Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути

Най-добрият имунитет се придобивал след преболедуване
Обновена: 5 фев 2021 10:31 | 5 фев 2021 10:15, Камелия Цветанова
101
Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

Още по темата

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.
Проф. Кантарджиев: Сега 10 души заразяват 12, но заради британския вариант се очаква ръст

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
6
 
! Отговори
опааа преди 3 години
И тоя само глупости плещи преболедувалите имали имунитет да имат но е нетраен и е неефективен срещу новите щамове,които не вярва нека опита с антителата си да се изложи на новите щамове.Тия *** не казват най важното,че колкото повече мутира вируса все по дълъг става инкубационния му период.В Сингапур за това въведоха 21 дена карантина а те са най добрите на света.
65
2
 
16
 
! Отговори
Ахааа преди 3 години
Най-накрая включиха и преболедувалите в тъпите им 70 процента. Естествено, че природният имунитет нищо друго не може са го изимитира.
64
6
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Тъкмо се разтревожих как още не са написали колко яко ще мpeм... но видях статията и се успокоих.А ако някой случайно не е разбрал - започва се яко манипулиране на резултатите с топ цел - отлагане на избоpите. Разбира се за да ни бъде спасен животът и въпреки цялото нежелание на ГPОБ. Така че очаквайте стотици 80-90 годишни починали да бъдат обявени за починали от ковид въпреки че са били здрави като тинейджъри.
63
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
приблизителната енергиина разлика на връзката ACE2-Ship между SARS-COV и SARS-COV-2 e 1.5за 4 гена мутация ( B.1.1.7 ) да се увеличи на три e ... НЕРЕАЛНА НАУКА
62
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли още баламурници, които не вярват, че има епидемия и вируса е опасен?
61
8
 
21
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
Има ли още баламурници, които верват в ''пандемията'' КОФИ 19 ????????????????
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 41Никой не ти пречи да обиждаш хора,които не си виждал.Все тая е.Но думата,която използваш може би твърде често си чувал по твой адрес,че използваш точно нея. Явно ковида и наркотиците ти се отразяват зле
59
0
 
17
 
! Отговори
док алекс преди 3 години
До британския вирусИ защо ботокс ангелов ходи по нощите да посреща самолетите, кацащи от Англия преди нова година, след като беше издал заповед за спиране на прием на пътници оттам?
58
3
 
6
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Тъпо тъпо та чак вдъбнатоАко има симптоми на 5-тата минута е РАЙ за терапия ( та дори и с билки )Короната има около 5 дни ( средно ) инкубация ( тих период )след 5 дни идват симптомите, а вирусния товар е най-голям и започва да пада вследствие на имунния отговорТочно поради този факт ( и по подобие на грипа ) терапиите и превенците са "безпомощни"... след седмица от излагане на вирус си за болница и кислород
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха! Щом още един се разболя за 5 минути втасахме го! Не знам амебите този вирус лови ли ги? Хаха!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54Крети!!! Напи ме! Не е истина! Хаха!
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом за пет минути се разболяваме от новия вариант, това означава, че няма да ходим нагоре - надолу по една седмица без да знаем, че заразяваме. Това не улеснява ли изолирането на случаите? Хващаш го, звънваш на доктора и се изолираш веднага
54
5
 
7
 
! Отговори
Но преди 3 години
Най-опасен си остава шипченският !
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна е ясно, че вирус НЯМА. По-точно, даде се възможност на психично болните да развихрят фобиите и маниите си и да сеят паника в обществото.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните.------Една година го обяснявам това на тьпи *** и те мигат и не могст са разберат, че клапанът не филтрира. През него си издухваш сичките вируси към околните.
51
2
 
7
 
! Отговори
британския вирус преди 3 години
Защо Борисов не реагира срещу Великобритания за пускането на опасния британски вирус? Имат ли общо лабораториите в солзбъри с британския вирус? ще носи ли някой там отговорност за британския вирус?
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И квоооо?След 5 мин. си за интензивно така ли?
49
2
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
До ПрофесораДраматизма ти не впечатлява никой. Айде да не ми даваш наклон на кой какво да казвам, а? Същия брой хора са имали същите проблеми със свинския грип, но тогава нямаше пищящи от страх като теб и като пишман специалиста!
48
2
 
15
 
! Отговори
ковидко преди 3 години
Яааа! Ми че той и доц. Мангъров каза същото!!!
47
0
 
8
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Айде да не ме спасяваш повече а? Щото говориш пълни глупости! Не понасям идеоти специалисти!