Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
1
 
! Отговори
-- преди 3 години
И всички медии са преписали от някой *** "литеритет"...
249
0
 
2
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Поредния к*у**ку,който страда от мания за величие и слава без покритие. Не знам защо изобщо ни занимават с тази личност,която отдавна трябваше да си гледа пенсията и да не се меси в лекуването на хората.
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига , че сме все последни , но и се туткаме . Не НИЕ , EС се тутка .
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До bo - само един *** може да напише тези глупости
246
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 години
50 нюанса червено.....толкова е загрижен за хората и затова отиде в АБВ
245
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189какво си чела не те знам но такова животно като стаден имунитет нема. да не говорим за думичката стадо която приложима към хомо сапиенс звучи най - малкото обидно. Изкуствено предизвикан имунитет се създава с ваксини. И за всеки е индивидуален. Това че един не се е заразил не означава че другият няма да го направи. С ваксината, стига да е направена както трябва, просто се дава възможност на организма сам да се справи ако се налага. Другото са глупости
244
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246Ако това е новият пророк на човечеството отивам да се гръмна. че той вече се опита да пророкува и вижте какво излезе. Оле, как може да има такива такива хора като тебе бе? при тази сложна ситуация ме карате да се смея като луда. Но казано е, като има балъци ще има и тарикати.
243
5
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Този пак ли е избягал от лудницата ?
242
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ми как няма да те кефи, такива като тебе за него са манна небесна. На такива разчита - не мислещи със собствената си глава, просто хора които се кефят само защото някой противоречи. И не си дават сметка че в това няма и капка смисъл. Но в случая смисълът никой не го търси. Той не е важен. Човекът просто угажда на противниците на мерките. и с това си печели дивиденти. И ако това не е политиканство здраве му кажи. Лекар - друг път. Политикан - и още как.
241
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е кой го венцехвали нашия приятел. Опортюнисти и хора които без изобщо да мислят просто противоречат. В нито от изказванията на Мангъра има нещо резонно. Той просто ръси глупости в угода на тези които са против мерките на правителството и честно казано се държи напълно като кандидат - политик.Ако ще да ми обяснява че не е така, то се вижда и с просто око. Да я оставим псевдонауката за наука изобщо не става дума. той по скоро е седнал да прави сметки. А кой прави сметки точно сега? А?
240
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Aз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР."Хе, че то нещата с ваксините бяха ясни още от самото начало - заделени за ваксини 305 милиона лева; от тях 5 милиона лева платени за няколко хиляди ваксини и останалите 300 милиона лева каширани по шкафчета и офшорни сметки.
239
4
 
4
 
! Отговори
Me преди 3 години
Руска ***, Копейкин номер две!
238
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юстиняновата чума е траяла 10 години и е избила 35 милиона хора - половината население на Европа по онова време. Чумата по времето нам Чингис хан е траела 9 години и е унила 25 милиона - 1/3 от населението на Европа лимонова време. Испанския грип уни 50 милиона. А от СПИН вече са измрели 30 милиона но за доста години.Няма никакви индикации че Ковид ще се спре на досегашните 2.2 милиона и ще ни мори само 1 година. По аналогия с предишните за 10 години ще измрат 22 милиона. Статистиката!
237
5
 
7
 
! Отговори
ДО УМНИЦИТЕ ПО-ДОЛУ преди 3 години
Цяла година го чакаме да излезе прав, а той все крив...Ще чакаме още 1 година...
236
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли го изкопахте тоя нeщастник бе?
235
9
 
12
 
! Отговори
Гледай им сеира! преди 3 години
Доц. Мангъров, ще кацнат на вашият, всички станаха за смях, как цяла зима няма един болен от обикновен грип, тези корони и грипа ли избиха!? Разбра се що за специалисти има във ВМА, все под логи, така са станали и професори!?
234
5
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Както винаги е прав. Даже смятам, че Бати Бойко слуша него. Затова е поръчал ваксини за около 30 % от населението, за да не се хвърля народна пара на вятъра. Министърът на здравеопазването е за пред телевизиите, да разкльоква мисирките.
233
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ ЧОВЕК ви казва истината.Ще разберете след години,че е бил прав
232
13
 
7
 
! Отговори
И НИЕ преди 3 години
За пореден път говори преди да мисли - комунист. Защо са ни ваксини след като всичко ще свърши преди тях.
231
11
 
13
 
! Отговори
Нед преди 3 години
Преди 10 месеца тоя прогнозира, че вируса ще изчезне лятото! Лятото мина, вируса остана! Сега пак прогноза, че вируса ще изчезне преди да доставят достатъчно ваксини .... като знам, че се случва обратното на това което тоя прогнозира, нещата не вървят на добре!!!