Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
0
 
! Отговори
Новите мерки? преди 3 години
- Както знаете, през 1933 г. в САЩ обявиха: Граждани, предайте валутата и златото иконфискуваха цялото злато. Невъзможно беше да отворите личния си сейф в банкатабез присъствието на данъчен инспектор. Нещо повече,златото трябваше да бъдепредадено на фиксирана цена, която нямаше голямо отношение към реалността. Да,разбира се, ако имате 10 тона злато, тогава дори нафиксирана цена ще ви остане нещо.Но и тук може да има проблем: кой казва, че няма даима неистова девалвация надолара? Или например те са били преведени в банковасметка, но банката взела, че ерухнала.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя в училище са му викали: "Мале, колко си ***!" И той взел, че стана пофесор Чорбаров.
115
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЪВ ФИЛМА: СВЕТЛИНА ОТ МИНАЛОТО 1999ЕДНИ СЕ СКРИХА В ЛУКСОЗЕН БУНКЕР ЗА 30 ГОДИНИ!
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП ще се скрия в централата си на Позитано 20 и за по-сигурно ще я запали за дезинфекция.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО НЕ БЕШЕ ДЕМОКРАЦИЯТА СОЦИАЛИСТИТЕ ДНЕС ЩЯХА ОТДАВНА ДА СА ИЗБИТИ КАТО ФАШИСТИ. ТЕ СА ЖИВИ, ЗДРАВИ И БОГАТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
112
7
 
9
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Много е прав проф. Чорбанов, но не знам дали не разбира или не иска да разбира,че играта е на високо ниво и съвсем не е медицинска.Вируси и грипове има всяка година и най-вече по това време, но тази година по нареждане на световното лоби епидемията се прекспонира и демонизира, за да се сплашат хората.Ваксината, която е вече готова трябва да се продаде и някои много богати ще станат още по-богати.
111
7
 
4
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Във гробищата ще се скрием от КОВИД19,да се пукне сърцето на ББ от радост накрая...
110
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Няма по висша ценност и свобода от тази да развиваш професионалните си качества в полза на императора, който е сравним със земята и небето и народа си !
109
0
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Ха така, набълбукахте се с кредити, поживяхте в стандарт който не можете да си позволите, сега всичко свършва. Ще станете по-гладни, по-сговорчиви, по-евтини.Само да питам - тази система какво се мота още? Не ги ли уби вече?
108
2
 
12
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
В България хората умират, защото живеят живот в непрестанен стрес, тъпчат ни с иметатаций и заместители на храни, всички производители ползват най големите отрови в хранителната индустрия, защото има и имитации близки до натуралните храни, но те са скъпи и се ползват в богатите страни. Затова сме болни от рак и каквото се сетиш. Алчни политици и олигарси, окупирали всички сектори които носят печалба и са оставили, не печелившите за да взимат парите на дребния бизнес.
107
5
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китай,Япония,Русия и Южна Корея са абсолютно национал социалистически държави. Германия, Франция и Австрия - бивши такива. Въпрос на време е и Европа да се осъзнае и се върне към изконните европейски ценности. Християндемокрацията на простолюдието и дребните търгаши не са европейски ценности, а еврейски хитрости.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените шуро.шоидни отре.пки ще се скриете в на май.ка ви ***..ката, като платената фъш.кив не.ли.другите...не знам
105
1
 
20
 
! Отговори
родител преди 3 години
Колкото българи, толкова и мнения. Специалисти по всичко.Не разбирам от медицина, политика, футбол и люпене на семки.Спазвам законите и препоръки на властите. Затварянето на страната е закъсняло и ще си носим последствията.Имах работа в болница, а имам и познати в здравната сфера. Положението е трагично, ако ви се наложи каквото и да е лечение, в момента най-вече Господ може да ви помогне.Носим маски и сме изключили директни социални контакти.Който иска да играе и голи хора на площада.
104
10
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
Защо е нужно да се криете ? Точно от такова криене епидемията продължава и ще продължи докато всеки я изкара и придобие имунитет. Само трябва да не омаловажиш вируса и не занемарите болестта , тогава ще протече много по леко.
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Умико, пиша, че съм в затворен комплекс и работя вкъщи от години, защото все още няма данни да съм изкукал както са изследванията на любимите ми "спецове" от БАН. И пак чуваш или четеш каквото ти скимне. Дянков сутринта ясно каза, че в САЩ няма такива като този "професор". Там всички учени са единни по отношение на мерките. Заповядай отново! "Феодални старчета", очевидно! Но се обиждат.
102
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то това е ЛОГИЧНОТО и на когото е останало здрав разум, го разбира - затварянето няма как да СПРЕ вируса, може да го ОТЛОЖИ във времето. Не случайно в държавите в Европа, където направиха втори локдаун и поограничиха и намалиха бройките засега, вече говорят за трета вълна в началото на годината. Така на приливи и отливи вирусът ще си премине през всички. Нашата орисия конкретно е най-тежка, защото здравеопазването ни е пълен батак, пропито от кражби и корупция и управлявано от некадърници.
101
4
 
2
 
! Отговори
да де преди 3 години
До ЧовекВече разбрахме кой е идеолога на неофашизма ,а вероятно и на COVID19!Нарича се Клаус Шваб (Klaus Schwab) и както се досещате Германец-Марксист-Фашист.До като не ограбят ,фалират и чипират всички мисирките ще крякат за COVID19.
100
5
 
13
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Заразените ще намалеят когато 40% от хората прекарат вируса. Досега са 130 000 регистрирани болни. Пролетта се каза, че това са около 10% от заразените, т.е. 1 300 000 души са се заразили. Като вземем в предвид, че населението на България е 5 000 000 души, за да започне спад, трябва 2 000 000 души да са заразени, т.е. 200 000 да са официално болни. С темп от 3 000 души новозаразени/ден, след 15 дни ще са 200 000 официално заразени. Ето защо вирусолозите казват че до края на декември ще започне намаляване на заболелите. Не случайно за вируса е забранено да се дава думата на вирусолозите!
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който се ваксинира ще знае че участва в експеримент...??? И сега какво да правим?
98
2
 
9
 
! Отговори
Хора преди 3 години
Хората които нямат образование без значение дали се казват Асан или Асен се тая.Аз съм влизах в магазин за строителни материали в нашия квартал и там нямаше Айше и Асан, а бяха Асен,Георги ,Иван,Васил,разбрахте ми намека,изобщо нямаха маски и далече бяха от идеята за предпазване.Това са хората заради които ще ни затварят и същите сега ще реват че няма кой да им гледа децата и че няма да има работа.Да бяхте пазили малко,сега нямаше да обвиняваме този и онзи.По телевизията постоянно ви го говорят.

Спонсорирани публикации