След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Бай Ганъо иска да се забранят ваксините и за хората ,които имат желание да се предазят от вируса! Това ако не е диктатура. Бай Ганъо не може да разбере,че него никой не го принуждава да се ваксинира, но той няма право да забранява свободбната воля на други хора и да налага консипративните си теории.
85
2
 
4
 
! Отговори
до аквариума преди 2 месеца
Кое е нова технология?
Антителата ли са нова технология? B-клетките ли са нова технология? T-клетките ли са нова технология? Ти изобщо имаш ли някаква идея дълготрайността на имунната памет от какво се определя и с какво корелира? Гарантирам ти на 10000% процента, че РНК ваксините и векторните ваксини правят по-дълготраен имунитет от традиционни ваксини като най-базовите грипни, щото правят по-силен имунен отговор.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка ваксина има странични ефекти, но засега при експерименталните "ваксини" са ДЕСЕТКИ ПЪТИ по-голямо количество, сравнено с други ваксини, според ОФИЦИАЛНИ ДАННИ на здравните организации на държави, където е започнало ваксиниране. А ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ЕФЕКТИ никой дори не може да подозира, доколкото НИКОЙ НЕ ГИ Е ТЕСТВАЛ, и баламурниците ще са първите опитни мишки. КЪСМЕТ!
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нЕ ЗНАМ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА ПРОСТОВАТИТЕ КОМЕНТИРАЩИ ВЪВ ФОРУМИТЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА ДОБРОВОЛНИ.
82
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 2 месеца
Тестовете показващи +ПСР са фалшиви, защото са изпуснати стъпки от процедурата. Тестовете трябва да се провеждат стриктно спрямо описанието и затова се правят от професионалисти, а не от любители, които после като развалени латерни повтарят неверни тези, с цел Гьобелсова пропаганда.
81
6
 
1
 
! Отговори
До ЧУК И ГЕК преди 2 месеца
Странични ефекти има от всяка ваксина при определен процент от ваксинираните. Това обаче ти откъде да го знаеш! И ваксинацията не е задължителна. Така че никой не те принуждава да се ваксинираш.
80
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Ше ви ... у експертите доцентите, професорите и академиците. Като ви срои Бате в две редици и ще ви обясни какво мислите за короната и кое колко действа.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толупа ваксинирал ли се е?
Предполагам НЕ.
78
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във форума Бах Ганъовци се опитват по жалък начин да спорят с професор експерт. Значи Бай Ганъо като е *** си мисли,че всичко е просто, та дори е професии катоп медик, при това професор по медицина. Всичко естествено идва от простотията!и
77
1
 
7
 
! Отговори
ИМАШ ЛИ АКВАРИУМ преди 2 месеца
"Грипните ваксини държат високи нива на антитела година след ваксинация. Засега няма основания да се мисли, че при ваксините срещу корона е различно..."
Какво общо имат "грипните ваксини" и техния имунитет, със напълно нова технология, която никога не е пробвана, за вирус, който цяла година ни мият мозъка, че е "нов"? Това твърдение може да направи само слабoyмен! Все едно да кажа, "имунитетът след преболедуване на варицела е за цял живот, няма основания да се мисли, че след ковид ще е различно"
76
0
 
5
 
! Отговори
ЧУК И ГЕК преди 2 месеца
В Израел 13 души са с лицева парализа след ваксинация,
а в САЩ 55 души са починали след ваксиниране.
75
0
 
1
 
! Отговори
Не ти е лесно преди 2 месеца
До Анонимен
ББ казва за такива като теб: Да е рук, да му го наб.уташ, ама акъл не може!
74
5
 
1
 
! Отговори
преди 2 месеца
Според "Immunological memory to SARS-CoV-2 assessed for greater than six months after infection" от Crotty и съавтори, 6 месеца след преболедуване 90% от хората имат високи нива на антитела и B-клетки на паметта по отношение на протеина на шипа. 3-5 месеца е времето за намаляване наполовина на Т-клетките, които проявяват клетъчния имунитет.

