Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Потенциалните вреди от една дори калпава ваксина са много по-малки от вредите, нанасяни от пестицидите в храните, които консумираме всеки ден, лекарствата, които пием със и без рецепта, водата в пластмасовите опаковки и какво ли не във въздуха, който дишаме. Но понеже ваксината е нещо неразбираемо за голяма част от хората, среща такъв отпор."Прекрасна логика. Ядем отрови, дишаме и пием отрови, дай сега и да си инжектираме
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте в сайта "Строго секретно" , как тези мошеници пак прекараха яко българската държава с лъжите си,при това недоказани лъжи в съда,линка е много дълъг,затова пиша заглавието на статията:"Казусът с "имотите на Симеон" отново се върна. Кой открадна 200 милиарда долара /5/Документация "Строго секретно"
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре първо вие и останалите от фирма герп, г-н Бос
48
2
 
11
 
! Отговори
Гошев от Перник преди 3 години
Господин Борисов вярно ли ДАНС пускат голи снимки в порносайтове на нищо неподозиращи хора от домовете им чрез незаконни СРС-та!
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потенциалните вреди от една дори калпава ваксина са много по-малки от вредите, нанасяни от пестицидите в храните, които консумираме всеки ден, лекарствата, които пием със и без рецепта, водата в пластмасовите опаковки и какво ли не във въздуха, който дишаме. Но понеже ваксината е нещо неразбираемо за голяма част от хората, среща такъв отпор. Съвземете се - кой ще ви чипира точно пък с ваксина? Коя държава ще навреди на медиците си, които ще са първите ваксинирани? С каква точно цел?
46
3
 
7
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Нема нужда....
45
3
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВАКСИНА ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ ОТ СЪРЦЕ ЗА НОВАТА ГОДИНА ДА ТРОПНИМЕ ХОРЦЕ
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43А окръжно от 1 до 4 какво гласят? Явно си запознат:))))))))))))))))))
43
2
 
12
 
! Отговори
Спокойно преди 3 години
Не се натискаме
42
4
 
11
 
! Отговори
монархомедицинаГЕРБ преди 3 години
Борисов: Първо ваксини за медиците.. . . Окръжно Номер 5, издадено от ГЕРБ гласи:Във връзка с Държавната сигурност, Всеки гербоиден биологичен обект, считано от 01.12.2020 да се счита за дипломирано медицинско лице съсотходензадник даващо му право да посочва максимум до 77 роднини, съседи и приятели като наследници на собственната му медицинска дипломка.С настоящето деяние бегеГерб въведоха монархистичен елемент в медицинската наследственност
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 Аз пък знам че не са 1 млр., Ами 10 милиарда и в добавка Луната вече ще се казва Бойко:)))))))))))))))))Аман от малолетни смешници
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвайте да ваксинирате лекарите. Стига сме ги тъпчили с пари.Всички на първа линия да се ваксинират и да им се спрат парите за хленченето.
39
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗАПОЧВА СЕ -- НАЙ ПОСЛЕ И НАС ДА НИ ОГРЕЕ
38
3
 
14
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Тиквата е страхлива, куха мутра, каквото говори, не го разбира, важно да му кажат кравари или баба Муркел.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е.Първо ваксините и после взимаме 1 млрд.евро комисионна от ваксината Пфайзер.
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да предпазим 20-те поддръжници на Радев. Ваксинирайте ги ударно, че в края на мандата му да има кой да му помага с багажа като се мести в Централния затвор:)))))))))))))
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се блъскайте, ваксини има за всички. ЕС е заявил 1.3 млрд. при население 420 млн.Всички ще бъдем надупчени доброволно или с принуда. Завиждам на глупците дето с желание ще си я сложат.
34
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете на Радев трябва първи да ги ваксинира. Да имат сили да борят несправедливостта :)))))))))))))))). Все пак говорим 17-20 г. , пръ-дльо-вци:))))))))))
33
6
 
11
 
! Отговори
xxx преди 3 години
Така трябва!Нека първо да ваксинират образованите(доктори,сестри,професори,юристи и т.н)Ние по-простите ще почакаме...
32
6
 
17
 
! Отговори
Ботор преди 3 години
Правилно! Започнете та да се свърши! Писна ми да се търкалям вкъщи здрав като бик заради стадо овце. Давайте ваксините. Започваме с Боко и парламентарната група на ГРОБ. После Валерко - детемразеца , шкембе - войвода и групите им. После медиците ( едва ли ще има и един съгласен!) След тях полицай и учители . Другите по желание. Ако има такива . И махайте безумните ограничения и ОСТАВЕТЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ДА ЖИВЕЯТ!!! Загубихме почти година заради зомбита.