Какво ще стане ако се ваксинираме, но не сложим втората доза?

Напълно възможно е новият щам да е и тук, смята проф. Хайрабедян
Обновена: 5 яну 2021 10:05 | 5 яну 2021 10:04, Красимир Ангелов
89

Започва разпределението на ваксините от втората пратка на Pfizer и BioNTech към РЗИ-та в по-малките населени места и болниците в страната. На този етап странични реакции са установени при едва 4 от ваксинираните у нас. Очаква се те да получат втора доза от препарата към края на месеца.

Защо е важна втората ваксинация и може ли тя да бъде пропусната?

"Втората доза дава по-голямо ниво на сигурност. Липсата на втора доза намалява донякъде процента на ефективност, но и намалява риска от странични ефекти, защото обикновено те могат да се получат на второто имунизиране ", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че това може да се случи при хора, чиято имунна система по принцип е склонна да реагира по-силно или при които има възможност имунната система да реагира срещу съставки на ваксината.

Във втората фаза от ваксинацията у нас ще влязат хората от социалните домове.

"Това е стратегия, която е предприета не само у нас. Има обаче един чисто психологически феномен - поставят се ваксини на възрастни хора - те обикновено имат съпътстващи заболявания, лошото е, че може да се получи така, че заради възрастта си те да починат, а не да получат странични ефекти", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се ваксината на Moderna да бъде одобрена в ЕС утре, а междувременно Великобритания вече започна и имунизация с препарата на AstraZeneca.

"При ваксините, които се базират на вирусни вектори, единственият теоретичен проблем, който се коментира е, че ако се наложи да се прави реваксинация през няколко години, има опасност имунната система да развие отговор към самия вектор, който да намали ефективността ѝ. Докато при РНК ваксините възможността да се развие отговор ще е по-слаба. Ще има ефект, но няма да има толкова странични ефекти", поясни проф. Хайрабедян.

Според него е възможно новият щам на Ковид-19, който се разпространява във Великобритания, да се среща и у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще стане изобщо ако не сложим ваксините? Ще сме много по-здрави.Тия експерименти си ги правете на вас.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ви сложат втората доза е лошо, ще си останете надървени докато сте живи.
75
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ще ни пораснат крилаааа.
74
2
 
1
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
А, стига бе. Когато хората *** от какви ли не заболявания, ги пишат починали от ковид. Когато обаче същите починат след ваксина, не било редно да се отдава на ваксината, трябвало да се пише, че са починали от други заболяванията. Че, те, как знаят, че не са починали от ваксините. Самите производители не знаят за страничните ефекти, защото досега са тествани само на маймуни, българи и англичани.
73
4
 
2
 
! Отговори
Пазим стари и болнни преди 3 години
На старците нищо друго няма да им стане от ваксината, освен че няма да умрат ако се разболеят от covid. Това, че имат хипертония или др.заболяване не е противопоказание за ваксинация, а по-скоро е показание за ваксинация.Притивопоказание е, ако си настинал от друг вирус в момента.
72
5
 
7
 
! Отговори
Ще се ваксинирам преди 3 години
Работата ми е свързана със срещи с лекари от различни окръзи - дотук 50% от тях са изкарали covid със или без симптоми и вече имат имунитет. Това е причината много от лекарите да не се ваксинират засега! Те отстъпват реда си на хора, които още не са боледували. Така е редно!
71
1
 
8
 
! Отговори
старец преди 3 години
Всички лекари казват,че лекарство се дава на болен човек,докато ваксина се поставя на напълно здрав.Е-тогава,старите и болни от редица хронични болести хора-защо трябва да се ваксинират приоритетно?Те по дефиниция трябва да се изключат от ваксинациите.
70
9
 
6
 
! Отговори
трансхуманист-гущер преди 3 години
Ако пропуснете втората доза ще могат да използват само част от тялото ви като флашка. В 1 см ДНК да поберат 700 терабайта инфо е целта на заниманието.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдее ти к'ви отивай-те да ви го по-дават устно
68
3
 
7
 
! Отговори
Защо не може на 1 преди 3 години
Не слагат ваксините на един път, защото не са тествани добре и ако се сложи една пълна доза то ще е смъртоносна.Освен това къде по-изгодно за производителя да се плаща по два пъти за едно и също нещо.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казва ли ти някой.. един бог знае (и фарма-компанията производител...)
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че2та доза увеличава чуствителността на приема и. С 1та доза 5Г ще има обхват само в градовете. Като ви бият и 2та, ще можете да си ходите на село и от там да ви управляват! За толкова наивни ни имат ТЕ. България казва не на 5Г и ваксините като цяло. Не случайно окото е изобразено на пирамидата - наблюдение и контрол, а това е поредната стъпка
65
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
АКО СИ БИЯ ВАКСИНА ЗАЩО ДА ПРОПУСНА ВТОРАТА- ТРЕТАТА ПЕТАТА-НЯМА СМИСЪЛ.-ЗАТОВА ЗАСЕГА НЕ МИСЛЯ ДА ОЩЕТЯВАМ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опааа, почнаха да дават на задна, значи досега ни обясняваха че ваксинираните с първа доза трябвало много да се пазят да не се заразят докато им бъде поставена втората доза след която щели да развият имунитет,незнайно за колко време но все пак имунитет. Сега, ама втората доза не била толкова важна ама ей така за всеки случай. Що не си кажат направо че тая ваксина е пълен хората и без това знаят че е така. А тия дето сънуват чипове и....
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В първата доза е кодира ЕГН и трите имена, а във втората - местожителство. Сами преценете какво изпускате, ако не си поставите втората доза.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДарвинОчевидно ти не се нуждаеш от нея!
61
0
 
12
 
! Отговори
До бай Вълчо преди 3 години
Чипа е в третата доза. Първата е кспериментална. Втората върви с мед. серификат с чип.Реалнта е третата, и е нанобот - микросензор с колоид. Това е етапа н апускане на 5Gза да има реална връзка!!!Нещо друго интересува ли ви?Инфо от извора!
60
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не агитирам да се ваксинира ! Все ми е тая за Вас ! Уважавам опасенията на хора от гледна точка на иновацията и страха от странични алергични ефекти.Но да бълваш глупост след глупост за чипирания,рептили,евреи,нов световен ред,убивания,кастрирания и всякакви такива простащини е нелепо !
59
1
 
12
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
Ще ни е дошъл поне малко акъл в главата.Който не му е да отива на масовото заколение.Фюрера даже не си е мечтал за това.
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък опитни зайчета вика!А когато си купуваш Тайлол хот или хапчета за отслабване какво си ?Този прах нали е на 3,4 год,а хапчетата постоянно се менят.Значи,когато излезе нов фармацефтичен продукт не сте опитни зайчета и грабите щото един там ви казал,че има ефект,но за ваксината сте!Ама трябвало 5 години.Ми то и преди е трябвало да пътуват с каруци хората,но всичко се развива.Когато е вложен принудителен и целесъобразен ресурс и е опростен юридическо-законодателния аспек,нещата стават бързо

Спонсорирани публикации