Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

Годишно ще получаваме 1 млрд. куб. м за срок от 25 г.
Обновена: 22 дек 2020 12:02 | 22 дек 2020 11:31, Веселина Йорданова
123
Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

България започва да получава природен газ от Азербайджан от 31 декември. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви премиерът на днешното правителствено заседание.

Министър Теменужка Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. "Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник", заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
След гарата заминавам на пристанището да посрещна американския шистов. После си набивам камшика да се ваксинирам :)))))) герб победа
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58 Ти емигрант в Русия ли си. Руски поток се строи с български пари /4 милиарда/ от РУСКИ ФИРМИ, за Сърбия. Газопроводът е ТРАНЗИТЕН ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ,няма отклонения поне за газифициране на градовете, през които преминава. Нямаме право и да складираме количества газ в Чирен. 98% е резервиран от Газпром. Отказахме се доброволно от ОГРОМНИТЕ ТАКСИ ЗА ПРЕНОС НА ГАЗ ОТ газопровода от УКРАЙНА. Сега ще чакаме некви мижави такси и то ако газопроводът е максимално натоварен. Сега ЕС и САЩ го спират.
61
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До НедоразбралХахахааааа, ще поточо ама друг път. Сърбите още не са съ вързали с Унгария "колега" :))))))))))))))))))))))))) Ама иска четене, на Атака ТВ и БСП ТВ :)))))))))))))))
60
4
 
4
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
Aбе Борисоолу, ТАНАПЕ ТРАНС-АНАДОЛСКИЯ ПРОВОД..*** Е ТРАНС-АДРИАТИК ПРОВОД !!КАК МОЖЕ ДА ГОВОРИШ КАТО НАДРУСАН...''***'' СИ Е НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ , И ОЩЕ НЕ Е ЗАВЪРШЕН ДО ОСТРОВ КОРФУ ...КАК МОЖЕ НЕЩО КОЕТО Е НА МОЯТА СИ ЗЕМЯ, ДА ГО СВЪРЖА С ГРЪЦКАТА ГАЗОПРЕНОСНА СИСТЕМА ??ДОГОВОРКАТА ЗА КОМОТИНИ-СТАРА ЗАГОРАС Е ЗА ГАЗ САМО ОТ ТЕРМИНАЛА В АЛЕКСАНДРУПОЛИС...ТОЕСТ---АМЕРИКАНСКА ИЛИ ДРУГА...НО НИКОГА ОТ ТАМ = АЗЕРСКА .
59
3
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Ще минат още няколко месеца и в началото на следващата година ще потекат огромните количества газ към Сърбия и средна ЕвропаПитам се тогава що за човек трябва да си да плюеш и да си измисляш фантасмагории?!На кого служиш?!На злобата си и на проклетията си?!
58
1
 
1
 
! Отговори
тихо тролски преди 3 години
преценили сме вече !
57
3
 
10
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
Тя тази газ пак руска. А цените за нас сигурно ще станат космически. В България няма никаква икономическа логика. В България всичко е ала-бала, и комунизма и демокрацията са криворазбрани, наопаки, обратни от останалия, нормален свят. Държавата на неограничените абсурди. Не разбрах какво ще спечеля, аз като една незначителна брънка в това общество. Ще се отоплям по евтино или ще зареждам колата си по евтино. Не разбирам трябва ли да се радвам или пак някой ще прибере парата?
56
1
 
3
 
! Отговори
emigrante, преди 3 години
няма лошо , само че тази руската, евтина газ ще ни съдира кожите по 3 пъти, а азерската, само по веднъж, сеш` се ...
55
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Аз вече съм на гарата и го чакам
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната отрезвителна новина за рУсоРобите !
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посреща азерския газ, надува цените, а всичкото отгоре се купува от страна водеща война и извършваща геноцид. 100 000 арменци изгориха домовете си и напуснаха родните места от страх от клане, а ние ще им даваме пари. Проклет да си тикво!
52
8
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ами ще плащате я, ама ха :))))))))))))))))))))))))))))))) Няма аз да плащам я :)))))))))))))
51
5
 
7
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Много разбирачи,много акъли.туй можело,онуй не можело?!Накрая Борисов направи това което трябваше и беше полезно за България!Нищо вярно не излезе от думите на великите газови специалисти!Балкански поток е нужен преди всичко на България,защото е използван момента за захранване на Сърбия,но и на средна Европа с руски газ.Не е никак зле да имаме двоен достъп до огромните количества газ с които Русия може да захранва контрагентите си и тоя газ да минава през БГ и да ни плащат за това!!
50
6
 
7
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Напротив *** ще ги платим всички Ние,а вожда ти ще бъде издухан!
49
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ДоЗозоАми ще ги плаща тоя същия, дето плати два пъти реактори за Белене.
48
7
 
6
 
! Отговори
ДоЗозо преди 3 години
Абе то хубаво няма да потече газ към Сърбия,ама кой ще плаща тия 3-ТРИ Милиарда лева заровени в Патока от Вожда?
47
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До До ЗозоЩе потече газ ама не кремълски.
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски паток се строи за Сърбия с български пари. Къмту 4 милиарда. Сега ЕС и САЩ ще спрат тоя паток и ние хептен ще увиснем като прани *** на простора.
45
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен .....Русия бере душа. Има БВП по- малък от Нидерландия.....Хахаха, че то за 2020г. и България ще има по-голям БВП на глава от Блатная :))))))))))))
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия бере душа. Има БВП по- малък от Нидерландия....Лошо е ,че са се впили в нас като кърлежи и ни смучат от 30 години. По няколко милиарда на година плащаме "Данък Просия"