Здравният министър ще е първият ваксиниран, още утре в 10 сутринта

Ясни са и първите ваксинирани в Пловдив и Бургас
Обновена: 26 дек 2020 17:29 | 26 дек 2020 16:55, Красимир Ангелов
213
Здравният министър ще е първият ваксиниран, още утре в 10 сутринта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщиха от здравното министерство.

Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като вече има и изготвен график за ваксинирането на първите медици.

Още по темата
Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Очаква се неговото ваксиниране да се случи в 10 часа утре в УМБАЛ "Света Анна".

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В 10.01 часа пък ще започне ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу SARS-CoV-2.

Първият ваксиниран в лечебното заведение ще бъде генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

Също в 10 часа сутринта ще стартират ваксинациите в Пловдив и Бургас.

В града под тепетата първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата.

От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация.

Същевременно този следобед ваксините пристигнаха и във Варна, откъдето ще бъдат разпределени и в други градове в Североизточната част на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
епидемия а преди 3 години
НА такова перчене вяра нямам не се знае какво му слагат и е много пошло и тъпо от страна на здравния министър
178
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 3 години
До ком Domer абе всички гербаджий сте неуки и неграмотни кой ти каза че ваксината за туберкулоза не е тествана и още една много значителна подробност навремето ваксините се правеха от хора които искаха да лекуват а не да печелят разбрали г-н гербаджий ски *** като искаш ходи се буди не с една а с две ваксини
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърдечни благодарности и дълбок поклон пред Генерал Бойко Борисов, който с огромният си авторитет пред европейските лидери успя да договори ваксините да пристигнат толкова бързо!
176
5
 
2
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Даването на личен пример е достойна постъпка,спор няма. За съжаление обаче, ние сме тълпа с особен практически опит, събиран през комунизма, евроатлантизъма, геополитически, етнически, терористично обръгнала, облъчена от мозъчните промивки на фейсбук теоретици, мними специалисти и извадени от контекста трактовки на псевдонаучни факти. Така че и да го видим личния пример по телевизията, няма да го повярваме. Все пак политиците са доста изобретателни пердонажи.
175
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Това е мъж. Не като женчовците тук ...ревящи зад клавиатурата и нищо повече. Ако България зависи от тея тука по форумите...няма да има България. Айде сложете си превръзките и си лягайте дами .
174
1
 
11
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
моля електората на герб да се ваксинират всички и то преди изборите а иначе тези изброените най-вероятно ще им сложат физиологичен разтвор за пред глупавите овце които гледат националните телевизии
173
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
D00mer *** си моето момченце, върви пий млякото,лягай да спиш и викай мама да те завие и цунка за лека нощ
172
0
 
6
 
! Отговори
Клавиатурен професор преди 3 години
Как да спим в събота?
171
5
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Няма ли да спите, клавиатурни експерти,ядрени физици и разбиращи от бокс?
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам доверие на ваксината, но се съмнявам в способността на бандата на ГЕРБ да я съхраняват правилно. Не бих се изненадал, ако са оплескали протоколите и пратката е за бракуване. Затова нека Тиквоний си удари инжекцията пръв пред камери на БНТ!
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам само защо се чудим на простотията на това управление с примера за логистиката на ваксините. Имало ЗИЛ хладилник да не би шефката на РЗИ да е виновна, след като всички нагоре по веригата знаят че само такъв хладилник има. Или за микробуса с кренвиршите такъв хладилен камион имат. Как иначе да купят специален хладилен камион, след като същите пари могат да бъдат пренасочени.За пиар целите обаче летят едни милиони наляво и надясно.Както пъти специалистите предупреждаваха, че най-големият кошмар на Пфайзър ваксините е тяхната логистика? Всичко е трябвало да бъде прогонено так
168
3
 
9
 
! Отговори
Apache преди 3 години
Ооо Пепи! Докараха ваксините! Дай един литър!
167
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи, имало е 100% търг доставка на ваксини и хладилници и някой е прибрал бая пара за доставка на няколко кашончета
166
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощеска в 0.00 го боцнете с кренвирша - фирмен при това
165
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Xa xa... в бус за кренвирши ги докарали. Баси и шоуто...-70 градуса ..имаше ли в този бус.
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна "току-що ги докараха" кренв.. ваксините.
163
11
 
1
 
! Отговори
Doomer преди 3 години
До Анонимен 171Значи да направим ваксина за коронавирус и да започнем да я бием след 40 години. Ваксините за туберкулоза, когато започват да се ползват масово в края на 40те не са били тествани въобще поради липса на опит за правене на тестове и катастрофалната нужда от тях. Какво ли пък да са чакали 40 години тогава?
162
8
 
9
 
! Отговори
D00mer преди 3 години
СТИГА ВЕЧЕ МНЕНИЯ НА "УЧЕНИ" и "ЛЕКАРИ"! Стига мнения на преуспели хора! Стига мнения на филантропи! Искам да слушам мненията на обикновени, зле платени, зле образовани, зле дисциплинирани хора, на които животите им едвам се крепят! Искам да чувам мнението на простолюдието! Не на най-умните от учените, а на най-необразованите от таксиджиите (с уважение към голяма част от тях, за това казвам най-необразованите). Интересува ме мнението на хора, които не знаят разликата между артерия и вена!
161
1
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ВНИМАНИЕ !!!НАДПИСИТЕ ЗА КРЕНВИРШИ НА БАНИЧАРКИТЕ Е ИЗМАМА !!!ВЪТРЕ Е ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРЧЕ И СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви притеснява, че ще ви чипират, недейте, няма смисъл. Вече сме чипирани от около 15 години, не знам защо не го виждате. Пристрастени сте към телефончетата си и фейсбук, които не се налага да ви лъжат, а съвсем открито с вашето съгласие си присвояват, каквата информация за вас успеят да изкопчат. И никой не се налага да го крие, защото сте пристрастени и нямате власт над себе си. Ако вие пък имате тези около вас нямат, а той ефектът е почти същия. Баш с ваксини ще ви чипират... за кога?