Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonЯвно и по Логика имаш слаб 2 (в България това е най-ниската реална оценка).Няма как да се състезавам с някой, който е напълно неграмотен и не може да отлепи на елементарни понятия от материята, която се е наел да коментира.Дотук единственото,което успя да покажеш е, че не можеш да мислиш.Докато чакам да видя дали можеш да измислиш дефиниция за националност,можеш ли набързо да ми разясниш, защо нямате нищо против да бъдете изцяло управлявани от сръбската историографска пропаганда?
140
6
 
7
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До Филип от ФилипополисИзгледа на медиумите ваши доста им пука со статииве. xD
139
6
 
10
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До Анонимензащо го мъчиш-той себе си не знае,ти за дефиниране на ,,националност,, го питаш.Човек който ,,едната професия,, има,друго не знае.Сега ще ,,изръси,, нещо от ,,македонската академия на науките,, , а тя е ,,првата у свету,, както знаем :)))))
138
4
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименЗошто мислиш дека се натпреварувам со тебе? xD
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТи май си неграмотен, защото явно не знаеш какво е дефиниция :)))))Сто начина да не дадеш такава, защо така? :))))) Да не би да не можеш, защото не се връзва с промивките на държавната ви пропаганда? Виж докъде стигна: дойде тук уж за да отстояваш официалната СМ пропаганда, а ще си тръгнеш с подвита опашка, защото си неспособен даже и елементарно нещо да обясниш.А колко още дори не съм засегнал (просто се направих, че не го виждам). Хванах те само за ТВОИТЕ твърдения.
136
6
 
6
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
*** *** скопски, Стара Велика България е между Черно и Каспийско море, на север от Кавказ, а това е в Европа! Двойка по география, освен по история! В Азия можеш да търсиш само хунзите на македонския крал Мир Газанфар Али Кан!
135
5
 
5
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До Димитрис Ставросчел си конституцията от военния режим,моето момче.Чети-чети,грамотни хора са ни нужни
134
9
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименЕм никогаш не те навредив (за разлика од тебе), ем ти обаснив на сто начини. До тебе е да е! xD
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТи имаш ли намерение днес да дадеш дефиниция на НАЦИОНАЛНОСТ?Интересно, че някакъв, който така се е набримчил да се обяснява за идентичност, че и поучава останлите, не може да направи толкова базово нещо.
132
6
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименСи слушнал за француската револуциа?
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonАбе, аз знам, че вие сте от специалните, но нещо не мога да разбера:ти коя част от въпроса ми не разбра?Дай ДЕФИНИЦИЯ на НАЦИОНАЛНОСТ.
130
5
 
6
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До MkDonСтранен въпрос от индивид с държава и история от 2години.Няма ка да ти се обясни и да асимилираш древната история,националност нямаш и естествено не познаваш и историята на другите,собствена история още нямаш-невъзможно е
129
7
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименПа не знам колку имаш учено во училиште но пред да се поават национални идеологии, нации и национални држави кон краот на 18ти до средината на 19 век, постои преднационална епоха во коа луето не знаат дека припааат на одреден етнос бидеи тогаш то збор тогаш не ни постоел. Во тоа време огромен бро од населението е неписмено и се идентификуваат со религиата, па затоа ако неко ги прашал што се, мнозинството би одговорило: христиани.
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХААААААТи някога стъпвал ли си в Пиринския край?
127
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonАбе, северомакедонецо (не мога да измисля по-голяма обида в момента), питах те вече два пъти, ще те питам и трети:КАКВА Е ДЕФИНИЦИЯТА ТИ ЗА "НАЦИОНАЛНОСТ".
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като българин от Пиринския край, я обясни какво точно е "изпуснала" България, че ми стана интересно.------Означава, че 120 години преди турците, Македония вече не е била българско владение.А и преди това е била в български ръце само около 50 години.
125
5
 
8
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименЗначи според тебе на денешната териториа на Македониа напрво имало:1. Националност: Антички Македонци.2. Националност: Илири3. Националност: Паонци4. Националност: Римани5. Националност: ВизантициПа со доааето на Б угарите од Азиа се поавува и националност: ***.Реков немо, е ти се смеат. xD
124
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТвърдя го на базата на това, че в същите територии и доаспора и преди и след турското робство е било едно и също: България.Чакам си дефиницията за "националност" :)))
123
5
 
2
 
! Отговори
Димитрис Ставрос преди 3 години
ГЪРЦИЯ Е ДЪРЖАВА НА ГЪРЦИТЕ .В ГЪРЦИЯ НЯМА ДРУГО--ОСВЕН ГЪРЦИ..ВСЕКИ РОДЕН НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ Е ГРЪК ПО-ЕТНОС И ПОЛИТИАС .В ГРЪЦКАТА КОНСТИТУЦИЯ ИМА ЗАПИСАНО ::: САМО ЕДИН СЛУЧАЙ НА СПЕЦИФИЧНА ФОРМА НА УПОМЕНАНИЕ *ТОВА СА ЕЛЛИНИ--МУСЛИМАНОС . ЗА ОБЛАСТ -- ТРАКИ .НИЩО ДРУГО НЯМА ЗАПИСАНО И УПОМЕНАТО----НИ ВИЛГАРОС, НИ ТУРКОС, НИ СКОПЯНОФИРОМОС .А КАМЛО ЗА МАКЕДОНЕС И МАКЕДОНИКОС...КОЕТО Е НОНСЕНС , ЗАЩОТО МАКЕДОНИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И СТРАШНИ ЕЛЛИНИ .В БИЛГАРИЯ -- ИМА НАД 3 МИЛЛИОНА ГЪРЦИ
122
6
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
Да тврдиш дека пред Турското ропство постоела бугарска нациа, е исто како да знаеш што е се случи во 3000 година или уште понатаму. Освен ако не си баба Вана не знам како би го знаел тоа. xD