Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Ние евроатлантиците трябва да сме първи със ЕНП иГЕРБ води ни партийо любима.
30
3
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
сега не доволстват, че няма да дадат 1во на тях. Хем не иска, хем иска да му предложат 1ви, за да ... откаже :D
29
3
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
И ПРИ ВАКСИНИРАНЕТО ЩЕ ИМА НАШИ И ВАШИ
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще има да се смея ако големите лекари спасители, кажат абе нещем да се ваксинираме.. Ваксинирайте си добитъка, който го е страх да се ваксинира. Всяка година се ваксинират *** от какво ли не и всяка година по болниците търчат... Когато ми докажат след 15 години колко е велика корона ваксината ще си я сложа...
27
3
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Както обикновено царя слънце изгрява по обед и с подпухнали от сън очи разпорежда поредната щукнала в тиквата му щуротия и отива да върти поредната си далавера!
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете им парите по 1000 лева и им дайте ваксина на Пфайзер.
25
5
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Еее,все каквото ще се дава първо на знахарите и даскалите. Не ви ли омръзна? Повишаване на заплатите,по 1000 лева, да ги защитавал закона да ги не бият, децата на умрелите от вируса помощи,а сега и ваксини. А стига де! Да им бият по една спринцовка инсектицид против колорадски бръмбар и да свършват вече.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербaжиите да се ваксинират първо те са най-рискови, без тях държавата ще се счупи и няма да има за кой да гласуваме. А на комунистите само руска ваксина да чакат тъй им се пада.
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз НЕ ще бъда Опитно Зайче на Корпоративни интереси и борбата за печалба на голямите корпораций за сметка на своето Здраве !!!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО КЮЛЧЕ ЗЛАТО И 500 ЕВРОВА БАНКНОТА ЩЕ ДАВАТ НА ВСЕКИ БЕЗРАБОТЕН С ДЕТЕ ПРЕЗ ЕПИДЕМИЯТА СУПЕР НОВИНА
21
0
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
Тея там като са се събрали, знаят ли Файзер колко дела са загубили и колко обещетения са изплатили?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите"Останалите не ги броиш за хора ли бе ть.панар гербав?
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така. После се ваксинирайте всички политици - бивши и сегашни. Ваксинирайте се всички, които поддържате колониалното и транскапитално робство. Тогава би могло народът да има шанс да изгради от нулата нова България. Амин!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щатите обаче няма да си купят Пицер хахаха
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина Спутник 5 не се рекламира чрез политически ***, натиск и плюване. Защото доброто качество няма нужда от това.
16
4
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Ваксинирайте първом Бойча срещу лакомия и глупост!;)))
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТ СТО ВАКСИНИ ИЗБРАХМЕ ПОД НАТИСК НАЙ-СКЪПАТА И СЛОЖНА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали значение кой първи ще е !!!!при толкова милиони ваксини ,ще има по 3 на човек,и не вярвам че ще има голямо желание на лекари ,те най добре знаят това
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се налага да съхраняваш една ваксина на -70 значи тя е жива ваксина - вируса вътре е жив. Това я прави рискована. Живите ваксини не се ползват от десетилетия.
12
6
 
14
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Първо ваксини за мене, за партията, за бизнес съдружниците, за собствениците на фирмите с държавни поръчки, чрез които точа хазната, за спонсорите и накрая за лекарите.