Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му

Първоначални резултати показват отслабване на антитела до 50 пъти
164
Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му
Снимка: БГНЕС

Новата мутация в спайк протеина на коронавируса може да промени значимо действието му на молекулярно ниво, предупреждават български учени.

През последните няколко дни те провеждат редица симулации на взаимодействията между така наречения рецепторен домейн на спайк протеина с човешкия АСЕ2 рецептор, чрез който вирусът основно навлиза в клетката.

Още по темата
"Наблюдаваме значително променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, така и на взаимодействието между тях", казва ръководителят на научния екип д-р Филип Фратев.

До два дни ние ще имаме много по-точни изчисления чрез използване на суперкомпютри, с помощта на най-точните методи, които са достъпни в момента в света. На практика това ще са първите сериозни данни, на базата на които ще се правят някакви научни заключения, обясни той.

Точността на тези методи са близки до тези на експерименталните, за които ще е нужно повече време, а ситуацията е наистина тревожна, допълва д-р Фратев.

Първоначалните резултати обаче за съжаление показват значително отслабване на свързването на създадените при боледуване антитела към вируса. Степента на това отслабване ще се прецизира през следващите дни, но на база на текущите данни е между 20 и 50 пъти.

Това не значи автоматично, че нашите антитела няма да ни предпазват, но е сериозна индикация за тяхното ослабено действие към мутиралия вирус. Получените изчисления кореспондират добре и са валидирани чрез ефекта на свързване на вируса към човешкия АСЕ2 рецептор на подобни мутации, като N501D например, за които вече има експериментални данни. Става също така ясно, че N501Y предизвиква по-силно свързване към АСЕ2 за разлика от мутацията N501D, която го отслабва над 100 пъти.

Изследването ще се публикува първоначално като препринт, а нашите специалисти ще уведомят за обобщените резултатите и медиите. Това се прави с цел, за да се прецизира какви мерки е нужно да се вземат от съответните власти, посочват от научния екип на Micar Innovation (Micar21).

Повечето хора знаят за хиляди мутации на вируса, но N501Y е в буквално най-значимото място за навлизането му в клетката. Сериозността на мутацията е открита при експерименти с мишки и публикувано в списание Science като целта е била да се увеличи в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат използвани при създаването на нови лекарства.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
5
 
! Отговори
businessman преди 3 години
Върви бизнеса, искаш ли да те боцна?
77
4
 
8
 
! Отговори
biznezdama преди 3 години
Върви ли бизнеса с ваксините ?
76
3
 
15
 
! Отговори
До Учен преди 3 години
Суперкомпютър няма нито в техпарка нито до него! Има само една празна сграда и 2 асфалтирани улици от вчера! А да сравняваш APPLE с "учени" от БАН... нямам думи просто. Я разкажи и за робота за дезинфекция, дето на една прахосмукачка робот бяха вързали ултравиолетово фенерче, страааашно откритие, тотални ***...
75
0
 
2
 
! Отговори
Tba преди 3 години
До БългаринаФинансовите пазари немат нищо лошо. Пак си препил снощи и още не те е пуснало
74
2
 
3
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
ПРОПАГАНДА.
73
10
 
3
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Вирус е правил с.кс с Мангъра.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До * 77Максимум 7-8 доверие по скалата на "ДремеМиЗнамСиАкъла"
71
3
 
9
 
! Отговори
* преди 3 години
Наистина, замислете се какво е реалното Ви доверие в държавните органи, напр. министър-председателя Борисов, правителството на ГЕРБ и Сие, опозицията в лицето на БСП и новите кандидати за места в парламента, доверието Ви в Министерството на задравеопазването и Сие органи на изпълнителната власт, после доверието Ви във ЕК, СЗО, ЕНП, Урсула фон ден Лаен, Меркел, Макрон, и т.н. Вирусът е реален и страшен, спор няма, но Вие реално колко доверие имате в онези, които решават от Ваше име?
70
2
 
