Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките му медийни изяви на този бяха само шум за да получи известност. Нищо от казаното от него не носи някакъв особена професионална тежест.
229
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички нормални хора отдавна предричаха, че Мангъров иска да влезне в политиката.Още от първите му изяви по телевизиите това беше ясно. Въртеше, сучеше и накрая... ето!
228
11
 
15
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Сега вече като какъв говори? Като лекар или като кандидат за депутата от АБВ? Защото като лекар го видяхме, щеше да изчезне вируса до Юли, не изчезна, поддръжник на Шведския модел, самите Шведи заявиха, че са се провалили и е било грешно. Дипломи щяха да се късат, не ги скъса. Е на този човек, не лекар защото той вече не е лекар, как да вярваме и да приемаме думите му сериозно?
227
7
 
13
 
! Отговори
bai_jordan преди 3 години
Това същият онзи Мангъров ли е, дето щеше та си къса дипломата?
226
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Някак си логично ми звучят твърденията му. Ваксини няма. 300 млн са дадени. 15 хил ваксинирани. Ваксини скоро няма да има, защото сегашните не са ефективни, затова си измислят щамове. И никой не говори колко точно са изкарали вируса. Ако 30 % са го изкарали, все по-трудно ще се разболяваме.
225
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров казва това, което противниците на всякакви мерки искат да чуят. И последните вият от кеф, когато го видят. Мангъров има необосновани предположения и пожелателно мислене, което е опасно.
224
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров има инсталиран чип за случайно генериране на думи. Каквото казва днес, няма връзка с това, което е говорил миналата седмица.
223
8
 
18
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Доцент Мънгизов е винаги много точен в прогнозите си. Досега каквото е предрекъл се е сбъднало. Язък че не може да си намери дипломата да я скъса, но иначе е пич.
222
14
 
15
 
! Отговори
Ал. преди 3 години
Тоя яко е изплискал легена...
221
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е Лъжа и Измама и никога няма да приключи само докато трае мълчанието наАгнетата.
220
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата никога няма да приключат сами докато не бъдат разобличени и отстранени елитите.
219
21
 
21
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Колкото и да е оплюван и недолюбван от маса хора,толкова е и обичан.Точно в такива моменти има нужда от такъв човек,който въпреки,че си мери повече приказките от преди месеци се опитва да си отстоява мнението и позицията,гъделичкай хем егото на пишман вирусолозите и хем тънката показва къде е истината на всичко това.Ти си смел човек и откровен,а такива хора са недолюбвани в България,но не спирай с мисията си доцент Мангъров и никога не си подавай врата за нашийника като оня и другите двамата..!
218
3
 
9
 
! Отговори
ск преди 3 години
До АнонименКой ви доказа, че имунитетът трае 6-8 месеца??
217
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте Мангъра,защото пак ще дремите по КПП-тата с фалшиви декларации.Политиците едва чакат да ви затворят в кошарите.Вижте в Словения докъде стигат-тест да излезеш от вкъщи.
216
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангър, какво те бърка, нали ти уж няма да си слагаш.А и ти се видя, защо все по тв. и все на въпреки, и все си сменяш мнението, и все увърташ. То било рекламна кампанийка, 'щот депутатин си станал.И 'къв ще е тоя колективен имунитет от 70%, като имунитета трае по 6-8 месеца?И пак - недоразумение да се тестват учителите, но трябва да се тестват няколко хиляди души, за да се види колко са го изкарали. Е каква по-добра извадка от учителите - едни от най-контактните лица от всеки град в страната
215
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както приключиха през миналото лято, нали?Самовлюбеният изкуфелник го влачеха по тв студията само за да се оправдае Дебелия ***, че махат всякакви ограничения през лятото и есента. И хиляди умряха ненужно.
214
9
 
26
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Нивото на дезинформация и мозъчна промивка е толкова голямо че когато някой каже истината публично и постави под въпрос смъртоносната окраска на този вирус, настройва публиката срещу себе си. Ние хората сме пристрастени към страданието и страха, това ни кара да се чувстваме живи...
213
3
 
16
 
! Отговори
Корупция преди 3 години
Днес според Гугъл Covid vaccination stas в Румъния само на днешния ден - днес 26.01 са ваксинирани 29122 човека.Интересно съвпадение в България общо до днес са поставени 29122 дози. общо. Не не се правим, че не знаем какво се случва...
212
28
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пак ли си лъже стадото със стадния имунитет? Смешен е отдавна
211
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този издиша отдавна