Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...

Онколог: Можеше да се подготвим за тази втора вълна през лятото
Обновена: 19 ное 2020 09:25 | 19 ное 2020 09:15,
189
Медиците изнемогват, а хората - на барче, без маска...
Снимка: БГНЕС

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
И на каква база ще бъде направено сравнението?-------------Кратното увеличение или не увеличение на ръста на "заетост" на Погребалните агенции за период от Три месеца!Тези статистически данни биха ли ви устроили!?
115
19
 
10
 
! Отговори
Zizi преди 3 години
а кафето със сламка и маска едновременно ли да го пием, бе умни ми журналисте? Докторите вземат от пет места пари и ги докарват доста над средната работна заплата. На половината не плащат данък. Сега им се наложи да поработят малко повече , но нали са търговски дружества и щом работя трябва да им се плаща! от какво се оплакват точно? За хипократовата клетва забравиха ли? то все едно пажарникаря да се оплаква, че му е тежка професията! Айде стига с на хляба мекото и на живота лекото!
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123- Пожелавам ти безплатно лечение от ,,грипчето,, като се започне от диария и подаване на кислород на малки глътки ,да оживееш и да те пишат стомашно разстройство ,ако не те впишат в последната група.Такива като теб са най опасните и безотговорни хора.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде има такава приказка -Не сакам на мен да е добре, сакам на Вуте да му е зле.
112
8
 
12
 
! Отговори
ПФФФФ преди 3 години
Моите уважения към медицинския персонал, НО! Затоврете държавата, всеки ден плашете стадото със снимки на "умрели от коронавирус хора" (вчера сниман един такъв със 6 инфартка и рак на бъбреците, ама умрял от корона!!!) и след 3 месеца, няма болниците да са претъпкани а психиатриите. ВЪРЕШЕТЕ си работата и СПРЕТЕ да квичите, насаждате психоза в обществото, всеки втори като се разкашля тръгва по болници, как няма да са претъпкани!!!???
111
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се жалват на правителството, не да обиждат хората. Хората се движат в рамките на закона, позволен от правителството.
110
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как щяхте да се подготвите лятото? Щяхте да изкарате 20 000 нови мед сестри и 100тици екипи за линейките ли?! Какви са тея глупости, така се подготвят хора за пандемия... Нехранимайковци са народа, иска да ходи да боцка кебабчета в парка, не да се пази ...
109
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова взимате хилядарки отгоре. Плаща ви се за допълнителната работа.
108
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не изнемогват, закачат им една система и ги заевават. Един път на ден минават да ги видят живи ли са и евентуално да им променят дозата на медикаментите.
107
10
 
6
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Имало истерия, ама всички хора, които не участват в истерията, демек спазват си мерките (официално наложени от правителството) и си ходят да се виждат с приятели в регламентирано разрешени заведения са им виновни? Не го разбирам??? Ако спазваш добра лична хигиена, носиш маска на закрито, не контактуваш с очевидно болни хора, къде е проблема? Ако ми е зле аз сам няма да ми се ходи на "барче" може би? Градския транспорт, нагъчкани по 500 души може, а на кръчма през 4 маси 4 клиента не може?
106
3
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Завижда ***, че взимали повече пари в ... кризата.
105
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте бе, нали затова ви плащат допълнително, защото сте заети.
104
6
 
10
 
! Отговори
еса преди 3 години
ми докторчетата да се сърдят на управата на болниците си. Нали всички болници станаха ООД-та, търговски дружества и НЗОК ви плаща за предоставените услуги. Ако има на кого да се сърдите, сърдете се на ушравата от тях зависи правилната реорганизация на болниците.Само че всеки от бордчети на 99% от болниците гледа да си напълни джоба с различните схеми, били те линични пътеки или различни програми за финансиране.Та да си кажем Хипократовата клетва за нашите докторчета не е това, което трябва да
103
1
 
5
 
! Отговори
Когато се преди 3 години
обърне колата - пътища много. От САЩ до Китай медицинските специалисти, казват, а можеше да се подготвим, защо не сме се подготвили и т.н. Налагащия се извод е, че подготовка за бедствието няма и дори да е имало някаква то тя или не е на правилното място или не е в нужната степен. То връхлита, има жертви...Ако обществото като цяло се мобилизира, запази самообладание и прояви самодисциплина повече хора могат да оцелеят, ако не..Затварянето споси лекарите за да лекуват днес доколкото е възможно.
102
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде знаете кои са хората без маски в кафенето, че така злобно обиждате? Може да са хора, които вече са го изкарали - има хиляди такива. Или и те трябва да спрат да живеят от солидарност!
101
6
 
10
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
И на каква база ще бъде направено сравнението? Как ще разбереш дали има или няма ефект като нямаш база? Аха, сетих се, ще питаш онези олиг*офрени от НОЩ и "математиците" в щаба. Между другото някой знае ли по каква причина в щаба няма вирусолог? Май още не могат да намерят някой зависим да говори "каквото трябва".
100
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдете отговорни и поне малко уважавайте лекарите и сестрите, защото те са жертви на нашата без отговорност.Чакайте уважение и разбиране ,сипят закани сякаш ние не сме хора а зверове , а когато те имат изгода и се разболеят сме длъжни по всяко време да сме на разположение за консултации прегледи и манипулации. С пренебрежението към медицинските работници първо ще изгорите безотговорните и безразличните , и след това всички!
99
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво безочие само! Ако наистина мислиш, че има страшна пандемия, ще стоиш далече от заведения и хора, нали "докторе". Няма и да помислиш да влезеш някъде за кафенце...
98
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е айде стига с тая евтина пропаганда! Барчетата сега са виновни! А училищата? 30 учителя вече загинаха, кой знае и още колко хора косвено от зараза, пренесена от ученик! Стига сте насаждали вина у хората, ***!
97
6
 
11
 
! Отговори
Oi преди 3 години
До Трай беПроблема е, че вместо да ходите на работа, се мотаете по молове и заведения. Затова съвсем скоро ще ви затворят чак до пролетта, а може и един бой да ви хвърлят, както онзи ден на отворковците в Берлин.

Спонсорирани публикации