората имат по 4 различни резултата.
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на трето място в света по починали от Ковид-19 на човек от населението за последните 14 дни.
144
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаосът при управлението на мутрите е пълен и хората умират.
143
11
 
2
 
! Отговори
Пфффф преди 3 години
Ами и концлагери да направят да затворят ужасните непослушни хора позволили да си покажат носа навън, България в момента има в пъти по-малко жертви от страни, които преди седмици се затвориха напълно, а лятото не се отвориха дори напълно... Няма логика в 90% от решенията, които се взимат. Създава се една социална пропаст, която лесно може да прерастне в граждански конфликт. Писна ми тая глупост -във война сме... Къде е войната, кой е врага???
142
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115"Затова взимате хилядарки отгоре.Плаща ви се за допълнителната работа."Глупости пишеш.Първо тия 1000лв са бруто,а чисто вземат 780.Второ с тия пари не им компенсират дори извънаредния труд.Даваш ли си сметка колко е рабонтия ден в ковид отделение?А как се работи цял ден омотан и със скафандър без да пикаеш,ядеш?А как се чуства семейството ти и как не смееш да ги видиш,че да не ги заразиш. Айде бегай ти работи там.Можеш да носиш ***.Не се иска образование.Ще *** хилядарки
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При човечеството винаги е било така. не случайно в езика ни битува изразът "за едни брадва, за други сватба"
140
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът може да опъва за 500 евро на месец 20 години, но не може да изтрае три спирки в автобуса с маска. Нарушавали са му правата, представете си. Пенсионерите кретат с 300 лв. пенсия, но не могат да пазаруват в определен час, че също страдали много от това и пак правата им нещо били нарушени. Направихте ли си извода, братя българи колко струваме и как го разбираме живота или вече сте на втората ракия и не ви се мисли.
139
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неквалифициран, неконкурентноспособен. Живее при родителите си на 30. Много труден бил животът, нямало да им работи за 1500лв. на чорбаджиите. Той език не знае, не разбира от нищо, освен да рови из Фейсбук. По цял ден без маска в кварталното барче се налива с бира и плете теории как вирусът е измама и как САЩ са го създали. Карал е всеки изстребител на този свят, разбира нещата, знае кой е най-добър. Разбира повече от Мъск и Гейтс, що се отнася до технологии. Маските запушвали усти... И тн..
138
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ZiziВ цяла Европа кафенета и ресторанти са затворени, само ние сме ербап и ще умрем, ако не си изпием блудкавото кафи в кварталното барче с цигарка, за да се оплакваме колко труден е живота.
137
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За някои по-критично важни професии като лекари и учители едно време казваха "Да си лекар/учител е призвание". Голям престиж, голямо нещо. Истината е, че не е никакво призвание, а абсолютно наказание. Опитваш се да помогнеш на някой за едно от най-важните неща - здраве и образование, а той се саботира всячески. Обижда те, прави те на ***, казва ти как да си вършиш работата. Ако си свършиш работата - добре че са били те. Ако не си свършиш работата - ти си виновен. Пародия на общество.

Спонсорирани публикации