Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?

Хиляди сайтове вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса
16 яну 2021 21:30, Красимир Ангелов
125
Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко хиляди сайта вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса. Как да се опазим от тях - от "ментетата", които могат да бъдат навсякъде? Отговорът дава DW в свой анализ.

Откакто в много държави по света започна масовото ваксиниране срещу Ковид-19, нарасна и рискът от появата на фалшиви ваксини на пазара. В началото на декември Европол предупреди за внимание в това отношение. А Световната здравна организация отправи същото предупреждение още през март миналата година и призова хората да не се доверяват на несертифицирани сайтове и на реклами за съмнителни препарати в интернет.

Още по темата
"Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на няколко хиляди сайта, които предлагат неконтролиран достъп до некачествени и фалшифицирани лекарствени средства", каза в интервю за DW Пернет Бурдийон Естев от СЗО.

Къде се крият опасностите?

Макар някои да смятат, че проблемът с подправените лекарства засяга единствено по-бедните страни, това не отговаря на истината. "Нито една държава не може да се предпази от появата на фалшиви или подправени препарати", твърди Естев. Той пояснява, че е трудно да се оценят вредите, които тези препарати нанасят на пациентите. В повечето случаи "ментетата" са безвредни, но не притежават лечебно въздействие. Има обаче и такива, които създават сериозна опасност за здравето и могат да доведат дори до смърт.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2016-а година общият обем на търговията с подправени лекарствени средства е възлизал на 4,4 милиарда долара в световен мащаб. При това докладът не отчита фалшивите препарати, които се разпространяват само в национален мащаб.

Данните на ООН сочат, че около два милиарда души в света нямат достъп до необходимите лекарства, ваксини и медицинско оборудване. Този дефицит често се компенсира чрез използването на некачествени или подправени медикаменти.

Но да се върнем към ваксините срещу Ковид-19. Най-голяма опасност, разбира се, създават фалшивите препарати. А дори ваксината да не е фалшива, тя може пак да не отговаря на стандарта за качество заради технологични нарушения или поради грешки при транспортирането и съхраняването. Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, например трябва да се транспортира и съхранява при ниски и дори свръхниски температури.

Възможните пробиви във веригата

Малцина се замислят и за това, че фалшифицирани препарати биха могли да  попаднат в официалните вериги за доставка на ваксини. Прашант Ядав, преподавател в Медицинското училище в Харвард, обяснява,  че това може да стане както на много ранен етап, още по пътя към летището, така и по-късно, когато дозите вече се разпределят из съответната страна. Колкото по-дълга е веригата за доставяне на ваксината, толкова повече опасности от пробив в нея съществуват. Това най-вече се отнася до онези ваксини, при които търсенето е много по-голямо от предалгането - както е в случая с ваксините срещу коронавируса, обяснява Ядав.

Според цитирания доклад на ОИСР, един от факторите, които благоприятстват търговията с подправени медикаменти, е минималният риск от наказателно преследване. Повечето "ментета" биват разкрити едва когато попаднат в ръцете на търговците на дребно или на пациентите. Тогава вече е много трудно да се проследи цялата верига и да се установи къде точно е станала подмяната. Но дори виновниците да бъдат открити и изправени пред съд, наказанията обикновено са минимални - по-ниски от тези за търговия с наркотици, пише още в доклада.

Пернет Бурдийон Естев от СЗО разказва, че експертите от Организацията вече са открили в интернет няколко препарата, представяни като ваксина срещу Ковид-19. В тези случаи разпространяването на фалшификатите е било предотвратено и няма причини за безпокойство. Засега рискът да станете жертва на фалшива ваксина в официалните пунктове за имунизация остава нисък, успокоява експертът.


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Трябва да се плашим от ИСТИНСКИТЕ ваксини (Астра зенека) съдържащи аденовирус от шимпанзе и КЛЕТКИ ОТ АБОРТИРАЛО БЕБЕ.
93
0
 
1
 
! Отговори
иха иху преди 1 месец
цирка който скро иха е,измама,из мама аааааааааааааааааааааааааа
92
0
 
1
 
! Отговори
Всичко преди 1 месец
е фалшиво. Измамите продължават по нов сценарии. Тъпоъглниците ще ви го покажат.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох заглавието, само едно мога да кажа.:
А не ве, швепс.
90
0
 
6
 
! Отговори
Левтер преди 1 месец
Не се плашим, защото няма да се ваксиниране!
89
0
 
4
 
! Отговори
Всичко преди 1 месец
е фалшиво-Ваксини,политици,олигарси,журналисти,лекари.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се плашим от оригиналните ваксини.
87
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Ние от обеднен уран и отровно ирландско месо не се плашим,та нЕкакви ваксини ще ни стреснат!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ - не трябва да се плашим. В България няма нито оригинални нито ментета ваксини - пазете се от менте ракия много е опасна...
85
3
 
5
 
! Отговори
Неваксиниран преди 1 месец
ДА трябва да се плашиме.
Има една,казва се Новичок,тя е много опасна.
Но ако реша да се вак-ам ще чакам да вкарат
в България Спутник 5.Знам че е добра.
84
0
 
8
 
! Отговори
истината преди 1 месец
всички ковид "ваксини" са фалшиви
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то има ли други освен фалшиви бе, баламурници?
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам то в Българистаан е било ферма за парясани главички на Османската империя ама ние австралйците не ви го казваме нали? И виж днес къде е Оз и къде Кен°ефистан м?
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Австралия са се изпращали само каторжници.
80
1
 
2
 
! Отговори
Бау Реала преди 1 месец
До Бау

Не ми пиши с ника, че намеря ли те - не отговарям! По 2 пениca едновременно лапам, а третия ме чеши в aнало- копулацията!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страх ги е въпросните ментета да не се окажат по ефикасни от ваксините, които ни пробутват .
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей смешници. Ако искаха да ви избиват има къде по-лесни и евтини начини от това света да си прецаква икономиката за да ви ваксинира. Не сте толкова специални, споко.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 98

Вие не те за ваксини хора ами сте за лудница. В главите ви става нещо много сериозно.
76
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Аз съм едно много тъпo, но и също толкова противно ***. Вероятно защото отраснах без баща. Дори не го познавам. На мама любовникът й редовно ме биеше, а като навърших 18 каза, че съм задължен и секc да правя с него. Много ми се насъбра. По цели нощи прави любов с мен и все не му е достатъчно! От толкова любов не ми останаха чифт чисти гащи! Нон-стоп се изпускам и търча да се преобувам. Мъка.....
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че когато са пуснали ваксините против туберколоза, детски паралич и шарка не е имало фейсбук и бгмама...