Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я пишете за ваксинирането? За 1 месец се ваксинираха 0,003% /24 000/от населението. Стова темпо ни трябват 233 месеца за да ваксинираме 70% / 4 800 000/от населението. Какво се случва ? Защо тотално се провалихме2
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа ! Да не си помислихте друго. Това гурбаво правителство ще изкара България най-хубавата държава....Голяма пропаганда ей
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъфнали сме тук с маса полуразрушени болници или липса на такива, че за Европа се замислихме как да я оправяме. Тия на кой свят живеят? В измислените статистики и зависимости в които живеят.
81
6
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Към долупишещите :Стана ви малко по-широко около врата и взехте много да знаете...Спомнете си преди два месеца какво беше и как линейките нямаше къде да оставят болните.Умираха пред болниците и по стълбите, завиваха ги с одеала в асансьорите.Много бързо ще се върнем там, ако не помним
80
5
 
6
 
! Отговори
Ес преди 3 години
В ЕС не могат да укротят пандемията, а ние сме отличници все едно живеем на друга планета... и като отворят пак ще стане като преди нова година. Неясно защо не затвориха търговски обекти, които бяха препълнени нонстоп. За съжаление резултата е ясен- от траурните агенции отчитат ръст на погребенията над 80% спрямо същия период на 2019.
79
6
 
9
 
! Отговори
555 преди 3 години
Случайно се запознах с двама , които тотално неглижират мерките на щаба и отричат съществуването на ковид19 и тогава напълно се убедих , че Дарвин е съвсем прав .
78
0
 
8
 
! Отговори
До Мислещ преди 3 години
Явно броят като оздравели и хората, които са били в карантина поради контакт с болен. Нищо , че може да не са били болни. Преди дни имаше по 6-7000 оздравели. Кой и кога ги прегледа НВ знам...
77
4
 
10
 
! Отговори
До Иван преди 3 години
А замислял ли си се, че статистиката може и да се манипулира с цел пандемията да няма край. Причини много, иначе изборите ги остави на страна, не вярвам тези които не харесват Борисов да го реабилитират по случай успешно справяне с пандемията.
76
2
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
А народа ***..Я, помислете малко ( или опитайте поне ) . Как така в последните дни ( седмица) има по 3-4 хиляди излекувани на ден?! Би било прекрасно ако е вярно само дето ...Ако следим ЛОГИКАТА на тези дето плашат хората от ТВ то за да има 4000 оздравели примерно Трябва да е имало толкова заразени в периода около две седмици назад ? Тоест първата седмица на Януари...Да видим ...Тогава НОЩ даваха ,че има по около 500- 600 заразени ...Е, как тогава сега има толкова много оздравели? А народа ..
75
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
"Не вярвай на статистика, която лично не си манипулирал", стара народна мъдрост. Не знам дали и децата вярват на лъжите, че болните намаляват. Просто данните се прикриват заради предстоящите избори.
74
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично. У нас пикът беше октомври-ноември. Тогава си замина основната част от сериозно хронично болните - поради адекватни медицински грижи си замина. Няколко души край мен починаха - всички възрастни с хронични болести и едно общо оплакване: "Никой не ни поглежда в болницата. Преди ни изследваха, лекарства ни сменяха. Сега никой не влиза по цял ден." - това са оплакванията им броени дни преди да си идат от този свят. На всички, до един!Та на самооцеляване сме си и естествен подбор у нас!
73
1
 
5
 
! Отговори
Бе-Це-Же преди 3 години
Аз още ви пазя ...
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега направих справка-Република Лаос брой заразени-41, брой излекувани-41, смъртни случаи-0.Знам какво ще кажете...то все едно.
71
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои само плюят по всичко. А вас ако ви сложат какви решения ще вземете и какъв ще е резултатът? Щото ако е катастрофа (недостиг на линейки, легла в болници, много починали) ще изхвърчите с 300.Хората от щаба контролират ситуацията доста добре.
70
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас всичко ток, пък видиш ли в Европа много тежка ситуацията. Склонен съм да си мисля, че просто у нас не се правят достатъчно тестове и заболяваемостта е доста над пропагандните нива, които ни се съобщават.
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете харчат ли се като топъл хляб?Колко още внесе Бойко?Преди се похвали за 1 милион продаде ли ги на народа?
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършиха парите от ЕС за усвояване на пътеката....
67
0
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до До абонатаПокрай (голям) хотел с ресторант на олинклузив, много хора се препитават.Но кръчмари пищят на умрЕло, щото туристи от такъв хотел не влизат в прехвалените им ресторанти.Търгаши от хран.магазини пък опяват, че туристи на ол-инклузив не купуват от топлите им витршни.Дори продавачи на сладолед се оплакват, че такива туристи не купуват сладоледа им.Защо да го купуват, след като в хотела ядат сладолед `на корем` ?
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запалих си свещ да ги търся ваксините....
65
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките дават резултат, към края на миналата година имахме много болни, сега в нашата болница не останаха такива. Но докога ще седим така затворени?