След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧочоТи помниш ли преди 3-4 години като помпиха родните мисирко-медии за наличние на ФИПРОНИЛ в животинските продукти и как били опасни за човешкото здраве?Е, активната съставка на Айвермектина и всичките му производни препарати (Айвомек, Пандекс и др.) е точно ФИПРОНИЛ.До вчера ни спасяваха от Фипронила, утре ще ни лекуват от Ковид с него.Всичко е лъжа и измама.
60
5
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Този фалшив професор е просто престъпник или е професор по пеене.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи наистина няма смисъл. Истината е да си го изкараш грипа (ковида де)
58
4
 
8
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Като човек който се занимава с наука, знам какво значат цифрите много често. Тества ли са ваксината на 3000 човека примерно, след 8 месеца тестване за анти тела и 50 човека имат още. Демек няма и 2% имат анти тела 8 месеца. Излиза научна публикация: Данните сочат че имунитета след ваксинацията трае до 8 месеца. Нищо че при 98% е до 6 месеца. Реално не са излъгали, а просто са представили данните така, че продукта да изглежда добре.
57
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗРАЕЛ в началото на декември, преди масовото ваксиниране -1000-1500 новозаразени на ден.ИЗРАЕЛ през якуари, след началото на масовото ваксиниране - 8000-9500 новозаразени на ден!Нещо не изглежда, че това е начина! Където и да е грешката!
56
2
 
7
 
! Отговори
Киро преди 3 години
На теория може, много е важно да се каже може не е задължително, да имаме математически 37% по-дълго време имунитет с ваксината. На практика пак трябва да се ваксинираме 2 пъти в годината. Дали са 5 или 8 месеца е маловажно. Пак са си средно 2 пъти в една календарна година. Сега разбира се ще се окаже, че ваксината не хваща дикиш при 95% ами при 73%, обаче само при пълнолуние и то ако човекът е носил оранжева тениска при ваксинацията. 8 месеца минаха ли при първите тествани, че да измерят нивото
55
3
 
23
 
! Отговори
... преди 3 години
Лъжат. Имаме доктор в болницата - Свети Наум, който преболедува COVID през Юни сега сме Януари все още има анти тела, тества се преди 1 седмица! 7 месеца човека има анти тела защо лъжете, че е 5 месеца като е толкова лесно човек да ви обори с *** тест за 10лв?
54
3
 
6
 
! Отговори
НЯМА ЕДНОРОЗИ! преди 3 години
"Не смятам, че имаме доказателство, за която и да е от ваксините, за да сме уверени, че ще предпази хората от получаване на инфекция, и съответно предаването й" Главен учен на СЗО, Soumya Swaminathan.СПРЕТЕ СЕ БЕ! Стига фантазии! НЕ предпазват, не спират разпространението, не осигуряват имунитет! И за 6, и за 3 месеца да се ваксинират всички, все тая! След 6-8 месеца, ще трябва да се ваксинират пак! Да не говорим, че събират хората накуп, и служи като СУПЕР-РАЗПРОСТРАНИТЕЛ! Виж ИЗРАЕЛ в момента
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И щом като е само за 8 месеца, защо да си я слагам?! След 8 месеца пак ли?
52
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 55. Абе стига сте давали акъл и наставления бе. Гледайте себе си и правете каквото знаете. Ай сиктир вече, всеки тръгнал другия да гледа. Какво те засяга имам или нямам антитела и защо толкова яростно пропагандираш ваксинирането???!! Ще се ваксинирам когато и ако АЗ преценя, ясно ли ти е! Дори от пътувания мога да се огранича за известно време, ако задължа /въпреки че говорят че не е задължително/ но ще видя ефекта и тогава. Той ще ми дава акъл!
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата е незначителна. Значи не си струва риска от ваксинирането. Освен това за пръв път чувам за ваксина, чиято ефективност е по-голяма от преболедуването.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47При рекламите и най-голямата простотия да кажат народа ще я помисил за научно откритие.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Имунитета е доживотен но идеята е да има пандемия поне до 2025г
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ваксини какви пет лева - тук ваксини я видим я не видим до следващата коледа. По гнусното е че живота ни е толкова евтин - правителството не ще да похарчи 50лв повече на човек за да ваксинира масово - само данъци, данъци и пак данъци са им в главата.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането не е безплатно понеже за да се закупят ваксините се използват парите от здравната каса а всеки българин плаща зов.Значи за ваксини има пари ама за някое дете да се излекува от касата няма пари.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ало Шарк ли си шаран ли си.Израел за три седмици има 2 милиона ваксинирани и точно това целят което ти е написал 44. Това че у Бг то сме писледни в тоз процес е друга бира, различна от науката.
45
4
 
3
 
! Отговори
до Shark преди 3 години
6 те месеца ли са ти проблема. И 5 да са пак е достатъчно, по твоята плиткоума логика излиза че стаден имунитет никога няма да има Всичко въпрос на организация за ваксиниране на макс хора. Не се заяждай за несъщественото 3,5 или 6. Има идея тоя процес на ваксинация, ти *** си направи тест за анти тела щото така както си мислиш че си защитен така ще се окажеш на нула.
44
1
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Продажникът Илко Гетов и тук ли се е изакал :) Много иска да се докаже тоя пич на властта, пък дано другия парламент е депутат. Писна ми да слушам разни псевдо - експерти.
43
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
ЯВНО ЗА ТЕБ МАСКА / КОГАТО ПРЕЦЕНИШ/ И ВОДОЛАЗЕН КОСТЮМ Е ЕДНО И СЪЩО!!!
42
3
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Дай боже българското откритие срещу коронавирус ( с активна съставка ивермектин ) да ни спаси от тази напаст и заживеем нормалния си живот .Статията е със заглавие : Лекарство с уникално добри резултати срещу коронавируса - ползва се в България но на каква база .