Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине

Новият щам на COVID-19 засяга по-млади хора, обясни тя
Обновена: 22 яну 2021 10:00 | 22 яну 2021 09:53, Ния Христова
64
Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине
Снимка: Pixabay
"Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни отмине. Към момента случаите са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за това, което се задава и трябва да предприемем адекватни мерки". Това каза в ефира на Нова ТВ зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. 
 
Тя е на мнение, че мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да ни отмине. 
 
"Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентите на заболелите скочиха. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети", посочи професор Христова.
Още по темата
 
"Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяха по-млади хора", допълни тя.
 
"По-високият клас маски дават между 95 и 99 процента защита. Важно е да се знае, че те защитават човека максимално, който ги носи, но не защитават отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните от него аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането." 
 
Според проф. Христова, тъй като клапата предпазва от вдишване на вируса, затова и в редица държави, в които има широко разпрострaнение на COVID-19, носенето на по-висок клас маски е препоръчително.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лельо разбери се със шефа на Пирогов, той каза че е от два месеца вече у нас, засекли го били
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бъшгария не можем да различим уиски от ракия тръгнали щамове да разгадават ,*** седни си на дупето .....!?
58
1
 
3
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Вксините отиват на бракуване! Ние си караме новия щам у дома! Не можеш да уплашиш никого!
57
1
 
10
 
! Отговори
sss преди 3 години
и как го установявате кой нов, кой стар щам ??? с ПСР тест показва ли кой щам кой е??? Изолирахте ли нов или стар щам, изследвахте ли го в БГ лаборатория??? или гледате и слушате какво приказват по чуждите телевизии и вестници и повтаряте като папагали и разтягате разни апокалиптични теории??
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да се разпространява в англия вирусът с такава скорост, като там пакитата живеят в една стая по 20 човека от една фамилия? В Германия също има много такива случаи сред етническите германци- с по две три жени, балдъзи...
55
3
 
25
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Този щам е поне от септември, допускате ли, че си е стоял на острова толкова месеци? Болните намаляват, защото при нас мерките са слаби и вирусът премина през населението. Тиквата искаше молове, заведения и фитнеси да отваря, но не му разрешиха.
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен..Как точно си представят хората да стоят дисциплинирано и мирно вкъщи и да гледат как гладуват децата им не ми е ясно......... Абсолютно сте прав. В богатите европейски държави е друго, те могат да си позволят повече ограничения. А в нашата мизерия повече от 1/3 от хората работат в сивата икономика, на 4 часа, или минимална; казват ти от утре не идвай, ще ти се обадим и отиваш под леда; няма болнични, отпуски, обезщетения или са жълти стотинки.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да ни подмине! Ето как: оправете си настройките на чувствителността на PCR теста, според новите "нормативи" на СЗО, които са предназначени за САЩ! И ето, внезапно ще изчезнат "асимптоматичните" и ще намалеят в пъти новозаразените! Лесно!
52
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на "пандемията" коментиращите лекари се брояха на пръсти. Сега се поразминаха и изпълзяха всякакви дохтури и авторитети. Ами да, има грип, вируси е имало още преди да има хора, ще има и след нас. Сегашният е малко по-различен от другите, ясно, но и това ще отмине. И не трябва да се мерят нещата по запада и държавите с мегаполиси по 3-5-10 и повече милиона души.В БГ трагедията е, че ще си заминат в пъти повече хора от неглижиране, нелекуване на други болести и скапаната здравна система
51
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умствено ограничените политици, заедно с умствено ограничените лекари ни водят към хаос и граждански войни.Как точно си представят хората да стоят дисциплинирано и мирно вкъщи и да гледат как гладуват децата им не ми е ясно?
50
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
До Анонимен 50Сигурно съдиш по себе си,щом "коментираш".
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невъзможно е да се продължава така с години! Затова отваряйте веднага всичко и каквото стане!Иначе какво? Гарантирана смърт от глад, след като напълно изчезне потреблението, поради спрелите икономики? Милиарди безработни? Каква е алтернативата?
48
3
 
24
 
! Отговори
мимоходом преди 3 години
Добре де, според проф. Балтов новият щам на вируса е засечен у нас още преди 2 месеца.И тъй като е установено, че е много по-заразен от стария щам, би трябвало сега да сме в пик на новозаразените, а данните в новините сочат точно обратното - намаляването им.Явно този вирус го има, но не е медициински проблем.Няма как да е иначе, след като мерките се решават от политици в целия свят.Без повече думи съм...заради коректността.
47
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ***,който подкрепя глупостите на Мангъров първо да се замисли (ако има изобщо такъв капацитет) колко пъти тоя *** си смени тезата и колко от глупостите му не се сбъднаха като напр. че вирусът ще изчезне до миналия юни-юли. После, ако го слушахме, защо изобщо лекарите да лекуват някой от нещо, като така или иначе всички ще умрем и то старите съчки първи.
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС за пореден път доказа, че е една тромава, безполезна структура, хранилка за застаряващи държавни чиновници, които не могат нищо да свършат като хората. Борбата с пандемията като цяло на ЕС е кръгла нула, абсолютно никаква работеща обща политика, своевременни мерки или адекватност. Само ги показват от бюрата със знаменцата да ни уведомят колко са разтревожени. Ама наистина ще се разтревожат след още малко време, защото на хората им дойде до гуша и ще става лошо!
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И много хора умират или остават с последствия, които после ще ги мъчат доживот.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70-80%
43
4
 
25
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Хайде сега си спомнете за Мангъров какво ви казваше. Всички ще го преболедуват рано или късно. Най-вероятно вече го преболедуваха 20-40% от хората, поне по моите познати като съдя.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахме.Повтаряте го нерпрекъснато.Като лекари специалисти по-добреседнете да мислите лекарство за това,защото НЯМА,вместо да се правит на телевизионни звезди.
41
7
 
7
 
! Отговори
до преждеплювшия 39 преди 3 години
Ясно - имаш брада, стар си и озлобен. Тъй като социалният ти живот тъй или иначе е на точката на замръзване от години, одобряваш сегашната наложена изолация - не искаш на теб да ти е добре, а на всички да им е еднакво зле.