Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му

Първоначални резултати показват отслабване на антитела до 50 пъти
164
Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му
Снимка: БГНЕС

Новата мутация в спайк протеина на коронавируса може да промени значимо действието му на молекулярно ниво, предупреждават български учени.

През последните няколко дни те провеждат редица симулации на взаимодействията между така наречения рецепторен домейн на спайк протеина с човешкия АСЕ2 рецептор, чрез който вирусът основно навлиза в клетката.

Още по темата
"Наблюдаваме значително променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, така и на взаимодействието между тях", казва ръководителят на научния екип д-р Филип Фратев.

До два дни ние ще имаме много по-точни изчисления чрез използване на суперкомпютри, с помощта на най-точните методи, които са достъпни в момента в света. На практика това ще са първите сериозни данни, на базата на които ще се правят някакви научни заключения, обясни той.

Точността на тези методи са близки до тези на експерименталните, за които ще е нужно повече време, а ситуацията е наистина тревожна, допълва д-р Фратев.

Първоначалните резултати обаче за съжаление показват значително отслабване на свързването на създадените при боледуване антитела към вируса. Степента на това отслабване ще се прецизира през следващите дни, но на база на текущите данни е между 20 и 50 пъти.

Това не значи автоматично, че нашите антитела няма да ни предпазват, но е сериозна индикация за тяхното ослабено действие към мутиралия вирус. Получените изчисления кореспондират добре и са валидирани чрез ефекта на свързване на вируса към човешкия АСЕ2 рецептор на подобни мутации, като N501D например, за които вече има експериментални данни. Става също така ясно, че N501Y предизвиква по-силно свързване към АСЕ2 за разлика от мутацията N501D, която го отслабва над 100 пъти.

Изследването ще се публикува първоначално като препринт, а нашите специалисти ще уведомят за обобщените резултатите и медиите. Това се прави с цел, за да се прецизира какви мерки е нужно да се вземат от съответните власти, посочват от научния екип на Micar Innovation (Micar21).

Повечето хора знаят за хиляди мутации на вируса, но N501Y е в буквално най-значимото място за навлизането му в клетката. Сериозността на мутацията е открита при експерименти с мишки и публикувано в списание Science като целта е била да се увеличи в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат използвани при създаването на нови лекарства.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До трезвеника. Не ми пука дали Филип Фратев е пияница интересува ме какво реално прави в работата си. Като гледам мач се интересувам какво правят на терена, а не в кревата. Никога не е взел пари от държавата, човека си има достатъчно и ще ходи където му е кеф. Не го прави за пари. Молекулата си е разработил човека и я тества на мишки сега, познавам го. Но той не ходи като Чорбанов да говори глупости всеки ден, а си работи и пише само когато е важно! Отделно не е взимал пари и от дебел бизнесмен
57
1
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ако разбирам правилно, ваксините, разработени през 2020, са напълно безполезни, защото антителата, които те стимулират, не представляват защита срещу мутациите. Това означава, че милиардите платени от държавите по света, за да си купят ваксини, са пари, хвърлени на вятъра, лоша инвестиция. Може да се окаже, че скоро не просто физически лица и компании, а и цели държави ще банкрутират. Включително здравните и застрахователни системи. Можем само да си представим хаоса, който ни очаква.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новината е много сериозна, не идва от БАН и след излизане на препринта тези дни ще бъде отразена по целия свят. Това са първите реални данни за новата мутация, а не общи приказки. Браво на Dnes.bg, за смелостта да отразят това, а не някакви нелепи изказвания от псевдо професори от БАН. Това са хора от сериозна фирма.
55
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До СвИма и то не една статия! И да - ваксините си му действат на вируса! И как са предвили всичко, че ваксината да отговаря и на новия щам! Сигурно са се свързали за консултации с Ванга от оня свят!
54
0
 
13
 
! Отговори
На практика преди 3 години
...това означава: чао, ваксина, чао!!! На ***.. казах отдавна: да лекуваш ЛЕСНО МУТИРАЩ РНК вирус с ваксина е нонсенс!!!!
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остава още много малко докато хората разберат , че парите не стават за ядене !Интересното обаче е тези които имат много какво ще ги правят и къде ще ги носят ?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"български учени", това оксиморон ли е ?
51
0
 