Грипните ваксини държат високи нива на антитела година след ваксинация. Засега няма основания да се мисли, че при ваксините срещу корона е различно...
73
0
 
5
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Какво ми направи впечатление, преди месец приблизително. Пак експерти - във вестник, в популярно тв предаване. Питат го безопасни ли са баксините - категоричен, и говори че са безопасни. Накрая питат коя ваксина ще избере - отговаря: все още нямаме достатъзна информация (перифразирам накратко).

Та толкова за "експертите".

Съвет - който иска да даде мнение в качество на експерт - вкарайте го в конкретика. Само работили по ваксина са експерти. Другите са чели или чули или фантазират
72
5
 
2
 
! Отговори
Асен преди 2 месеца
До едно към едно, заради такива разсъждения, хората са лесни за манипулация. "Я оцелееш, я не", я пак помисли. По данни на Роберт Кох и Джонс Хопкинс до 40 години умира 1 на 10 000 доказани случая до 60 1 на 1000. Мисля че "я оцелееш" е много различно от "я не". Трайни овреждания, за месеци напред остават само в хора с тежки усложнения.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"ако се ваксинираш-няма нито едно от горните четири" - поне отначало. А ако след една година имунната ти система се побърка, развиеш рак, или получиш усилена имунна реакция при среща с вирус - това не е тревожно! А "да си преболедуваш" - може да се случи, може и да не се случи! Докато като се боцнеш, гарантирано ставаш тестер на технология, която е започната като ГЕННА ТЕРАПИЯ СРЕЩУ РАК, тоест, намесите в организма са неясни! Приятно тестване, на всеки 6 до 8 месеца! Вие ум имате ли изобщо?
70
3
 
1
 
! Отговори
До 71 преди 2 месеца
В МЕДИЦИНАТА Е ТАКА. НАЙ- СИЛНИТЕ ОТПОВИ СА НАЙ- ЕФЕКТИВНИ КАТО ЛЕКАРСТВА. СПРАВКА - ЗМИЙСКА ОТРОВА. ДОЗАТА ПРАВИ И ОТРОВАТА, И ЛЕКАРСТВОТО. ПАРАЗЕЛЗ - 16ТИ ВЕК.
69
1
 
12
 
! Отговори
.... преди 2 месеца
Един съвет. Към журналистите. Ако се смятат за истински журналисти. Когато някой даде мнение в качеството си на експерт - вкарайте го в конкретика. Поппитайте го - на базата на какви и какви научни данни изказва точно това мнение, участвал в изследване, чел за изследване, чул или други. Като почне да говори нещо по-конкретно, вкарайте го в още по0голяма конкретика - данни, да говори за данни.

Ще продължа поста си по-горе.
68
9
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 2 месеца
СТАДЕН ИМУНИТЕТ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ - НИТО ПРИ ЕСТЕСТВЕНО БОЛЕДУВАНЕ, НИТО ПРИ ВАКСИНАЦИЯ - ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ ИМУНИТЕТЪТ Е НЕТРАЕН - ОКОЛО 6 МЕСЕЦА!!!

НО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ, АКО СИ НОСИМ МАСКИ КОГАТО ТРЯБВА И МНООООООГО ХОРА НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ ИЗОБЩО - ТАКА ВИРУСЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДАВА. И ТОВА Е МНОГО ПО- ЕФЕКТИВНО ОТ ВАКСИНА, ЗАЩОТО МНОГО ХОРА МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ Е.Д.Н.О.В.Р.Е.М.ЕН.НО И БЕЗ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАКСИНИРАТЕТО И ПРЕБОЛЕДУВАНЕТО!!
67
1
 
2
 
! Отговори
преди 2 месеца
Интересно на какво се базират тия твърдения, щото научните публикации показват друго... И едните, и другите ще имат по-дълъг имунитет.