5
 
! Отговори
бай Лазо преди 3 години
Изпил е парите Фратев и сега гледа ако може да излъже някой преди Коледа
69
3
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
Д-р Фратев може да бъде видян из най-долнопробните бордеи на родината, пиян на дЪрво, фъфлещ, а напоследък и друcaн...Любител е на най-долнопробните чaлгии и магистралки...За инфо - ФБ, Гyгъл
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя същия кръщава астероид на Азис преди години :))))))))))))Псляк
67
7
 
7
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Животът стана като ежедневна руска рулетка и не се знае , ако днес отървеш кожата , утре дали ще се разминем с ковид гада . Нострадамус в стихове е кодирал предсказания за 2021 г, Пандемията ще бъде ограничена от мощен щит разработен в далечния изток ,като паралелно с това учени от стария континент ще разработят ваксина, която ще ограничи бързо разпространяващо се заболяване . Най-важна е вярата , но не вярата в мангъровщината . Бъдете здрави и весели празници .
66
3
 
20
 
! Отговори
Наблюдател -end- преди 3 години
Защо ваксините се рекламират като безплатни за хората? Нима държавите не ги закупуват, както и застрахователите не ги покриват, за сметка на нашите данъци и здравно-осигурителни вноски.Защо крупни държавни инвестиции във ваксини не са подложени на обществен дебат и гласуване в парламентите, а са одобрени под диктата на лобирани бюрокрации като Европейската комисия?Защо хората се третират като животни? Това е за наше добро, нали? Дали обаче е наистина така, предвид рейтингите на доверие?
65
2
 
10
 
! Отговори
Нищоправещ преди 3 години
Вирусът е яката работа, мачка здраво поне месец, ако останеш, останеш. Да номинират за нобелова награда великите му създатели.
64
2
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Пълно е със снимки на господина в ютюб. Ами......пияница.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3-и пъти ура за ***, за половин година не само че стана молекулярен биолог, но вече разконспирира де що имаше коспирация по света! РЕСПЕКТ, ПОКЛОН!!!
62
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател +3 преди 3 години
Разбира се, това че вирусът съществува и е смъртоносен, не трябва да се подлага под съмнение. Иначе такъв глобален и напълно легален квази-наркокартел едва ли би просъществувал финансово. От друга страна, вирусът има ролята и на мулти-целеви инструмент за хибридна война, защото, освен че убива не само тези които са заразени, но и онези което се нуждаят от медицинска помощ по други направления, вирусът успешно създава хаос и несигурност, отклонява вниманието като перфектен камуфлаж.
61
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател +2 преди 3 години
В общи линии, бизнес екосистемата, базирана на вируса COVID19+, изглежда е проектирана като автономна. На първичните пазари, новите емисии ваксини се изкупуват на държавно ниво, промотират се от медиите и организации като СЗО. Хората (гражданите) участват на вторични пазари, където им се предлагат различни класове дози и различни генерации ваксини, разработени за съответните модификации на вируса. Началната емисия на тези био-инструменти се предлага на пазарни цени от 2 до 20 евро.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че ще е направено така, че дори да си го карал да не те предпазва от повторно заразяване, то как се продават милиони ваксини и стават задължителни. Ако беше работата да си го изкарал и после да не се притесняваш, защото вече си го преминал и имаш антитела щеше да е супер, но нали трябва да ни е по-гадно.
59
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател +1 преди 3 години
Разбира се, бизнес моделът на ваксинацията ще бъде рентабилен, ако хората по света бъдат задължени да се ваксинират с нови модификации на ваксините на всеки 3-4 месеца. Ваксините, които се разпространяват в Европа, по информацията, която изтече в Белгия, имат добра ценова диференциация, от 2 евро до 20 евро. Това означава, че абсолютно всеки, и беден, и богат, ще може да си позволи да си купи 1 доза, когато е нужно, за да направи мулти-милиардната мулти-циклична инвестиция рентабилна.