25
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ПроСоТоБлизко до истината си!Без напъване се сещам за : в Щатите до Вашинтон има една база - форт Дитрик /ако не греша името/! Французите също имат такива бази, англичаните в Солзбъри също. Едва ли са руснаците, но и те си имат подобни бази!Много съмнително бъркотията в Ухан започна след някакво спортно събитие само за военни от доста страни! А ни пуснаха дъвката за прилепите, панголините, кобрите..... дето ги ядат китайците от хиляди години и не го прихващат вируса!
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулТези учеби, не са никакви учени. Тези са пияници. Ако случайно Филип Фратев чете - Филипе, я кажи март месец, като излезе по НОВА и каза че ще разработваш молекула, колко милиона ти даде държавата? Рева за пари, че да правиш нещо. Даде ти държавата. Я кажи и къде се озова след седмица? - В Тайланд. Има клипчета, как се търкаляш в заведения пиян до козирката. И така ли разработваш молекулите, Филипе?Свършиха кинтите и дойде да ревеш за още ли? НЯМА, Филипе. НЯМА.
49
1
 
8
 
! Отговори
joe преди 3 години
Да затварят мухлясалия Остров ASAP.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Учен 47Ти не си НИКАКЪВ учен, а подъл ПОДИГРАВДЖИЯ провокатор вероятно от серийните псевдо иноватори които се противопоставят на науката отричат образованието, защото ваши кумири са бизнесмените без образование които са забогатели и всячески искате да им подражавате и имитирате.Розовата мокра мечта млад предприемач с богати родители в един гараж или в ТехПарка без да има грам знание случайно да създаде революционно чудо за милиарди както и висок рейтинг и популярност по псевдомедиите.
47
1
 
8
 
! Отговори
200 лтр.бидон ракия преди 3 години
На терасата имах и сам си я изпивах ,не знам как ще му е на вируса ?
46
0
 
13
 
! Отговори
сс преди 3 години
вземаха вземаха днк проби видяха къде му е слабото място на първия бутнаха го малко да стане още по добър и го пуснаха отново вече ъпгрейднат....ще има и по брутални от тези вируси.
45
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 38 До 1Това го каза един борец-Лютви Ахмедов от далечното минало!Цитат:"Рънътъ прай бурбътъ"!Малък бях и още нямаше телевизори в България по онова време, когато той се бореше!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От целия буламач нащо не разбрах.Не може ли да обяснят с думи прости като на неспециалисти?
43
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Поменда не се заблуждаваме!Тоя вирус НЕ е нито измислен,нито създаден в Китай!...Нема да навлизам в подробности,но ИСТЕРИЯТА,която НАСОЧВА гнева на хората с/у Китай УЖ като "Демона,създал и разпространил" тоя вирус,е плод на тежката конфронтация м/у Китай и Щатите!Просто безобразно безморалните Недостойни,които са яхнали тая "Свободна" територия-САЩ,КЛЕВЕТЯТ,а марионетките им по целия свят само повтарят катопапагали.
42
5
 
4
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Убеден съм, че тези учени са от тех-парка и точно там се намира суперкомпютърът. Там се работи с пълна сила и се създават уникални неща. Близо сме до революционни открития :)))
41
6
 
18
 
! Отговори
Помен преди 3 години
Всяка държава се е записала с нещо в историята което е допринесло за целият свят:Германия -машиностроене, коли, скоростни, влакчета.Канада - Химия, биология, дървопроизводство.Белгия - шоколад, мляко.Франция - мода, парфюми.Италия - Спортни коли, дизайн.България - евтина работна ръка.Китай с Пандемия утрепала 1/3 та от населението на земята...
40
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако помните в началото на Епидемията, Люк Монтание - откривателят на HIV каза, че новият вирус Ковид е "пипан" и има белтъци от този на HIV. След това му забраниха да говори и повече не се е изказвал. Отнаписаното от БАН, оставам с впечатлението че Ковид ще мутира, ще избягва действието на ваксините дотогава, докато се превърне в HIV или нещо подобно, тоест ще стане още по-смъртоносна болест. Не се изненадвам, защото тези които го пуснаха от лабораторията много добре са знаели как ще се развива.
39
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Голема работа! Пак добре ни дошел!