Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
29
 
! Отговори
? преди 3 години
Тук вече хората не си правят PCR за това намаляват болните. А с ваксинирането се УСРАХТЕЕ!Докторите, Учителите и Възрастните хора в Европа вече ЗНАЯТ кой точно кой месец ще се ваксинира. ТУК Е ХАОС! Ваксинирайте си общинските съветници леваци такива. ОСТАВКА
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за вас, но на мен ми писна от тая "държава", обичам си родината, но не и държавата.А пък от това кво става в ЕС, не ми се говори.Всеки ден все по-често се улавям да мисля, което до сега не се е случвало никога, как искам да се махна, африканските държави са за предпочитане.
62
3
 
15
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Браво бе, ние сме отличници...................благодарение на Вожда!
61
1
 
15
 
! Отговори
Bond преди 3 години
"брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни."Нали след 14-я ден всеки заразен се водеше за оздравял. Преди 2-3 седмици нямам спомен да е имало по 4-5 хил. новозаразени на ден. И то точно по празниците, когато почти нямаше работещи лаборатории. Нещо стъкмистиката не ми се връзва. По над 4 хил. случая дневно имаше през ноември.
60
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснително и страшно е положението в Европа, на Луната и ретроградния Меркурий.Всички по мазетата и землянките до второто пришествие.това е
59
5
 
8
 
! Отговори
555 преди 3 години
В началото на пандемията един медик каза: За стаден имунитет са необходими 70% преболедували , но аз предпочитам да съм в 30те% Някой по долу искаше 3 начина за предпазване. Първо това ,което ни препоръчва щаба, 2ро-изплакване с вода за уста за около 30 секунди-доказано убива к19 , 3то-използване на субстанция с активно вещество ИВЕРМЕКТИН , и бонус 4то преди и след излизане пиене и шмъркане на колоидно слебро (не сребърна вода)най-силния природен антибиотик-убива всякакви вируси и бактерии .
58
0
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
За кои РАЗВИТИ страни ми говорите колеги ?!За тези, в които на големи печалби се плащат (справедливо е) големи данъци ли ?!За тези, в които хванат ли те данъчните (по сигнал напр.), НЯМА измъкване ?Те затова са развити страни, защото "хотели барове, ресторанти" не са в сивия сектор, чак черен на икономиката/индустрията.Там не се перат толкова много пари, в изграждане на хотели, къщи за гости и после в ескплоатацията им.
57
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 6-то място по смъртност в ЕС и на 1-во на балканите.И с какво се хвалите?
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я гледай ти.Ние сме били оазис на спасението.Другите затягат мерките,а болните се увеличават.Ние ги разхлабваме и заразените намаляват.Някой много лъже тук,ама да видим кой.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то зависи колко и кого тествате,де.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случващото се около т.н. пандемия е като лакмус за истинското състояние на т.н. цивилизовани и за безсилието на тяхната прехвалена медицина. В Европа и Пиндостан е все по-тревожно, а в Русия кметът на Москва Собянин вчера значително разхлаби мерките.
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало кибиците,всеки ден по 200хил-300хил новозаразени и платежоспособни европейци означава толкова НЕПРОДАДЕНИ ваксини, кой ще вдигне локдауна?Политиците дето са се наредили на суфрата за комисионни ли?Ама някой им пусна новия силнозаразен щам и скоро ще добием груповия имунитет.Ваксинити ще си ги правят на компот.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаОк. Имало умрели от вируса. Нека стой всичко още 2 години затворено. Парите от ЕС ще свършат, помощите ще секнат и ще поговорим пак.
51
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Той не знае, че тая индустрия "хотели барове, ресторанти", както и всичко около нея, дава работа на 40-50% от населението в РАЗВИТИТЕ страни, ама го оставяй.
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хубаво, ама в Дания имат 0.79% новозаболели. Това е нула и. На нас ни се казва, на 8-10%, че е "под контрол ситуацията". Те хората изпаднаха в паника, като мина 2%, а ние на 40% се правихем на голяма работа.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната:Знаете ли покрай един хотел колко фирми и техните семейства се препитават?
48
7
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Трайте бе ... !!!Лятото ще се наживеете, след мерките.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква цена плащаме, щом едни остават без работа, а на другите(държавни служители) им вдигат заплатите и бонусите?
46
8
 
19
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Слушахте ли преди малко Алигербов Ричко, как мрънка по тв ?!Ресторанти ... барове ... кръчми ... заведенията .... бла - бла- бла ...Със тях не се строи модерна европейска държава !
45
9
 
10
 
! Отговори
аа преди 3 години
До *** BANKQNSKA що за думи? нима не виждате какво става в Европа? да не би умишлено да е решил ей така да затвори Премиерът някои неща? и сравнявате ли с Европа - колко по-либерално е всичко тук? За никого не е лесно! Всички плащаме някаква цена.