Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината

По-лесно е достъпът до препаратите у нас
66
Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа, пише "Монитор".

Още по темата

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г. Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е те да имат български паспорт.

В заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ ще осигури достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“. Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.

„Масовата имунизация на българските граждани ще бъде осъществена от ОПЛ за здравноосигурените лица. Българските граждани, които не са здравноосигурени, и тези, които не са упражнили правото си на избор на ОПЛ, ще могат да се ваксинират в специално разкрити за целта ваксинационни пунктове.

Информацията за местонахождението и работното време на тези ваксинационни пунктове ще бъде публично достъпна“. От здравното министерство уточниха, че на територията на България българските граждани могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 по желание и безплатно, съгласно действащия Национален план за ваксиниране. Отделно в страните, където живеят, имунизациите се извършват според местните изисквания и правила на всяка отделна страна. Не се обсъжда обаче въпросът за имунизирането на българските граждани в чужбина, на територията на съответните дипломатически служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: чужбинабългариваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо твърдяха, че с ваксините щели да ни чипират. След това, че ваксините не били безвредни. После пък, че не били достатъчни количествата. Сега пък, че имало огромен наплив за ваксиниране.
30
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре пак глупостите на Баце и компания, преди видиш ли се връщаха та да се лекуват у нас от ковид, сега за да се ваксинират, ми ние реално още не сме почнали масовата ваксинация, даже медицинския персонал още не сме ваксинирали :) ЦИРКАДЖИИ, кой ще се връща в България да се ваксинира при положение, че сме на последно място по брой ваксинирани, Дания която е на половината на България имат 20 пъти повече ваксинирани от нас
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да пуснат няколко чартъра да си приберем желаещите за ваксина хахахахаха Големи лъжи, голямо нещо
28
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Зозо, а ти сигурно,ката ден се кланяш пред портрета на тиквата,затова пишеш тъпизми.
27
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Това за полесния достъп е лъжа,сина ми в Германия,днес втората ваксина си е сложил,с тези 10 броя ваксини,които миналата седмица,бяха пратени на болницата в Смолян,с години ще чакат ,"завърналите "се,да се ваксинират в България
26
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А на ментално увредените путинисти ваксина им не требе :)))))))))))))))))))))))))))))))Стига им сутрин да се поклонят пред портрета на вожда и да целунат портретите на св.Сталин и св.Ленин :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Вие следите ли новините от другите държави?! Даже в тази новина е упоменато, че се вече има списъци за ваксинация до 2022 година. Да - хората по света са планирали нещата година напред, само нашите още не знаят какво да правят. Ето, че вълна от българи живеещи извън България се подготвя да пристигне, а нашите нито списъците им са подготвени, нито организацията създадена, нито местата определени. Пълен хаос и ще става още по-голям.
24
2
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Не вЕрвам, ама щом казвате/пишете/...................!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17и осигурени и неосигурени, на всякъде в ЕС ваксинирането е безплатно, ама ти откъде да знаеш, а статията няма нищо общо с реалноста, кой нормален ще се връща в държвата с най-ниски темпове на ваксинаци, за да се ваксинира, ама това звучи като виц
22
2
 
16
 
! Отговори
папая преди 3 години
Представям си как ще се връщат на тълпи, ще се бутат и бият "искам аз пръв да се ваксинирам", "не, аз ще съм пръв"... Малеййй... Ква блъсканица за ваксини ще стане!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не е "Работническо дело" на нов глас. Втори в света по производство на калцинирана сода и първи на глава от населението!Да идват изборит да им бием шут и да видим новите пребоядисани крадливи клоуни.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нямат пукната пара да се ваксинират там, ама пеят колко е прекрасно...Цената на ваксината е по-ниска от пътните им разходи да се приберат 2 пъти... Не мисля, че са парите водещите. По-скоро е достъпноста на ваксината.
19
3
 
10
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Хахахахаххахахахахаха
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой измисли тая глупост, още повече че сме на последно място по ваксинирани на 100 хиляди човека в целия ЕС, с десетки пъти по-малко от една Дания
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то добре, че няма да се върнат на 4 за да гласуват , да вдигнат процентите на новозаразени ли?е, само едни туристи от южната ни съседка ще дойдат организирано с автобуси
16
2
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Как ще ваксинират 3 милиона, като официално поръчаните бройки, които евентуално ще получим до края на септември са 1.5милиона, които са достатъчни едва за 750 000 души?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезе наяве това, че сме на последно място по ваксинация в Европа Тиквата се оплаши, че пак се е издънил предизборно и сега започнаха с опорките... Интересно кой живееш на Острова, Щатите, Германия, Австрия и т.н. ще се върне за ваксина при положение, че там са поръчали в пъти повече от нас, социалната система е добре разработена и има място за лечение и интервенция на всички пациенти.
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се чете: "Неосигурените берачи на малини с надници под минимума ще се връщат у нас, защото нямат пукната пара да се ваксинират там, ама пеят колко е прекрасно".
13
3
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Ако видиш в днеса нивина подписана от Кемиту ... слагай я до Хариту и Мавъра, Бибъра, Кардашянката и въобще рубриката - местим.

Спонсорирани публикации