Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията

Как функционира масовото съзнание в такива ситуации?
Обновена: 1 дек 2020 09:43 | 1 дек 2020 09:43, Веселина Йорданова
133
Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси, коментира Евелина Славкова, част от екипа на "Тренд" изследването, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува.

Когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това, каза тя.

Още по темата
В изследването се наблюдава леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят, посочи Славкова. 

Според проф. Ивайло Дичев проблемът с конспиративните теории има три страни.

"Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.", заяви той.

По думите му виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор, обяснява проф. Дичев.

По думите му тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки", изтъкна културният антрополог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най лесното обяснение било конспирацията!!!! Нима вече не сме в ерата в която можем да се правим на "богове" Нима няма поне една дузина лаборатории по света които се занимават с "човъркането"на генома на вирусите?Нима това съмнение не беше публично изказано и от светила във вирусологията,като Люк Монтание?
60
1
 
6
 
! Отговори
Ало-апашите! преди 3 години
Предпоставка за нови конспираци и манна небесна за гробарите и часните лекари!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите създават конспиративните теории. Не спират да пишат за това, да раздухват идеите и да разпалват въображението.Самите медии търсят конспирацията.Тази статия още колко пъти ще я препечатват ?
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 55 д-р ХАУСТо и атома е наука и за чисти научни цели е открит,ама влезе в бомба и падна в Хирошима!Дали не са вярвали японците в науката и в мислите си?!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р ХАУСВеднага да си дупнеш една ковид ваксина.На теб и на роднините ти.
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за информация на другарката Славкова - дори Анйщайн е вярвал в Бог, както междувпрочем и повечето гениални умове. Що се отнася до ковид, самият професор Балтов се изказа наскоро, че този вирус е ТУНИНГОВАН. Няма какво да се приписва на българите, че вярвали в конспирацията. Нещата дотук ясно показват, че вирусът беше създаден в лабораториите и пуснат умишлено.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като не се ваксинират какво ви дреме на вас управляващите? Нали всеки сам си носи кръста. Или няма кой да работи като роб и да ви издържа с дебелите заплати по 20-30 хил. евро?
54
13
 
2
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
САМО хората с ограничено меслене и ограничени възможности вярват на подобни конспиративни теории, мислещият и можещият човек вярва в науката и най-вече на собствените си мисли, а не на внушените му от манипулатори на общественото мнение
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рептилите ***, кеф майна.
52
3
 
20
 
! Отговори
Позната история преди 3 години
Лошо бе, хората мислят, задават си въпроси, и не се лъжат така лесно! Нещо не искат да вярват сляпо на една единствена теория за появата на вируса! А колко по-лесно щеше да бъде всичко-появи се вируса уж от един прилеп в Китай, веднага се заговори, че единствения изход е ваксината/паралелно с 5G мрежата/, ваксинират се/чипосват се / хората и всичко е -ОК! Да,ама не стана! И сега цялата пропаганда се включва срещу мисленето -осмиват се, анатемостват се, използват се "известни" певци и артисти..
51
1
 
16
 
! Отговори
Кронос преди 3 години
Робското съзнание в действие .Едно време робите са знаели ,че са били такива и са се борили за свобода.Сегашните роби с радост искат да станат такива ,дори не осъзнават ,че са роби .Тук е вече разликата .Който иска да стане биомаса обслужваща *** ,моля да се ваксинира ,зомбира ,чипири и итегрира в плана на дявола.Казвам ви този вирус ще бъде искрата която ще запали 3 световна война.Не се давайте на пъклените планове на юдомасоните ,те ви желаят всичко друго само не и добро !
50
2
 
15
 
! Отговори
Номейнстрим преди 3 години
Само да припомня, че Галилео Галилей и Джордано Бруно също са били конспиратори по тяхното време, елиният дори е изгорен на клада заради убеждението си, че земята се върти.
49
3
 
12
 
! Отговори
Ован преди 3 години
Ако се опитаме трезво да погледнем на ситуацията какво ще видим - една група мега фармацевтични компании, които за 6 месеца изработиха ваксина и тя вече се продав и доставя. правителства, които абсолютно безропотно приемат ваксината на "доверие. И много много милиарди приходи. Конкретно за БГ -нима ще отречете опашките от ***, коит оизлязоха с положителен тест. Нима във факти беге не излезе видео на няколко ***, които праскат кючеци, докато са хоспитализирани в ковид отделение?
48
4
 
12
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Фактите които дават медиите за ковида си противоречат и хората се усещат че ги баламосват. Ковида е един по-продължителен грип. Колкото за грипа помагат ваксините толкова и за ковида ще помогнат. Само ще си вкарате още живак в кръвта и ще се отровите, а освен това ковид ваксината не е тествана в необходимите срокове.
47
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
болестта е много коварна, щом те пускат да се лекуваш вкъщи с антибиотик
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време в каменната ера на капитализма и социализма лесно се лъжеха хората, но уви сега средствата за масова информация не се контролират всичките от министерството на истината като едно време. Хората почнаха малко да се интересуват как стоят нещата и да погледнат извън ръба на чинията.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ваксината я имаха руснаците още през 2016.Как се прави ваксина иначе за толкова кратко а?!Освен това не почина нито един голям политик,или бизнесмен.Как си го обяснявате това?А повечето са в рисковата група!Всичко е пресметнато убеден съм,че нарочно е пуснат вируса и повечето хоря по света също мислят така.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви вярваме, защото и лекарите и фармаколозите, биохимиците и вирусолозите сте продажници и гледате само кюлчетата и забравихте Хипокритовата клетва. Да ви ....майката на всичките.
43
6
 
3
 
! Отговори
БАЙ преди 3 години
Само се пропуска че тези пропаганди вървят при по простите народи.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Ясно. Защото средната продължителност на живот в третия свят е по ниска, за това почти не ги хваща ковид.Ти си гений! Благодаря ти!