Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

РНК е само междинен продукт, който не остава трайно в тялото ни
10 дек 2020 22:06, Елка Василева
196
Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
Снимка: архив, БГНЕС

"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Още по темата

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ: преди 3 години
а тоя д-р откъде знае???
153
2
 
7
 
! Отговори
така е в България преди 3 години
за пари всичко ще кажат...ваксина която не е тествана гонини... какво може да причини на организмите....а обикновенните хапчета се тестват...сега е важно УЖ да се купчт ваксините и да свърше заемът от ЕС...да друпнеме още и така...кой е получил нещо от последнич заем...в нормалните ЕС държаши има дадоха 500ерво на под 18г... и 1000евро на над 18г...
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да е сигурен човек без да са минали 5 6 години тестове?
151
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Да не станем само х-менчета. :)
150
2
 
1
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Този вирус се пуска нарочно........нали преди 15 минути казваше, че няма такъФ вируз?
149
4
 
3
 
! Отговори
Дори простак преди 3 години
да ме наричат......е малко======== "А ПРОБЛЕМ ВЕЧЕ ИМА! ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ АЛЕРГИИ УМИРАТ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЕТО НА ПФАЙЗЕР"=======
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
която очевадно има съвсем друга цел.........Коя е "целта", сподели с нас?
147
1
 
2
 
! Отговори
Oruel nema nema преди 3 години
muuuuuuuuuuuu meeeeeeeeeeeeee beeeeeeeeeeeeeeeee
146
2
 
9
 
! Отговори
АХААХА! преди 3 години
Абе много ясно , че ще пробутват всякакви удобни тези, що не измислиха ваксиина за Спин или за вируса от 2015 Сарс за няколко месеца? Който има малко мозък никога няма доброволно да си сложи тая ваксина , която очевадно има съвсем друга цел.
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Petar, NYНормално е да пишеш така Петре от Ню Йорк, ти няма да имаш шанс да се измъкнеш.
144
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОЗИ Е НАПЪЛНО НЕНОРМАЛЕН!!НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО: АСПАРУХ ИЛИЕВДА ВИДИТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА НЕНОРМАЛЕН ЧОВЕК---------------------ТОЗИ КАЗВА, ЧЕ НЯМАЛО ПРОБЛЕМ, ЧЕ ВАКСИНИТЕ СЕ ТЕСТВАЛИ ТОЛКОВА БЪРЗО!-------------А ПРОБЛЕМ ВЕЧЕ ИМА! ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ АЛЕРГИИ УМИРАТ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЕТО НА ПФАЙЗЕР :D
143
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус се пуска нарочно убеден съм.Наблюдавате ли,че въпреки мерките в цяла Европа случаите растат?!Богатите държави са 8% в света,но са поръчали 50% от ваксините.Не се ли питате защо,при положение,че с това количество могат да ваксинират народите си по 3 пъти?!Заразата се засилва нарочно смъртността расте въпреки мерките.Ще се ваксинират и после на цени умножени по 10 ще продават ваксини на бедните страни,където имат пари да ваксинират само 1 на 10 човека.Бизнес е това,очаквам нов вирус-20!
142
12
 
3
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Брилянтно, умните се ваксинират, антиваксърите измират. Уин Уин. :)
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сте едни пишман учени. Е, като мухата няма да станем, но на този лъжец учен много ли му е удобно да пропуска дългосрочните странични ефекти. Няма да коментирам, че компаниите производители ще се опитат да заметат под килима всеки един по-сериозен страничен ефект.
140
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнявам се, че има 10 човека в България които ще се ваксинират. Положението на "елита" е отчайващо.
139
5
 
4
 
! Отговори
do 152 преди 3 години
голям разбирач си бе, м ухльо!
138
4
 
1
 
! Отговори
'начии преди 3 години
който е чел Снежанка - знае!Ай зимайте си ябълката и обратно в кошарата
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем то нали там има чипуви мипуви!
136
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма ПР кампания. Фактът че толкова отчаяно я рекламират доказва че има нещо гнило, иначе защо ще я натискат толкова. 90% от тези "новини" са или измислени или напълно преиначени. Здрав човек има по-голяма верочтност да се осакати и разболее от ваксината, отколкото от измисления вирус.
135
0
 
11
 
! Отговори
Научен преди 3 години
Затварянето е до време, простотията е доживот