Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега

Очаква се да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас
7 фев 2021 13:30, Ния Христова
142
Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега
Снимка: БГНЕС
"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".
 
По думите на проф. Богов в "Александровска" болница все още не е отчетено покачване на броя на хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавируса. 
 
"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.
 
С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват сравнително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:
 
"Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".
 
Директора на "Александровска" е на мнение, че мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега":
Още по темата
 
"Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".
 
Той отправи призив да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция и напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, тъй като те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го разпространяват сред околните.
 
Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.
 
"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".
 
Проф. Борис Богов, че не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 
 
Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39 Тия опорки с чиповете не важат Харалампи. Пробвай нещо ново
34
9
 
4
 
! Отговори
ЩАБ-ът преди 3 години
Mного сте отворени. Дайте да ви заразим нарочно с ковид. Нали не е страшно! Ще го преболедувате, не е проблем. Искате ли?!
33
10
 
5
 
! Отговори
ЩЯХА ДА РДЗБЕРАТ... преди 3 години
НЕ спазвайки мерките за новия щам на Ковид- 19 : " това ще ни изиграе лоша шега"! Проф. Богов, как може да се обясни на твърдоглави хора за да бъдем разбрани? Не може с длето, чук и фуния да им се налее възпитание, образование, култура! Ако се обясни на аборигените от джунглата, щяхя да разберат, но българина е твърдоглаво племе...! Погледнете, София на 6-ти февруари, масово без маски. Това са хора от цивилизования свят... , а не стадо! Хора, запомнете: Не робувайте на ината си, а на разумът си!
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Получени са строго секретни данни от Разузнаването !В полунощ в събота са доставени 2 (две) щайги с чипове!Те ще се слагат с ваксината АСТРА ЗЕГЕРКА!УУУУУУУУЖЖЖЖЖЖАСССССССТТТТТТТТ!!!!!!!!!!!!!
31
3
 
9
 
! Отговори
Северозапад преди 3 години
...и новият пик ще е на 3 и 4 април? Познах ли? Ах, колко удобно!Всъщност това е поредната масово тиражирана идиотщина. Помните ли как ни плашеха Тулупа, Генерал Смърт и оня *** Балтов, че в средата на януари ще има пик на заразените, как ще мрем като мухи и на улицата ще прескачаме трупове!? Е, и каква стана тя - не само, че нямаше пик, ами и заразените спаднаха толкова много, че включиха и ангигенните тестове, белким си оправят стъкмистиката!
30
2
 
7
 
! Отговори
Асанко Шекер мала преди 3 години
Професоре, аз исках да спазвам мерките, но нямах желание......................
29
3
 
13
 
! Отговори
Чичето преди 3 години
Всичките "мерки" са си чиста проба Пунта Мара. Колкото сме преборили спина и обикновения грип, толкова ще преборим и короната. Просто ще удължим агонията, ще се ошашави народа и ще се съсипе икономиката. Испанският грип е взел за две години над 40 млн жертви, и е изчезнал безследно - без ваксини, локдаун и прочие идиотщини. А в случая с короната вече е очевадно, че някой просто ще направи луди пари, и вече са сложени яки юзди на стадото...
28
2
 
10
 
! Отговори
проф.Тазобедрев преди 3 години
Богич, почти година такива като теб мелят глупости на кило.Може и да има вирус, но не е това което ни се втълпява.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус защо няма задължителни мерки и там всичко работи нормално?
26
0
 
6
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Мнозина питат: кога най-накрая ние ще се върнем към нормалния живот? Накратко, никога"!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ковид-19, какви мерки, какви пет лева! Ако не бяха анимационните филмчета които Путин прожектира всичко щеше да свършило и забравено, най-много 2-3 милиарда на бяха загинали, Русия щеше да бъде унищожена, в САЩ при най-лошие симулации максимум 150 милиона жертви. И всичко щеше да тръгне отново с разцвет на икономикат и потреблението както след ВСВ, и много ресурси от територията на Русия, но Путин провали всичко с филмчетата и сега вечено ще има мерки и маски на Запад.
24
3
 
11
 
! Отговори
Чичето преди 3 години
Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега? Може би. Но спазването им ще ни изиграе още по-лоша - и то сигурно!
23
0
 
14
 
! Отговори
еееех преди 3 години
Трудно се живее сред толкова професори и специалисти по всичко!
22
1
 
17
 
! Отговори
България-дом на... преди 3 години
......МИЛИОНИ ПРОФЕСОРИ.............и още един ''професор'' се изходи по темата!
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този така като му гледате снимката, мислите ли че казва истината ?
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на бас,че прогнозите ще се окажат верни. То те си пишат сами сценария и после хоп, станали както ви казахме. Какви врачки били тия политици ей. Само се чуде защо техните заплатки не са спрени за общото благо
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хартиената ковид кула е критично наклонена, но трябва да и дадем едно финално побутване. Мисля,че е време всички да излезем на свеж въздух.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лесно на овчаря, ако много от оФцете са изоглави и шугави...Една да скочи в пропастта и другите ще я последват.
17
1
 
0
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
4-тата помпа на г-н *** Же!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На сайта на Мариинский може да се види, билетите са разпродадени за седмици напред почти всики места са заети.